Az ünnepek közeledtével szeretnénk minél több környékbeli kisvállalkozót bemutatni. Ezekkel a személyre szabható, egyedi és különleges ajándékokkal nem csak annak szerezhetünk örömet, akinek adjuk, hanem azzal is jót tehetünk, akitől vásároljuk. Ezekben a nehéz időkben fontos azoknak a támogatása, akik szívüket-lelküket teszik bele egy-egy műalkotásba azért, hogy másnak örömet szerezhessenek. Ha számotokra is fontos a hazai márkák támogatása, akkor érdemes megismerkednetek a kiskőrösi Maja Gravírral. Trencsányi Marietta, a Maja Gravír megálmodója 2013 óta foglalkozik kézi gravírozással, pirogravírozással. A munkafolyamatról, az előállított termékei egyediségéről beszélgettem vele.

A kézi gravírozás minden darabja egyedi. Így, egy gravír eljárással díszített pohár mintája sem tűpontosan egyforma. Az anyagok minősége is változó, még fa alapanyagon belül is, így ott sem sikerül pontosan ugyan úgy minden darab. Sokan azt hiszik, hogy géppel készülnek a minták vagy, hogy matrica, ezért kapargatják, dörzsölgetik. Ez egy picit büszkeséggel is tölt el, de rosszul is esik, mert ez azt is bizonyítja, hogy nem gondolják, mennyi munka van egy-egy termékkel mire elkészül.
Mindig is érdekeltek a kézműves, dekorációs dolgok. Kíváncsivá tett, hogy is lehet kivitelezni a saját elképzeléseimet. Gyöngyfűzéssel, decoupage-al, gipszfestéssel, szatén virágok készítésével… 

Trencsányi Marietta, a Maja Gravír termékeivel
-Hirdetés-

Szerencsés vagyok, hiszen a párom nagyon sokat segít nekem, ezért is beszélek sokszor többes számban. Eljár velem árusítani is, és ha kell, segít az előkészítésben, méretre vágja nekem a fa alapokat is. Az ő ötlete volt, hogy komolyabban kezdjek el foglalkozni a hobbimmal. A támogatása és biztatása, segítsége nagyon sokat jelent számomra. Egyik évben kaptam tőle karácsonyra egy multifunkciós csiszoló gépet, és először befőttes üvegeken próbálkoztam. Így indult a Maja Gravír. Kezdetben, a családban, baráti körben készítettem ajándékokat különböző eseményekre. Később kaptam megrendeléseket is tőlük, majd másoktól is.  
A gravírozással másod állásban foglalkozom. Fő állásom az Eckerlénél van két műszakban.

Üveg termékekre gravírozok, fára pirogravírozok.

Ajándék és dekorációs tárgyakat készítek, amiket akár használni is lehet. Mint például névvel/szöveggel/mintával gravírozott poharak, üveg bögrék, boros üvegek, vázák, tükör. A pirogravírozott termékek fakanalak, vágódeszkák, vagy fa órák, hűtő mágnesek, és még sorolhatnám.
Persze vannak olyan méretek és anyagok, mint a fém, amibe nem igazán tudok gravírozni, mert nem látszik olyan szépen benne az írás vagy a minta.

gravírozott pálinkás üveg és pohárkészlet

Időszaki mintáim nem nagyon vannak, mert mindig más az elképzelés, igény, kérés. Anyák napja, születésnap, névnap, évfordulóra, esküvő, keresztelő, karácsony…
Adventi időszakra pálinkás üvegre szoktam Adventi naptárt készíteni. Ezt nagyon szeretik.
Nekem a kedvenc mintám a virág és pillangó. Alapanyagok közül a fára nagyon szeretek égetni. Nagyon jó illata van, ahogy előkészítem és pirogravírozom, szinte karácsonyra emlékeztet

A Dutra találkozón szoktam árusítani, mert itt fix, adott mintáim vannak, de mindig próbálok újítani is valamit, és kitalálni más mintákat, termékeket. A Dutra találkozóval kapcsolatban könnyebb a dolgom, mert ott egy adott témával kapcsolatos mintákkal ellátott termékeket készítek, így előre tudok gyártani. 

Dutra találkozóra készített termékek

Egyelőre nincs konkrét műhelyem, elég mobilisak az eszközeim így otthon dolgozom.

Egy termék előállítására nincs meghatározott idő, hiszen mindegyik egyedi, sok mindentől függ. Szöveg, minta, méret, anyag és ezek kombinációjától. Egy egyszerű szöveg vagy minta 15-30 perc, de volt már hogy 4-8 óra is volt egy gravírozás. Mivel egyedi, főleg megrendelésekre készülő termékekről van szó, változó, hogy egy évben hány darab terméket készítek el.

Az egyediség következtében nem nagyon szoktam vásárokon árusítani.

A Dutra találkozót és a keceli Flóra Fesztivált leszámítva. Ballagások, családi események, születésnapok, névnapok alkalmával szoktak leginkább megkeresni, de volt már hogy egy vadász kérte, hogy trófea tartóra gravírozzak.
Egyszer egy kedves kalocsai pár vásárolt tőlem az egyik keceli virág fesztiválon egy pálinkás pohár készletet, amit magyaros minta díszített. Következő évben újra megkerestek, hogy sajnos eltört egy pohár a készletből, és ki tudom e pótolni, mert olyan jól mutatnak a kristály poharak mellett a vitrinben.
Legutoljára családon belül volt egy nagyobb felkérésem 50. házassági évfordulóra.

egyedi, személyre és alkalomra szabott ajándékok

Az érdeklődők megtalálhatnak a már említett keceli Flora fesztiválon és a Kiskőrösi Dutra találkozón, ahova már évről-évre járunk árusítani. A Maja Gravír facebook oldalán keresztül szoktak legtöbbször megkeresni, itt mindig elérhető vagyok. Személyes találkozás előre egyeztetett időpontban szokott történni.

Vannak megrendelők, akik a gravírozni kívánt alapot maguk hozzák, de van lehetőség arra is, hogy a fa vagy üveg árut én biztosítom, csak az elképzelésüket mondják el mire és mit szeretnének. Így előfordul, hogy csak az átadásnál találkozunk személyesen. Természetesen tudok és szoktam segíteni abban, ha csak az alkalom van meg, de nincsen pontos elképzelés.

Maja Gravír termékei

– Mennyire befolyásolta a tevékenységed az idei vírus helyzet?

Mivel itthon, megrendelésre gravírozok, nem nagyon befolyásolt a pandémiás helyzet. Szerencsére a Dutra találkozó idén is megrendezésre került, de azt sajnálom, hogy a keceli Virág fesztivál elmarad.

– Mik a terveid a jövőben, rövid vagy hosszú távon? 

Szeretnék egy külön műhelyt kialakítani és szeretnék pár új gépet beszerezni, hogy minden igénynek elképzelésnek eleget tudjak tenni, és minél egyedibbek lehessenek a termékek. Mivel kézi gravírozás, így vannak anyagok és méretek, amikre jelenleg nem tudok szépen dolgozni, mint például a fém és 2x2cm-nél kisebb dolgok. A fejlesztés, előrelépés sokat segítene a fa alapok előkészítésében is, hogy a kézi pirogravírozást tudjam csinálni. 
Nem titkolt célom, hogy főállásban tudjak foglalkozni azzal, amit a legjobban szeretek csinálni, a gravírozással.

pirogravírozott termék

– Üzensz valami kedves gondolatot karácsony közeledtével az olvasóinknak? Jó tanácsot a jövő évre?

Most mindenkinek nehéz ebben a helyzetben, főleg karácsony közeledtével. Tartsatok ki, legyetek türelmesek mindig és minden helyzetben. Vigyázzatok magatokra és egymásra, hogy mindenki a családjával és a szeretteivel ünnepelhessen.
Lehetőség szerint kerüljétek a nagy bevásárló központokat, ahol nagy tömeg van.

Vegyetek helyit, vegyetek kézművest! 

Felkeltette az érdeklődésedet a cikk? Te is szeretnél egyedi gravírozott terméket, ajándékot? Maja Gravír elérhetőségét IDE kattintva megtalálod!

Képek: Maja Gravír

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (36 db kép)
MEGOSZTÁS