Ünnepi gondolatok és beszélgetés a térség gyülekezeti vezetőivel. Karácsonyi sorozatunk első cikkét olvashatják. Pénzes Péter a Kiskőrös-Csengőd-Páhi Református Társegyházközség (Kecel szórvány) lelkipásztora immáron húsz éve.

Meséljen arról, hogyan zajlik a családjában karácsony ünnepe!

Szentestén az asztalon mindig ünnepi a teríték, középen az adventi koszorúval. A feleségem nagy türelemmel és minden szeretetével igyekszik, hogy a karácsonyi vacsoránál az ünnep hangulatában a fészek melegét is megérezzük. Ilyenkor a lelkészi teendők, az istentiszteletre készülés egy időre elcsitul, az ember mégis merít ezekből a különleges alkalmakból, igazán átéli az ünnepet. Elhangzik az első karácsony története, egy régi, gyermeki feldolgozásban. Múlt és jelen fonódik össze békésen.

Pénzes Péterék karácsonyfája
-Hirdetés-

Karácsony első és második napja számomra munkanap, elsősorban a gyülekezeti feladatok kerülnek középpontba. Ám az ebéd és a vacsora ezeken a napokon családi körben zajlik. Ekkorra már a tágabb család is megérkezik. Az estéink általában nagy vidámságban, beszélgetésben és társasjátékozásban telnek. Ameddig győzzük.

Miben lesz más az idei karácsony?

Érdekes érzés lesz leülni a családdal megnézni az ünnepi istentiszteletet, ami egy addigra már elvégzett szolgálat lesz. Így most több figyelem jut a családra, az élmény, az ünnep másképpen lesz közös.

2020 karácsonya azért is különleges számunkra, mert az egész család izgalommal várja, hogy a lányomék el tudnak-e jönni. Ilyen még sosem volt, hiszen a kis unokám addigra betölti a hatodik hetét, ezért őszintén reménykedünk benne, hogy tudunk együtt ünnepelni.

Mi az ünnepi menü?

A főétel minden évben a bajai halászlé. Igazi nagy kedvenc a gyerekeknél a PUDINGOS SÜTI. Bár nem kifejezetten karácsonyi sütemény, nálunk hozzátartozik az ünnephez. A receptjét szívesen megosztom az Olvasókkal.

Hozzávalók:

  • 6 tojásos, házi baracklekvárral töltött piskótatekercs
  • 8 dl tej
  • 2 vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál zselatinpor
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 citrom héja és leve
  • 3 dl habtejszín

A piskótatekercset előre elkészítjük és felszeleteljük. A pudingport a cukorral és a zselatinnal összekeverve a tejjel sűrűre főzzük. Ha kicsit lehűlt, belekeverjük a citrom reszelt héját és levét, majd óvatosan a felvert tejszínhabot. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk és belefektetünk egy sor piskótát. Aztán egy sor krém, ismét egy sor piskóta. Ezt addig folytatjuk, míg elfogy a piskótatekercs és s krém is. Felül mindenképpen a krém legyen. Egy napra hűtőbe tesszük, majd másnap egy tálcára borítva, könnyedén szeleteljük.

Van olyan étel, amit a menüben Ön készít el?

Amióta szolgálatba álltam, az ünnepi munkarend nagyon sűrű. Így én csak a háttérmunkában tudok segíteni. Inkább kuktáskodom, önálló „alkotásom” nincs a menüben.

Milyen karácsonyi hagyományok vannak a gyülekezetben?

A mi református gyülekezetünkben advent utolsó vasárnapja a gyermekek szolgálata, ilyenkor telnek meg legjobban a padok. A kölcsönös ajándékozás alkalma ez, a gyermekek és az ifjúság készül szolgálattal, a gyülekezet pedig ajándékkal kedveskedik a jövő nemzedékének. Unokától a nagyszülőig együtt vannak a családok a karácsonyi örömhír körül.

gyerekek műsora a templomban szenteste

A szenteste családi ünnep, karácsony első és második napján is úrvacsorás, hálaadó istentiszteletet tartunk. A társfalvakban szintén együtt ünnepelünk, ugyanígy úrvacsorai közösségben és gyermekek szolgálatával.

“legáció”

Egy régi református hagyományt is igyekszünk megőrizni, ez a „legáció”. Ilyenkor a jövendő lelkésznemzedék hallgatói szolgálnak és „kipróbálják” magukat a gyülekezeti ünnepi közösségben.

A családjában fontosnak tartják-e a karácsonyi dekorációt?

Számunkra az ünnephez hozzátartozik a külső ünnepbe öltözés is. Ezt elsősorban a háziasszony rendezi, igen jó érzékkel, néha apró technika segítséget kérve tőlem. Kis dolgok, mécsesek, girland a galéria korlátra, nappali ajtófélfájára, ablakdíszek teremtik meg az ünnepi hangulatot az otthonunkban.

karácsonyra hangolódás

Amíg a gyerekek itthon voltak adventkor, saját készítésű adventi naptár várta őket minden évben. Pici piros zsákocskákban minden napra valami meglepetés a gyermekek számának megfelelően.

mézeskalács házikó

Kérem, osszon meg az Olvasókkal egy karácsonyi üzenetet!

„A nép, amely sötétségben jár, nagy világosságot lát. A halál árnyékának földjén lakókra világosság ragyog.” (Ézs 9,1) Karácsonnyal jött el a Világ Világossága közénk. Isten szeretete testté lett. Emberré lett és közöttünk lakott. „Az Ige volt az igazi világosság…ő jött el a világba.” (Ján 1,9) Jézus azt mondja: „Ti vagytok a világ világossága!” (Mt 5,14) A Teremtő Isten Fiának szava bennünket is teremtő erővel ragyog be. Mint az életet hordozó magvakból kikelő sarjakat a nap fénye. Legyünk hát Isten világosságának eszköze a világban, ünnepben és hétköznapokon egymást is így látva!

ÁLDÁS, BÉKESSÉG!

Képek: A Pénzes család és gyülekezet archívuma

MEGOSZTÁS