A karácsony személyes oldala. Kecskeméti Pált – a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség igazgató-lelkészét – kérdeztem az ő családjuk karácsonyáról.

-Hirdetés-

Elmesélte, hogy családjukban általában szerényen és csendesen telik a karácsony. A szolgálati feladatokon kívül szűk családi körben.

Gyermekkori karácsonyait felidézve úgy emlékezett, hogy soha nem volt nagy csinadratta az ünneplés körül. Az ajándékok értékét nem az áruk adta, az együtt töltött idő számított igazán. Úgy fogalmazott röviden, hogy „szegények voltunk, de boldogok”.

Az idei ünnep az evangélikus gyülekezetben is eltér a hagyományostól, hiszen a járványügyi helyzet miatt a személyes találkozás, a templomi és az imaházi alkalmak online változatban kerülnek megosztásra. Illetve a szentesti istentisztelet utcák szerinti megosztásban valósul meg.

A Kecskeméti családban nincs szigorúan betartott menü az ünnepi asztalon. Minden évben más finomsággal készül a kedves felesége.

A karácsonyi főzés kulisszatitkaiba és az esetleges titkos receptekbe nem avatott be a lelkész úr, de azt tréfásan megjegyezte, hogy annak, hogy nem vesz részt a sütés-főzésben, igen megalapozott oka van: „ugyanis a feleségem jól főz”.

A parókia díszítését nem különösebben tartja fontosnak a család, az otthon ünnepi hangulatát az adventi koszorú és a feldíszített fa adja.

Kérem, küldjön egy karácsonyi üzenetet küldjön az Olvasóknak:

Boldog karácsonyt!

Képek forrása: A Kecskeméti család archívuma.

MEGOSZTÁS