Az év végéhez közeledve mindannyian számot vetünk az elmúlt esztendő történéseiről. Ahogy egyéni életünket átgondoljuk, úgy a szűkebb környezetünk problémái, közös sikerei is eszünkbe jutnak. Ez az év sok tekintetben rendhagyó volt, azonban lehetőségeihez mérten a kiskőrösi Német Nemzetiségi Önkormányzat is igyekezett mindebből a legjobbat kihozni.

Kincses Mihálynéval, a kiskőrösi németek elnökével a 2020-as esztendő eseményeiről beszélgettem.

Milyen programokat szervezett az önkormányzat erre az évre?

-Hirdetés-

A mi programjaink általában ismétlődnek, hiszen általában jeles dátumokhoz vagy iskolai programokhoz kötődnek. Ebben az évben a covid vírus nálunk is közbeszólt, és sok programunkat nem tudtuk megszervezni.

Az év eleje még zökkenőmentesen zajlott, februárban még ellátogattunk a szekszárdi Magyarországi Német Színházba (Deutsche Bühne), ahol a Nyolc nő című krimit láthattuk. Ezúttal a német nemzetiséghez tartozók és a diákok együtt vettek részt a programon, az előadás fantasztikus volt, élvezték felnőttek és gyerekek egyaránt. Március elején még megtarthattuk a Blickpunkt német nemzetiségi témájú aktuális és archív képek, valamint képeslapok országos vándorkiállításának megnyitóját. Ezt a rendezvényt minden évben az általános iskola német nemzetiségi nyelvet tanuló alsós osztályainak műsora teszi ünnepélyessé, amit György Andrea, Harsányi Zoltánné, Szabóné Tereánszki Nóra, Trepákné Kriskó Eszter és Tüske Bernadett tanít be. A szülők és hozzátartozók szívesen kísérik el gyermekeiket, hiszen láthatják, mit tanulnak mennyit fejődnek.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat rendezvényein gyakran fellépnek a gyerekek is

Március 13-án szinte megállt az élet. Nem tudtuk megtartani a Német Népviselet Napját, elmaradtak az általános iskolások utazásai Hajósra, Császártöltésre, ahol a svábok kultúráját ismerhetnék meg, ill. a bajai két tannyelvű iskolába. A városi napok sem kerültek megrendezésre, ahol mi rendszeresen részt veszünk, és nem tudtuk megtartani szokásos sörestjeinket sem. Közben a BGA Zrt. által meghirdetett táborpályázatunk, bár nem 100%-os finanszírozással, de pozitív elbírálást kapott, a vírushelyzetre való tekintettel sajnos visszavonták a támogatást. Mi úgy döntöttünk, szülői finanszírozással és a helyi nemzetiség támogatásával mégis megtartjuk a tábort, mivel addigra már feloldották a veszélyhelyzetet. Jól tettük, mert a Magyarországi Németek Országos Szövetsége végül átvállalta a BGA ZRT. által megítélt összeget. A táborban egy történetet dolgoztunk fel, melynek címe: „Az utcagyerek” volt. Ezt a témát jártuk körbe öt napon keresztül. Igyekeztünk a történetet úgy feldolgozni, hogy a diákok szókincse bővüljön. A tábor közös műsorral zárult, ahová meghívtuk a gyermekek családját, a két iskolaigazgatót, a város vezetőségét, valamint a német nemzetiség tagjait. A történetben az utcagyerekeknek iskolát alapítanak, ahol cirkuszi mutatványosnak tanulhatnak, a záróműsor erre a témára épült.

A tábor egyik kiemelkedő programja volt az egynapos kirándulás Pilisszentivánra, ahol az ottani német nemzetiségi tanösvényt jártuk be a gyerekekkel. A pilisszentiváni önkormányzat adott mellénk 12. osztályos diákokat, akik német nyelven kísértek minket végig a 10-12 állomásos tanösvényen, és segítették a csapatokat német nyelvű feladatok megoldásában. A diákok újabb ismereteket szerezhettek a magyarországi németek történelméről, kultúrájáról.

A testvérvárosi delegációt fogadta Domonyi László és Kincses Mihályné

A nyár végén megvalósulhatott Kiskőrösön a Szüreti Mulatság, amiben mindig részt veszünk. 2020-ban az általános iskolások léptek fel a német nemzetiség színeiben, akik táncukkal színesítették a műsort. Ekkor még fogadni tudtuk a testvérváros polgármesterét, aki feleségével, fociklubjuk egyik tagjával és annak feleségével érkezett hozzánk. A német delegációt Domonyi László polgármester úrral tudtuk fogadni. Ez a testvérvárosi kapcsolat már 15 éve működik. Mivel ez az együttműködés annak idején a tűzoltósággal kezdődött, így az új laktanyát is megmutattuk nekik. Majd a szeptemberi újabb szigorítások előtt még egyszer ellátogattunk a német színházba, igaz a távolság tartás miatt csak kis létszámmal, a Szőlőtőkék Istenét néztük meg.

A rövidfilm készítő verseny eredményhirdetése

Ősszel az újabb szigorítás miatt elmaradtak sajnos a Márton napi rendezvények, vetélkedők, nem volt sörestünk, de a támogatások azért megvalósultak. A KEVI Általános Iskola alsó tagozatos nemzetiségi nyelvet tanuló diákjai idén is élvezhették a német Mikulás napi programot, a gimnázium tanulói rövidfilmkészítő versenyen vehettek részt, német nemzetiségi, ill. német ünnepek témában készültek a filmek. A diákok 2-3 fős csapatokban dolgoztak, jutalmuk bluethoot fejhallgató, bluethoot hangszóró, power bank, ill. pendrive volt. Reméljük, a verseny elnyeri a diákok tetszését és a követező években nőni fog a jelentkezők létszáma. A 7. A-ban német nyelvet tanuló diákok egy-egy német nyelvű könyvet kaptak szorgalmukért, melyet a Bács-Kiskun Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásából tudtunk finanszírozni. A Wattay iskola októberi német nyelvi versenyét is támogattuk valamint eszközbeszerzést az általános iskolában és a gimnáziumban is. 600.000,- ill. 367.000,- Ft értékben tanulást segítő eszközöket vásárolhat, ill. egy német nyelvi termet rendezhet be a Kiskőrösi Evangélikus Iskola az intézményeiben. Ezzel is szeretnénk elérni, hogy a német nyelv oktatása még magasabb színvonalon történjen városunkban.

Van egy beadott pályázatunk is, mely sajnos még nem került elbírálása. Ennek keretében 2,5 millió forint értékben az általános iskolások néptánc csoportjának pályázunk teljes ruhafelszerelésre – fiúknak, lányoknak egyaránt. Jelenleg az országos bizottság elbírálását várjuk. Ha ez megvalósul, akkor jövőre a lányok brokát ruhát kapnak, a fiúk pedig nadrágot, kalapot, inget, 15-15 darabot. Ez megint egy nagy lépés, hogy a gyerekek olyan ruhában léphessenek fel a rendezvények alkalmával, mely a német nemzetiség múltját, hagyományait tükrözi.

A várossal nagyon jó az együttműködésünk. Minden pályázatunk megírásában nagyon sok segítséget kapunk, de az adminisztrációban és a számlák vezetésével és a kifizetésekkel kapcsolatban is. A helyi szlovákokkal is jó a kapcsolatunk, segítünk egymásnak pályázatírás területén, részt veszünk egymás rendezvényein, bár ebben az évben erre nem volt sok lehetőség.

Ez az év egy kicsit kurtán-furcsán fejeződött be, de reméljük a következő évben visszatér az élet a rendes kerékvágásba.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (11 db kép)
MEGOSZTÁS