Manapság egyre több vélemény lát napvilágot azzal kapcsolatban, hogy városunk jégelhárító rendszere elüldözi az esőfelhőket. Domonyi László polgármester  reagált e véleményekre, illetve tájékoztatott a rendszer működésének ez évi tapasztalatairól.

Hogyan vizsgázott a jégelhárító rendszer ebben az évben?

A jégelhárító rendszerünk 7-8 éve működik, amit eredetileg kistérségi összefogásban szerettünk volna megvalósítani. 1-2 település sajnos nem tudott, vagy nem akart ebben részt venni.

Azt viszont biztosan állíthatom, hogy a térségünkben a jégelhárító rendszer jól működik.

-Hirdetés-

Ebben az évben történt meg talán először az, hogy a remerenciói részen megjelent a jég, ami kárt is tudott okozni.

Domonyi László: „az önkormányzat állt bele anyagilag legjobban ebbe a fejlesztésbe.”

Azt is látjuk, hogy érdemes volt ezt a fejlesztést megvalósítanunk. A hegyközséggel, az önkormányzattal és a Dulai János vezette termelési szövetkezettel együtt tudtuk ezt megvalósítani, amit a mai napig is együtt üzemeltetünk. Nyilvánvalóan az önkormányzat állt bele anyagilag legjobban ebbe a fejlesztésbe.

Mekkora az éves költsége?

Azt látjuk, hogy az éves költsége egyre jobban nő. Ebben az évben kimagaslóan magas lett, elérte már a 6-7 millió forintot. Ez köszönhető a koronavírus okozta helyzetnek, mivel látható, hogy az ezüst ára rendkívüli módon emelkedik. Ugyanis ezüst jodidot párologtatunk fel a felhőkbe, és ott oldja le a nagyobb jégdarabokat ez az ezüst gőz.

Az időjárás mennyire képes befolyásolni ezt a működési költséget?

Rendkívüli módon. Azt is tudni kell, hogy a jégelhárító rendszerünk lassan oda jut, hogy április közepétől szeptember végéig szinte heti rendszerességgel indítható és működtethető.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy 7-8 évvel ezelőtt havi 4-5 riasztás volt, most a heti riasztások száma heti 2-3-ra nőtt.

Mondhatjuk azt, hogy tényleg megtérülő beruházásról van szó. Mégis van-e valami összehasonlító adat, ami megmutatja az anyagi hasznát?

Nem készítettünk még ilyen statisztikát, de mi már tudjuk – akik régóta termelünk és itt élünk – hogy egy jégkár óriási veszteségeket tud okozni a termelésben. Bizony, ha erős jégcsapás, akkor nem csak 1 évre, hanem a következő évre is kihatással van.

A kép illusztráció. Forrás: agroinform.hu

Én szakemberként is azt kell mondjam, hogy a rendszer jelentősége fokozódik, annak ellenére, hogy a hozzá nem értők nagyon sok butaságot találnak ki ezzel kapcsolatosan. Például azt, hogy a rendszer elüldözi az esőfelhőket Kiskőrös fölül. Ezt teljesen valótlan, a rendszer az esőfelhőbe keletkezett jégszemeket oldja fel, és teszi esővé. Tehát abszolút nem arról szól, hogy ez elüldözne bármit is. Alapvetően ez a jégelhárító rendszer, amit egyébként az agrárkamara országosan kezd kiterjeszteni, nagyon hatásos.

Jelen pillanatban az a probléma, hogy a 3 ágyúnk (Erdőtelken, Kiskőrösön és Kaskantyú alatti tanyavilág) közül az egyiknek helyet kell keresünk, mert aki eddig csinálta megbetegedett és nem tudta vállalni ezt a heti többszöri indítást. Döbbenten látjuk, hogy sokan azt gondolják, hogy mi ezért nagyon sok pénzt fizetünk azoknak az embereknek, akik ezt kezelik.

Mi ezért nem fizetünk senkinek. Akik kezelik társadalmi munkában, pusztán szimpátiából vállalják ezt a munkát, ezért köszönet jár nekik.

A kiszámíthatatlan időjárás nem csak jégfelhőt hoz, hanem óriási viharokat és felhőszakadásokat is, amiben mindig benne van a jégveszély. A várost fel kell készítenünk erre a klímaváltozásra.

Honnan várnak jelentkezőket erre a 3. eszköznek az üzemeltetésére? Kell-e hozzá szaktudás?

Szerencsére szaktudás nem kell, egy oktatáson vesz részt az, aki bevállalja ennek a működtetését, illetve helyet ad az ágyúnknak. Egy gázégőt kell elindítani és a rendszert fel kell tölteni az ezüstjodid oldattal. Ez az összes feladat.

A gyártó, ahonnan vásároltuk a rendszert, bejelölte, hogy körülbelül mekkora a hatótávolsága 1-1 ágyúnak. Jelenleg a felsőcebei részre keresünk egy üzemeltetőt, aki el tudja indítani a rendszert. Azt tudni kell, hogy a meteorológiai központ azonnal jelez, amikor már megindul városunk felé egy jégfelhő, mert ennek a rendszernek kell 2 óra, hogy a felpárolgó ezüstjodid felérjen a felhőkig. Így az érkező jéggel gyakorlatilag végezni tud, és le tudja oldani a jégdarabokat esőcseppé.

MEGOSZTÁS