“Intézményünk számára az idei év rendhagyó volt, hiszen a vírushelyzet az év során többször akadályozta a kiegyensúlyozott működést.” A Soltvadkerti Óvodák és Bölcsőde intézményvezetőjével, Bodahelyi Antalnéval beszélgettem.

Hogyan telt a 2020/21-es tanév első fele?

-Hirdetés-

Intézményünkben a legfontosabb 2020-ban az volt, hogy a gyermekek számára az óvodai, bölcsődei élet biztonságos és élhető legyen a vírushelyzet ellenére is. Úgy gondolom sikerült kiegyensúlyozottan, rugalmasan működni.

Milyen fejlesztések valósultak meg a nyáron és ősszel?

A nyári időszakban mindhárom épületünk játszóudvarain megtörtént a játékok állagmegóvó festése, valamint egyes játékok szükségszerű felújítása. Az Arany J. utcai óvodánkban bővítettük a tornaszoba játékkészletét, valamint a szertárba tárolókat készíttettünk az eszközök praktikus elhelyezéséhez.

A Bölcsőde udvarára a már meglévő kiülő mellé két újabbat telepíttettünk. Az ősz folyamán a Bocskai utcai óvodánk tálaló konyhájának fejújítása és korszerűsítése valósult meg.

Zárultak le pályázatok ebben az időszakban?

Idén ősszel (a vírushelyzet miatt kis késéssel) zárult az EFOP-3.3.2-16-2016-00172 azonosító számú, „Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért – Összefogás a gyermekekért Soltvadkerten” című projekt, melyben intézményünk együttműködő partner volt. Nagy örömünkre szolgált, hogy a Digitális Jólét Nonprofit Kft. „OkosÓvoda Program” keretében meghirdetett pályázatán intézményünk nyertes lett, ezáltal lehetőséget kaptunk honlap kialakítására és működtetésére.

Milyen intézkedéseket kellett meghozni a vírushelyzet kialakulása miatt?

A vírushelyzet miatt intézményünk, mindhárom épületének fokozott, alapos és rendszeres fertőtlenítése folyamatos. Bölcsődénkben a szülők szájmaszk, kézfertőtlenítés és a megfelelő védőtávolság megtartása mellett tartózkodhatnak gyermekeik átadásakor és átvételekor. Óvodáinkban október 1-től bevezetésre került a testhőmérés, mely a gyermekekre és a felnőttekre nézve egyaránt kötelező. A szülők csak a „testhőmérési pontig” hozhatják gyermeküket, ahol átadják az óvoda dolgozójának.

Hogyan alakult a decemberi tesztelés az intézményben?

Nagy örömünkre, az elvégzett tesztek kivétel nélkül negatívnak bizonyultak, így nem kellett rendkívüli intézkedést bevezetni. A csoportok napi bölcsődei-, valamint óvodai működése zökkenőmentes. A szülők tájékoztatása viszont a zárt bölcsődei-, valamint óvodai facebook csoportokon keresztül valósul meg, hiszen a napi találkozásokat nélkülözni kell a jelenlegi helyzetben. Megnyugtató számunkra, hogy intézményünk működése zökkenőmentes, ügyeleti rendszer bevezetésére nem került sor az elmúlt időszakban.

Sikerült megrendezni a hagyományos adventi és karácsonyi ünnepségeket?

A Mikulás ugyan meglátogatta a csoportokban a gyermekeket, de a hagyományos rendezvényeink közül sajnos elmaradt a szülőkkel közös „adventi barkács délután”, az óvodai szintű „karácsonyváró” ünnepi alkalom, valamint a Református Idősek Otthona lakóit sem örvendeztették meg óvodásaink ünnepi műsorral. Idén ősszel az Arany J. utcai óvoda, valamint a Bölcsőde Szülői Szervezetének hagyományos Jótékonysági Estjének megrendezését is felülírta a „rendkívüli helyzet”.

Jelen helyzethez alkalmazkodva, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett, nem óvodai, bölcsődei szinten összevonva (ahogy ez egyébként lenni szokott), hanem csak csoportonként ünnepelve mondtak karácsonyi verseket, énekeltek ünnepi dalokat a gyermekek, miközben megérkeztek a szépen feldíszített karácsonyfák alá az ajándékok.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a BS Plastic Kft. ügyvezetőjének, hogy intézményünk gyermekeit idén is megajándékozta Mikulás és karácsony alkalmából.

Képek forrása: A Soltvadkerti Óvodák és Bölcsőde archívuma

MEGOSZTÁS