A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkárságával együttműködésben a magyar zászló és címer megünneplésére – melynek március 16-án volt a napja –, hatodik alkalommal írt ki rajz- és esszépályázatot, Zászlók, ha zengenek… címmel.

Varga Noa, a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola 6. b osztályos tanulója erre a pályázatra készítette díjnyertes munkáját.

-Hirdetés-

A 2020-as év a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóját jelenti, ezért a pályázatban ez a tematika is helyett kapott. Ugyanakkor Zrínyi Miklós költő, hadvezér és hadtudós születésének 400. évfordulója is, így az alkotások témája tovább bővült.

Noa munkáján kívül háromezer rajz érkezett be a Kárpát-medencéből és a diaszpórából. Ausztráliában és Gyimesekben élő magyarok is képviseltették magukat egy-egy alkotással. Jankovics Marcell és Takaró Mihály zsűrizték a műveket.

Korábbi években – amiket nem határozott meg a COVID-19 világjárvány – Budapesten, egy kiállítás keretében tekinthették meg az érdeklődők az alkotásokat. Sajnos ez idén nem valósulhatott meg, de a beérkezett rajzokat és esszéket megjelentette egy kiadványban a Kutatóintézet, melynek címe a pályázat címével azonos: Zászlók, ha lengenek..

Varga Noa, Zrínyi Miklós című festményéért KÜLÖNDÍJBAN részesült és alkotása bekerült a kiadványba. A Bem iskola több ízben megmérette már magát ezen a pályázaton, de most először sikerült ilyen rangos eredményt elérni.

Noa felkészítő tanára Gmoser György volt.

MEGOSZTÁS