Az év végéhez közeledve mindannyian számot vetünk az elmúlt esztendő történéseiről. Ahogy egyéni életünket átgondoljuk, úgy a szűkebb környezetünk problémái, közös sikerei is eszünkbe jutnak. 

Molnár Ferenc, az imrehegyi könyvtár vezetője is beszámolt a 2020-as esztendő főbb eseményeiről. 

-Hirdetés-

Szépen, eseményekben gazdagan indult az új év egészen a járványhelyzet miatti korlátozások bevezetéséig, de ebben az időszakban se tétlenkedtek a lakosok és dolgozók, ugyanis általuk minden imrehegyi lakos részére biztosítottá vált az ingyenes szájmaszk. Nélkülük és felajánlásuk nélkül az önkormányzatra ez nagy terhet rótt volna, az egyébként is nehéz helyzetben.

Könyvtárunkban elindítottuk Helytörténeti Klubbunkat február 13-án azzal a céllal, hogy elszármazott, illetve helyi lakosok történetei alapján képet kapjunk arról, milyen is volt Imrehegy a település megalakulása előtt és után. Minden hónapban egyszer szerettünk volna összeülni, de a járvány sajnos közbe szólt és egészen szeptemberig szüneteltetni kellett ez az új kezdeményezést. Lehetőségekhez mérten minden alkalommal szeretnénk, ha lenne egy vendégünk, aki köré épül ez a kötetlen beszélgetés, valamint régi fotókat gyűjtünk és nézegetünk, ami alapján szintén nagyon sok nosztalgikus élmény és néhányunk számára új történet kerül felszínre. Folyamatosan várunk minden korosztályt, aki szeretne többet megtudni Imrehegyről és szeretne találkozni régi elszármazott ismerőseivel, barátaival.

Ebben az évben is hagyományainknak megfelelően megrendezésre került az Idősek Napja rendezvényünk február 22-én, ahol szeretettel vártuk Imrehegy időseit egy közösen eltöltött délutánra. Lavati Gabriella polgármester köszöntötte a vendégeket az Önkormányzat nevében és köszönetet mondott minden szépkorúnak a munkásságukért, amit a fiatalabb generációkért tettek, tesznek. Nagyon szép színvonalas műsorokkal adtunk hálát az idősebb korosztálynak. Köztük az újra alakult helyi színjátszó kör előadásával, amit lelkes imrehegyi lakosok alkotnak és akik nagy izgalommal és szeretettel készültek az alkalomra. Reméljük, lelkesedésüket újra vissza tudjuk hozni a járványhelyzet elmúlta után is.

Szintén februárban harmadik alkalommal került megrendezésre Sebestyén István a Polgárőr Egyesület vezetőjének szervezésében a Polgárőr Bál. A rendezvényből befolyt összeg: 126.000 Ft, ami a Polgárőr Egyesület működését és eszközbeszerzését fogja segíteni a 2020-as évben. Köszönet a 90 résztvevőnek a részvételért és a vadásztársaságnak a támogatásért. Az Imrehegyi Hunyadi Mátyás Vadásztársaság által felajánlott húsból készült a finom vacsora, a jó hangulatért pedig Huczek Tibor felelt.

Hagyományaikhoz híven az idén is megrendezték az óvodások és iskolások farsangi mulatságát. A tornateremben megtartott bálon nagyon sok szülő, hozzátartozó jelent meg, jó hangulatban telt el a délután. A büfé kínálatáról a szülők gondoskodtak, finom sütemények és innivalók várták a gyermekeket.

A helyi iskolában és óvodában sok színes, változatos eseménnyel készültek, készülnek a pedagógusok a gyerekeknek és az érdeklődőknek egyaránt.

Trianon kapcsán kis falunk is csatlakozott az ország több pontján tartott nemzeti összetartozás napi megemlékezéshez. A Szent-Imre templomnál először Tápai Péter káplán tartott beszédével emlékezhettek meg a résztvevők, majd őt követően Lavati Gabriella polgármester emlékezett meg beszédében az eseményekről és arról, hogy összefogás nélkül nem lehet előre haladni még egy ilyen kis településen se, mint Imrehegy. A rendezvény végén gyertyát gyújtottak minden magyar tiszteletére.

Kapcsolódó cikk
Imrehegyi megoldások a koronavírus elleni küzdelem idején
Imrehegyi megoldások a koronavírus elleni küzdelem idején
A kisebb településeken, mint Imrehegy szintén nagymértékű összefogás tapasztalható a koronavírus járvány okozta helyzet kezelésében, a kialakult problémák megoldásában. Az...

Az Ökotárs Alapítvány idén is meghirdette az Év Fája versenyt, mellyel a környezetünkben élő fákra, a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívta fel a figyelmet.Az idei évben 38 fát neveztek az Év Fája versenybe az ország különböző pontjairól. A zsűri 10 fát juttatott a döntőbe, melyek közül közönségszavazáson dőlt el, közülük melyik kapja az Év Fája elismerést. Ezen a megmérettetésen idén is részt vett az imrehegyi Terebélyes Eperfa, ami 503 szavazattal a 8. helyezést érte el. Köszönjük mindenkinek, aki szavazott!

Elkészült a kerékpárút Kecel és Imrehegy között, de az átadására még várni kell szintén a Koronavírus miatt.Mindösszesen 344.970.000,- Ft támogatás mellett 34.180.826,- Ft önerő biztosításával meg tudott valósulni a projekt. A TOP-3.1.1-15 azonosító számú „Kerékpárút építés Kecel-Imrehegy között” elnevezésű projekt keretében az 5309 jelű közút 3987 méteres szakaszán, a két település lakott területén kívül 2,3 méter burkolatszélességű kerékpárút épült.

Az idei évben is megrendezésre került az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat. E jeles mozgalomból nem maradt ki a mi településünk könyvtára sem. Október 5-én hétfőn kezdtük meg egy gyalogtúrával az óvodásainkkal az imrehegyi Terebélyes Eperfához. Kedden a kisiskolásokkal emlékeztünk meg az Aradi Vértanúkról. Szerdán este a felnőtt korosztálynak kedvezve bemutattunk néhány hasznos alkalmazást mobiltelefonra. Csütörtökön papírszínházzal kedveskedtünk az ide látogató gyerekeknek. Pénteken pedig a zene világnapjára emlékezve Tengeri Attila jóvoltából egy zenés játékos interaktív délelőttöt tölthettek el a gyermekek a könyvtárban.

Kapcsolódó cikk
Új autóval érkezik a segítség az imrehegyiekhez
Új autóval érkezik a segítség az imrehegyiekhez
Imrehegy Község Önkormányzata 2020. április 15-én vehette át új tanyagondnoki gépjárművét, melyet a MFP-TFB/2019 Magyar Falu Program keretében szerezhettek be....

Az Önkormányzat elnyert pályázatai a 2020-as évben:

  • Megújult a tanyagondnoki gépjárművünk a Magyar Falu Program keretében – MFP-TFB/2019 Falu-és tanyagondnoki szolgálat támogatásával. Támogatás összege: 14.589.999 Ft.
  • Járási startmunka mintaprogram keretében: 9.902.292,-Ft,
  • Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás támogatása keretében: 2.108.376,-Ft,
  • Nyári diákmunka keretében: 145.242,- Ft.
  • Településfásítási Program keretében benyújtott pályázat által 20 darab díszfát igényelt sikeresen az önkormányzat a tavaszi ültetés idejére.
  • Magyar Falu Program keretében benyújtott „Közterület karbantartására szolgáló eszközbeszerzés” című pályázat által: 4.779.770,-Ft támogatást ítéltek meg az önkormányzat részére.
  • Szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás megpályázása:1.866.900,-Ft összegben,
  • Magyar Falu Program keretében temetői infrastruktúra fejlesztése: 3.193.070,-Ft
Kapcsolódó cikk
A magyar népmese napja alkalmából vendégségbe várták a gyerekeket az imrehegyi könyvtárban
A magyar népmese napja alkalmából vendégségbe várták a gyerekeket az imrehegyi könyvtárban
Az imrehegyi óvodások, kisiskolások meghívást kaptak szeptember utolsó napjára a helyi könyvtár vezetőjétől, Molnár Ferenctől, hogy „Elek apó”, Benedek Elek,...

Minden közintézményünk dolgozója arra törekszik, hogy a körülményekhez képest ismét zökkenőmentesen átvészeljük ezt az időszakot. Tavasszal már sikerült és reméljük a mostani időszakon is hamarosan túl leszünk. Az itt felsorolt programokon kívül voltak más események, amit sajnos nem sikerült/sikerül az idei évben megvalósítani a nehezített körülményeknek köszönhetően (Falunap, Mindenki karácsonya, Adventi gyertyagyújtások, stb.), valamint amit nem soroltunk fel (egyházi programok a templomban, könyvtári, iskolai óvodai programok, stb.).

Kapcsolódó cikk
Ovismise indult Imrehegyen
Ovismise indult Imrehegyen
Hogyan is indult, miért indult az imrehegyi ovis és iskolásmise? Mindenekelőtt örömteli, hogy igény mutatkozott rá, mind az óvoda és...

Bízunk benne, hogy összefogással e nehéz helyzet után mihamarabb újraindulhat teljes kapacitással az élet Imrehegyen is. Köszönjük az eddigi segítséget, támogatást a lakosoknak és a helyi vállalkozóknak!

MEGOSZTÁS