Év végi számvetés Takácsné Stalter Judittal, Császártöltés polgármesterével. A település első emberével beszélgettünk a fejlesztésekről, tervekről és a koronavírus okozta nehézségekről.

A koronavírus-járvány új helyzetbe kényszerítette az országot és a településeket egyaránt. Hogyan néztek szembe a járvánnyal?

-Hirdetés-

Kezdjük a jó oldalával: ami megkönnyebbítette a védekezést, hogy a töltésiek nagyon fegyelmezetten viselték ezt a helyzetet tavasszal és most is. Megcsinálták a szűréseket óvodában, iskolában és az idősek otthonában is, mindenhol negatív tesztek voltak.

Az a legfontosabb, hogy a lakosság egészséges, a megbetegedettek esetében sincsenek komoly tünetek.

A nehézség– főleg tavasszal – az volt, hogy nem volt megszervezve a védőeszköz ellátottságunk, és horribilis áron is adták. Tehát kemény kihívást jelentett számunkra, hogy az intézményeinkbe, az idősek otthonába fokozottan biztosítsuk. Kértük a lakosságot, hogy varrjanak maszkokat, mely kérésnek nagyon sokat eleget tettek. Az önkormányzat tudta biztosítani az alapanyagot azok számára, akik kérték.

Az őszi hullámra már fel tudtunk készülni. Kecskemétre járunk hetente védőeszközökért, tehát folyamatosan biztosított az ellátás. Fokozottan koncentrálunk az idősek otthonára, hogy ott minden szükséges eszköz meglegyen.

Ami érzékenyen érintett minket az a súlyadó elvétele. Nagyon érzékenyen érintette a költségvetésünket, e döntéssel körülbelül 10 millió forinttal lett kevesebb a kassza nálunk.

Hogyan alakultak ennek fényében az éves rendezvények?

Nagyon jó volt, hogy januárban és februárban meg tudtuk tartani a báljainkat. Amikor megyünk kifelé a télből nagyon jó ráhangolódni, hogy van valami jó program. Februárban meg tudtuk tartani a jelmezbálat és a falusi disznóvágást is. Majd március 16-tól kezdve mindent le is mondtunk. Lett volna egy nagy rendezvényünk, a Sváb ételek fesztiválja, amit jövőre szándékozunk megtartani. A nyáron azzal indítottunk – miközben a pályázatainkat készítettük – ,hogy átadtuk a piacteret, ami nagy előrelépés a falu életében, mivel nem volt normális, fedett piacterünk.

A nyár folyamán átadtuk a tanuszodát és a belterületi kerékpárutat. Ezzel valamennyi TOP  pályázatunkat készre jelentettük.

Ezt követően nyáron két alkalommal megtartottuk a nyitott pincéket a Császártöltési Pincesorokért Egyesülettel karöltve, a Főkáptalani és a Kissori pincesoron, aminek nagy sikere volt. Lehetett érezni, hogy örülnek az emberek, hogy kiszabadulhattak.

Pillanatkép a Sváb Borok Napjáról

A tanév befejeztével egészen augusztus elejéig 14 tábort bonyolítottunk le. Ebben részt vett a Császártöltés Fejlődéséért Közalapítvány, a Csengőszó iskolai alapítvány, a Császártöltési Német nemzetiségi Önkormányzat, valamint a református egyház is.

Szeptemberben még meg tudtuk tartani a falu kitüntetettjeinek az ünnepélyes köszöntését, majd onnantól kezdve megállt megint minden.

A beruházások viszont – jól látható módon – nem álltak le. Milyen fejlesztéseket emelne ki a település szempontjából?

Elég sok beruházásunk volt az elmúlt években, melyek nagy része felújítások voltak. 1 új építésünk volt, az a piactér. Minden évben nagy hangsúlyt kap, hogy épületeket újítsunk fel: így például az óvodát, a könyvtárat, iskolaudvart, a Közösségek Házát, a teleházban a sportcsarnokot, iskolában a tornacsarnokot felújítottuk. Építettünk 1 parkolót a piactérhez, és egyet az Öreg temetőbe.

Átadásra került az új piactér is

Vettünk egy területet a falu központjában, ahol szeretnénk majd egy parkolót kialakítani. Ezek mellett felújításra került az orvosi rendelő és néhány járda is.

Felújításra került több járdaszakasz is

Lakossági összefogással elkészült a Liget és ugyancsak összefogásból harangot vásároltunk a temetőbe, ahol a ravatalozó is felújításra került.

Idén kerültek a nagy TOP pályázatok lezárásra. Abba a különleges helyzetbe kerültünk, hogy valamennyi pályázatunkat meg tudtuk csinálni, nem kellett visszaadni egyet sem. Idén elkészült  az orvosi rendelő, a tanuszoda, és elkészült az emeletes ház is, ami autentikus, régi épületünk.

Az uszoda is átadásra került

Átadtuk a kerékpárutat, lefedtük a csapadékcsatornát. Úgyhogy igazából ez sikertörténet, de ez nem egyedül az önkormányzaton múlott, hiszen mindannyian összefogtunk ennek érdekében: a Német Nemzetiségi Önkormányzat kiemelt szerepet játszik ebben, hiszen amikor pályáznak felújításra, akkor mindig egyeztetünk.

Kapcsolódó cikk
Boldogan vették birtokba a megújult tanmedencét a császártöltési gyerekek
Boldogan vették birtokba a megújult tanmedencét a császártöltési gyerekek
Újra gyermekzsivajtól hangos a császártöltési Bánáti Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola tanmedencéje. Több mit egy évtized kihagyás után, több pályázatnak...

Az uszoda esetében az önkormányzat a szigetelést, a tetőt, a fűtést, a nyílászárókat tudta megvalósítani, körülbelül 42 millió forintból. Ehhez hozzátette a nemzetiségi önkormányzat a saját pályázatát. Így tudtuk a belső uszodateret is felújítani.

Még a koronavírus sem vehette el a töltésiek faültetési kedvét

Ugyanez elmondható a Falatkák Óvodai Alapítványra, hiszen amikor pályáznak, akkor egyeztetnek velünk. Igazából így jutunk 5-ről a 6-ra.

Most felállítottuk a bajai úton a keresztet, ami nagy dolog a falu számára, hiszen nálunk hagyományosan sok kereszt áll, de sajnos 100 éve nem volt ilyen a faluban.

1.1 kilométer járdát jelenleg és tavasszal még 500 métert fogunk felújítani, újjávarázsolni. Nehéz eldönteni, hogy hol kezdjünk bele, hiszen 40-50 éve nem nagyon volt járdafelújítás. Azt nézzük, hogy hol járnak a legtöbben, hol a legnagyobb forgalom. Ez egyrészt belügyminisztériumi pályázatból és másrészt Magyar Falu Programból és önerőből kerül kialakításra, összesen 25 millió forintból.

Minden évben nagy hangsúlyt kap az épületfelújítás: így megújult a tornaterem is

Magyar Falu Programban is folyamatosan pályázunk. 13 millió forintos pályázatot nyertünk a Közösségek Házának felújítására (külső és belső festés, kazáncsere, előtető).

Van egy borturisztikai pályázatunk konzorciumban a megyével, hiszen a Sváb sarkot szeretnénk minél vonzóbbá tenni a turisták számára. Ennek keretében egy présházat újítunk fel, és a különböző pinceutcáink arculatát fogjuk erősíteni.

Kapcsolódó cikk
Átadták az új kerékpárutat Császártöltésen
Átadták az új kerékpárutat Császártöltésen
Ünnepélyes keretek között átadták szerdán az új kerékpárutat Császártöltésen. A rendezvényen köszöntőt mondott Takácsné Stalter Judit, a település polgármestere, Rideg...

A járvány miatt érintette-e valamelyik beruházásukat negatív döntés?

Azt kell, hogy mondjam, hogy egyáltalán nem. Folyamatosan pályáztunk, a nyertes pályázatokat pedig folyamatosan megvalósítjuk. Azt gondolom, hogy ilyen szempontból nem volt nehézség a település életében.

 

MEGOSZTÁS