Soltvadkert Város Önkormányzati Adóhatósága tájékoztatást adott ki, miszerint 2021. január 1-től csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz lehet benyújtani az esedékes és megelőző években esedékessé vált helyi iparűzési adóbevallásokat, javításokat és önellenőrzéseket.

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény több pontban is érinti a helyi iparűzési adóbevallás benyújtásának szabályait.

-Hirdetés-

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) módosulása alapján az adóalanyok a jövőben NEM az önkormányzati, hanem KIZÁRÓLAG az állami adóhatósághoz kötelesek benyújtani helyi iparűzési adóbevallásukat. A nyomtatványok a későbbiekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján lesznek ÁNYK formátumban megtalálhatók!

Fontos, hogy maga az iparűzési adóbevallás feldolgozása, esetleges javítása az önkormányzati adóhatóságnál történik és az adófizetést is az önkormányzat számlájára kell változatlanul megtenni.

A helyi iparűzési adó (HIPA) és adóelőleg fizetési kötelezettséget Soltvadkert Város esetében az önkormányzati iparűzési adó beszedési számlájára lehet megfizetni. Soltvadkert Város Önkormányzata Iparűzési adó beszedési számla:
11732181-15724801-03540000.

Kizárólag az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély iparűzési adóalany az iparűzési adóbevallási nyomtatványt papíralapon is benyújthatja, tekintve, hogy e minőségben nem kötelezhető elektronikus kapcsolattartásra. Ha a papíralapú bevallásbenyújtást választja, akkor azt az önkormányzati adóhatóságnál teheti meg.

Az adózónak a Htv. 39/B.§ (9) bekezdése szerinti körülményről (pl.: a kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó vállalkozó tételes adóalap-megállapítás (KATA) választását a vállalkozó- az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített- bejelentkezési, bejelentési, bevallási nyomtatványon, a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozás kezdő napjától számított 45 napon belül vagy február 15-ig jelenti be az adóhatóság számára), valamint képviselőjéről az önkormányzati adóhatóságnak bejelentést tehet.

Ha a bejelentéssel, változásbejelentéssel összefüggésben adóelőleget vagy jogszabály alapján az adatszolgáltatásban nem szereplő más adatot is be kell jelenteni, akkor e bejelentés megtételére az adózót a székhelye és a telephely szerinti önkormányzati adóhatóság külön felhívja. Ezen bejelentéseket változatlanul az Elektronikus Önkormányzati Portálról lehet megtenni.

Forrás: Soltvadkert Város Önkormányzata
Kiemelt kép: freepik.com

MEGOSZTÁS