Homoki Pál, a Bács-Kiskun Egyházmegye esperese mesélt a karácsonyról. Régiről és ideiről egyaránt. Szokások, hagyományok és a COVID-19 helyzetből fakadó karácsonyi újítások Soltvadkerten.

Hogyan telik egy lelkésznél a karácsony?

-Hirdetés-

Lelkészként alapvetően munkával, istentiszteletekkel. És jó hangulatú családi vacsorákkal. Mi leggyakrabban könyvet ajándékozunk egymásnak. Mindig közösen énekelünk és egyszerűen csak örülünk egymásnak.

És hogyan telt gyermekkorodban?

A szüleim kántorként szolgáltak, ezért minden karácsonyunk a budafoki gyülekezet istentiszteletén kezdődött, majd a Budapesttől 25 km-re lévő Tordason folytatódott. A nővéremmel azt játszottuk, hogy 50 km-en át számoltuk az ablakokban látszódó kivilágított karácsonyfákat. Beosztottuk az oldalakat. Ő a bal oldalt, én pedig a jobb oldalt tartottam számon. És közben drukkoltunk, hogy lakótelepeket is útba ejtsünk, amik alaposan megdobták a számokat. A számok évről évre gyarapodtak, ahogy az éveink száma is nőtt. Ez az emlék mindig megelevenedik bennem, ha a kocsiban ülve vagy az utcán sétálva az ablakok fényeit csodálom.

Hogyan változnak a gyülekezeti ünnepek a COVID-19 miatt?

Minden megváltozik idén. A gyülekezetben szabadtéri istentiszteletet tervezünk, amire korábban még nem volt példa. Ezért különösen is izgatottan készülünk az eseményre. Szerettünk volna ebben a nehéz helyzetben valami rendkívülit szervezni, hogy a karácsony fényét ne fakítsa meg a járványhelyzet, és igazi ünnepe legyen gyülekezetünknek. A személyes karácsonyunk most szűkebb körű lesz, sajnos, nem tudjuk meglátogatni a szüleinket és a család többi tagját sem.

A karácsonyi menüben van-e hagyományos, kihagyhatatlan étel?

Minden évben egyszer szoktam lőni egy őzet. Ezt elosztjuk a családban és a karácsonyi ebéden vagy a vacsorán a fő fogás a tűzdelt őzgerinc. Ez az egyik családi hagyományunk. Az utóbbi években pedig a skandináv ízvilágot is követni kezdtük: sáfrányos lazaclevessel. Mivel édesanyám szarvasi, és fontosak számára a szokások, ezért az ünnepi asztal alapja a dió, az alma és a kalács. „Minden, ami ezen felül van, az már csak a plusz.” 

Van olyan része a menünek, ami a te specialitásod?

Én szoktam begyúrni és megfonni a hagyományos karácsonyi mazsolás kalácsot.

Vannak gyülekezeti ünnepi hagyományok, szokások?

Soltvadkerten az istentiszteletek végén a záró ének mindig a Csendes éj. De Tordason, ahol felnőttem az első világháború óta énekelnek egy olyan éneket, ami még az énekeskönyvekben sincs benne: ez A Szent karácsony éjszakáján.

Karácsonyi üzenet Homoki Pál, evangélikus esperestől

Békességet kívánok minden kedves olvasónak és áldást! Ebben az egymástól elszeparált világban még inkább figyeljünk az időseinkre, akik hónapok óta fokozott magányra és bezártságra vannak ítélve.

Képek forrása: VIRA.HU és Homoki Pál archívumából

MEGOSZTÁS