A „Csillag-Nevelde” Alapítvány fő tevékenysége a tehetséggondozás. Ezirányú munkájuk részeként pályáztak 2019-ben a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett A matematikai, a természettudományos és a digitális kompetenciák erősítését szolgáló hazai és határon túli tehetségsegítő programok támogatása pályázatra. Az NTP-MTTD-19-0133 számú „Csillagként ragyogni” című pályázatuk 2019 novembere és 2020 decembere között valósult meg.

-Hirdetés-

A pályázat célja az volt, hogy a csillagászat köpönyegébe burkolva fejlesszék 20 diák természettudományos képességeit. Első lépésként felmérték, hogy ki milyen tehetségterületen rendelkezik az átlagosnál jobb képességekkel. Ezután a gyerekek életkorához és képességeihez igazították programjukat. A csillagászat leple alatt fejlesztették a gyermekek matematikai, fizikai, földrajzi, természetismereti és képzőművészeti képességeit.

A 30 órás tehetséggondozó foglalkozások során térképészeti ismereteket szereztek Kaposi Gabriella múzeumpedagógustól. Megismerkedtek a térképészet történetével, a különböző térképfajtákkal, és ők maguk is készítettek térképet. Kóczián Gábor földrajztanár ismertette meg velük a csillagok, bolygók keletkezésének folyamatát A tanulók maguk készítettek társaiknak kiselőadásokat a Naprendszer bolygóiról, az üstökösök szerepéről a Föld kialakulásában, a galaxisok kialakulásáról és a Mars-utazás lehetőségeiről. Eközben megismerkedtek fizikai fogalmakkal, törvényekkel, melyeket kísérletek révén tanulmányoztak. Szűcs László a Kecskeméti Planetárium előadója az űrkutatás történetét tárta fel előttük. Ez mozgatta meg legjobban a képzeletüket. Komolyan elgondolkodtatta őket a rakéta-hajtóművek problémája, valamint az űrszemét mennyiségének és veszélyességének kérdése.

A projekt folyamán Palástiné Haszilló Enikő tanárnő segítségével bolygó- és űrhajó modelleket készítettek. Ebben sok segítséget nyújtottak számukra az űrhajózási előadásokon szerzett ismeretek. Munkájukat sajnos hátráltatta a koronavírus járvány. 2020 márciusában félbe kellett hagyniuk a programot. A nyárra tervezett háromnapos csillagász tábort szeptemberben tudták pótolni. Szerencsére az időjárás és a járványhelyzet ezt akkor lehetővé tette. A táborban minden szakmai és szabadidős program lebonyolításra került. Mindenki saját naprendszert készített, és az űrdisco-hoz is elkészültek a „modell-jelmezek”. A szabadidős foglalkozások egy része is a csillagászathoz kapcsolódott. Nagyon sok új információt szerezhettek a megtekintett filmeken keresztül, s közben ráeszméltek a filmek és a valóság közti különbségre. Az éjszakai csillagnézés, a távcső beállítása és a bolygók követése felcsigázta őket.

A kerékpártúra a verőfényes őszi délutánon igazi felüdülést jelentett. A méta nevű hagyományos magyar játékba pedig valósággal beleszerettek.  Ezt már csak az íjászat tudta fokozni. A lányok is lázban égve feszítették meg íjaikat, s lőttek a céltáblára.

Az ősz folyamán sor kerülhetett a tavasszal elmaradt foglalkozások megtartására is.

 A problémák és nehézségek ellenére a program sikeres volt. Az élményalapú foglalkozások során a gyerekek sok új ismerettel gazdagodtak, a természettudományok iránti motiváltságuk fokozódott. Több résztvevő gyermek jelezte a program végén, hogy szívesen részt venne hasonló programokban. Kérésüknek engedve december 21-én együtt fogják távcsővel megtekinteni a Szaturnusz és a Jupiter 1623 óta először létrejövő különleges együttállását.

               

Képek és szöveg: Kóczián Gábor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (25 db kép)
MEGOSZTÁS