A járványhelyzet kihívásaival is megbirkózva folyik az oktatás a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában. Az előírásokat betartva járnak órákra a gyermekek és online formában még versenyeken is részt vesznek. Az intézmény vezetőjét Samu Zsuzsannát kérdeztem az elért eredményekről és az iskolában végzett munkáról.

-Hirdetés-

 

-A 2020-as tanévet milyen pedagógusi háttérrel tudtátok elkezdeni?

-Az iskola alkalmazásában jelenleg 15 főállású és 5 óraadó pedagógus dolgozik. Dolgozóink közül Farkasné Szabolcsi Ildikó ment el idén nyugdíjba, de kevesebb óraszámban, mint óraadó pedagógus továbbra is nálunk oktat magánéneket, valamint szolfézst. Az új tanévet néptánc tanárunk: Kaponya László is már óraadóként kezdte el, mert új főállású munkahelye lett. Annyi változás történt még október 15-el, hogy Tóth Ferenc máshol lett főállású munkavállaló és így ő is óraadóként folytatja az oktatást.

Samu Zsuzsanna igazgató

-Mennyi gyermek kezdte meg a 2020-as tanévet az intézményben?

-Összesen 392-en iratkoztak be hozzánk, de ebben vannak olyanok is, akik nem csak egy tanszakra, hanem a zene mellett járnak grafikára vagy néptáncra is. A tavalyi 420 körüli tanulólétszámhoz képest most kicsit kevesebb a gyermek, de elmondhatom, hogy általában 400 diákunk szokott lenni.

-Milyen szakokon történik az oktatás?

-Az intézményben három művészeti ágban működik oktatás: zeneművészet, képzőművészet, táncművészet. Ezek közül a zene iránt a legnagyobb az érdeklődés minden évben, és ez idén sem volt másként.

-A járványhelyzet milyen módon befolyásolta az oktatást?

-Idén márciusban már megtapasztalhattunk, hogy milyen kihívásokkal kell találkoznunk a járványhelyzetben. Nagyon szurkoltunk azért, hogy most ősszel ne legyen online oktatás, mert az a tavasszal nem igazán működött jól. Szerencsére a megfelelő szabályok betartásával az intézmény falain belül folyhat az oktatás. A gyermekek jönnek és itt vannak. „Jelenléti” oktatás van most alkalmanként, amelyen egy gyermek és a tanára vesz részt. Odafigyelünk a szellőztetésre a napi fertőtlenítésre, valamint a maszkhasználatra. A grafikusok kiscsoportokban dolgoznak a szolfézscsoportoknál pedig törekedünk arra, hogy ne legyenek nagy létszámúak. A mostani helyzetet leginkább a néptáncosok szenvedik meg, de ők is csak azért, mert a művelődési központ épületét nem látogathatják. Jelenleg a néptáncosoknak nincs helyük, ahol gyakorolhatnának, így online módon történik az oktatás. A néptáncoktatás nem tiltott, de nem szabad egymást megérintve elvégezni a feladatokat, így olyan formában kell felépíteni az órákat, hogy a személyes kontakt elkerülhető legyen.

-A versenyeken és az egyéb szakmai megmérettetéseken, hogyan tudtatok részt venni?

A járványhelyzet miatt most kizárólag online módon történnek a versenyeztetések. A Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola hagyományos hangszeres művészeti versenyén vettünk részt. Ez volt a kiskunhalasi intézmény negyedik ilyen versenye, amelyre a gyermekekről felvételeket készítettünk és azokat online módon küldtük el. Nagyon szépen szerepeltek diákjaink és a díjakat a zeneiskola előadótermében adtuk át kisebb ünnepség keretén belül. A grafikusok esetében a pályázatok ugyanúgy futnak és ők folyamatosan alkotnak, de az anyagaikat digitalizálva kell mindenhova elküldeniük.

Kapcsolódó cikk
Az ország legjobbjai között a kiskőrösi rézfúvósok
Az ország legjobbjai között a kiskőrösi rézfúvósok
A kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában nagy hagyománya van a rézfúvós oktatásnak. Az itt tanuló diákok közül már többen értek...

-Az oktatáshoz szükséges eszközállomány mennyire biztosított az intézményben?

-A legutolsó eszközbeszerzésünk még a Kodály Programban tudott megvalósulni, ami által az ütő tanszak tudott eszközökkel bővülni. A tavalyi évben kaptak a néptáncosok új formaruhát, de a Kodály Program által tudtunk vásárolni fafúvós és rézfúvós hangszereket, valamint három pianínót is. Elmondhatom, hogy sikerült megújulnia az utóbbi években az eszközeinknek és nem panaszkodhatunk, hiszen minden adott a minőségi munkavégzéshez.

-A szeptembertől eltelt tanítási időszakot, hogyan tudnád értékelni?

-A korábbiaktól egy picit csendesebb féléven vagyunk túl, amire rányomta bélyegét a járványhelyzet. Hiányoznak a programok, hiszen nem voltunk városi rendezvényeken és elmaradtak az egyéb felkérések is. Fájó pont, hogy még házon belül sem tarthattunk tanszaki hangversenyeket, ami nagyon hiányzik a tanároknak, valamint a gyermekeknek egyaránt. Nagyon bízom abban, hogy 2021-ben változik a helyzet és már szülők, érdeklődők előtt tarthatunk majd programokat. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (23 db kép)
MEGOSZTÁS