December 15-től, keddtől az egészségügyi dolgozók mellett ingyenesen, tehát a menetjegy megváltása nélkül vehetik igénybe az országos, regionális és elővárosi és a helyi tömegközlekedést a veszélyhelyzettel összefüggő, illetve a koronavírus-világjárvány elleni védekezésben szükséges feladatokat ellátó személyek

  • a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi dolgozók,
  • a közszolgálati tisztviselőkről vagy kormányzati igazgatásról szóló törvények szerinti jogviszonyban állók,
  • a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti jogviszonyban állók,
  • illetve a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos alkalmazottai.
November eleje óta vehetik igénybe a helyközi és helyi tömegközlekedési eszközöket menetjegy megvásárlása nélkül az egészségügyi dolgozók és a védekezésbe bevont, orvosegyetemi hallgatók. A kormány új rendeletében jelentősen kiterjeszti a kedvezményezettek körét, mely a Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent határozatban található.

Az utazási kedvezmény a vasúti személyszállításban a 2. kocsiosztályra érvényes, valamint a helyjegyre és a pótjegyre is vonatkozik.

(Kép: koronavirus.gov.hu)

A kormány az ingyenes utazási lehetőség biztosításával is a vírussal szembeni eredményes küzdelmet támogatja. A kedvezményhez egy, a foglalkoztató által kiállított igazolás és a személyazonosság igazolására alkalmas okmány szükséges.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium intézkedett a szolgáltatóknál annak érdekében, hogy az újonnan kedvezményezettek kezelési költség nélkül válthassák vissza a decemberre már megvásárolt bérleteiket. A közlekedési társaságok az utas kérelmére a december havi bérlet vagy a 2020. december 16. előtt kezdődő érvényességű, és a benyújtás idejében még legalább 15 napig érvényes 30 napos bérlet árának felét térítik vissza. Az utasok a második félhavi bérletek, vagy a  december 16-a előtt vásárolt, és 2020. december 16-i vagy későbbi érvényességgel kezdődő 30 napos bérletek árát teljes egészében visszakaphatják kezelési költség nélkül.
 

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: „Az érintettek nemcsak a védekezéssel összefüggő feladatok ellátásakor, hanem egyéb esetekben is díjmentesen utazhatnak, nemcsak a lakóhelyük és a munkavégzés helye között, hanem bármely belföldi viszonylatban. A kedvezmény vonaton a másodosztályra érvényes, de mindenütt a helyjegyre és a pótjegyre is vonatkozik.”

Kapcsolódó cikk
Orbán Viktor: január 11-ig érvényben maradnak az intézkedések
Orbán Viktor: január 11-ig érvényben maradnak az intézkedések
A szigorú intézkedéseket fenn kell tartani – jelentette be Orbán Viktor Facebook-videóban. A jelenlegi kijárási korlátozás érvényben maradnak 2021. január...
 
-Hirdetés-
MEGOSZTÁS