A koronavírus járvány nagy hatással van az élet minden területére. Az orvosok és a tudósok egyértelműen a védőoltásban látják azt a kiutat, amivel a járványhelyzet kezelhető és ennek segítségével visszatérhet minden a régi kerékvágásba.
A vírustagadók még a járvány létezését is megkérdőjelezik, a vakcinaellenes csoportok pedig kísérletezést, és a hatóanyag súlyos egészségkárosító hatásait hangoztatják. A járványügyi helyzetről és a védőoltás fontosságáról Dr. Tüske László kiskőrösi háziorvost kérdeztük.

A koronavírus járványnak milyen közvetlen hatásai voltak észlelhetők?

Ennek a járványnak minden korábbitól nagyobb negatív kihatásai voltak az élet összes területére. Rengeteg az elhunyt, a fertőzött beteg és a világgazdaságban is olyan válságot okozott, hogy több évnek kell majd eltelnie, mire visszaáll minden a korábbi állapotba. Jelenleg az egész világon küzdenek azzal a helyzettel, ami a járvány miatt kialakult. Problémát jelent, hogy a szabadon közlekedő migránsok is behozzák a fertőzést Európába, ami további egészségügyi kockázatot jelent.
A koronavírus elsősorban az idős embereknél okoz nagy egészségügyi problémát, amely korosztályban a halálozási arány is jóval jelentősebb, mint a fiataloknál. Azon személyek, akik a betegség miatt lélegeztető gépre kerülnek, közel a fele sajnos elhalálozik.

Már hazánkba is megérkezett a vírus elleni vakcina…

-Hirdetés-

Annak következtében, hogy vakcinához jutott hozzá Magyarország, mintegy 30 ezer egészségügyi dolgozó már megkaphatta az első védőoltást. Az ütemezés tekintetében első körben a közvetlen védekezésben dolgozók, majd a háziorvosok és az egészségügy egyéb területén feladatot ellátók kapják meg a védőoltást. Az első védőoltást már magam is megkaptam Kiskunhalason, amit egy újabb követ majd néhány hét múlva és az adott személy ezt követően egy héttel válik védetté. Az injekciót a felkarba adják, ami nem jár különösebb fájdalommal és mellékhatásokat sem tapasztaltam. Miután a világ különböző területein már több millió védőoltást beadtak az embereknek elmondható, hogy semmilyen szövődmény, rosszullétek, bőrpír vagy bármilyen egészségkárosító mellékhatás nem jelentkezett. A járvány elleni védekezésben javasolt és szükségszerű a vakcina alkalmazása, ami mellett a távolságtartás, valamint a szájmaszk használata is megmarad kötelező jelleggel.

Dr. Tüske László kiskőrösi háziorvos

Mit lehet tudni a védőoltás hatóanyag tartalmáról?

A vakcina, a vírus molekuláris szerkezetén alapuló technológia segítségével készült. Az oltóanyag mRNS-alapú, egy lipid nanorészecskébe csomagolt RNS molekulát (mRNS) tartalmaz. A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID 19 ellen. A Comirnaty 16 éves és idősebb személyeknél alkalmazható. Mivel a Comirnaty nem a vírust tartalmazza az immunitás kiváltásához, így nem okozhat senkinek COVID-19 betegséget. Az alkalmazott módszer szerint két adagot kell kapnia a célszemélynek 21 nap különbséggel. A védettség a második adag után körülbellül a hetedik napon alakul ki. A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során. A Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina nem cserélhető fel más COVID-19 elleni oltóanyagokkal. Azon személyek is olthatók a vakcinával, akiknél három hónapon túli igazolt SARSCoV-2 fertőzés szerepel. Az oltás előtt nem szükséges antigén gyorsteszt. Az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó kontraindikáció. A vakcina a szervezet védekező mechanizmusát próbálja aktiválni és így fejti ki hatását.

Önnek mint háziorvosnak, és magánembernek milyen gondolatai vannak a védőoltásról?

Azt most még nem tudja a szakma, hogy a két oltás után mennyi ideig lesz a vakcinának védőhatása. Fontos kiemelnem, hogy orvosi hitem és lelkiismeretem szerint ki merem jelenteni, hogy az egyéb járványügyi intézkedések mellett az egyetlen biztos védelem a védőoltás. Az egészségügyi világszervezetek által is javasolt, melyen, véleményem szerint, nem szabadna gondolkodni. A védőoltás továbbra is önkéntesen vállalható és mindenki számára ingyenes.

Mi a véleménye az oltásellenes megnyilvánulásokról?

Sajnos vannak oltásellenesek, akik arra buzdítanak, hogy az orosz vakcinát ne adassák be maguknak az emberek, és a védőoltásra a lakosság mindössze 2 %-nak van igénye. Úgy gondolom, hogy ez a cselekedet a jelen helyzetben nem sportszerű. Az oltóanyagokról tudni kell, hogy az előállításuk az egész világon a legszigorúbb kutatások, ellenőrzések mellett történnek. Ezeket a vakcinákat politikai okokból nem lehet veszélyesnek minősíteni, számtalan módon nagyon szigorúan ellenőrzöttek és százszázalékig biztonságosak. Minősíthetetlen, hogy egyes erők egészségre károsnak és életveszélyesként hirdetik a védőoltást, miközben a vírus miatt emberek halnak meg. A felmérések szerint a lakosság 20-25 %-a nem kéri a védőoltást, ami előtt döbbenten állok. Ez egy olyan lehetőség, aminek veszélye nincs, de a hatása óriási a járvány elleni harcban. A másik megközelítése a dolgoknak, hogy mondjuk valakinek milyen joga van nem beadatni a védőoltást magának, amivel veszélyezteti a családtagjait, munkatársait és az összes olyan személyt, aki a közvetlen környezetében van. A védőoltás beadatása nem csak magunkkal, hanem embertásainkkal szemben is egy megfontolt, felelősségteljes és jó döntés. Sok olyan koronavírusos beteg van, akinek semmilyen panasza nincs, de közben fertőznek.

Lesz lehetősége a háziorvosoknak a védőoltás beadására?

A védőoltások beadása egyelőre a kijelölt oltási pontokon történik meg. Azzal kapcsolatban még nincs információ, hogy a háziorvosok is kapnak majd a vakcinából és elvégezhetik a védőoltásokat. A többezer háziorvos erre nincs felkészülve, mert egyrészt kevés még a vakcina az országban, másrészt a hűtéshez szükséges technikai felételek sem biztosítottak ezen a szinten.

Hogyan alakul ez az időszak az egyéb járványokkal, betegségekkel kapcsolatban?

A tél folyamán már javasolták a szakemberek, hogy a hagyományos influenza elleni védőoltást adassuk be. Ennek a beadása után elhanyagolható panaszok jelentkezhetnek, viszont nagyban segít a koronavírus esetleges kiszűrését, hiszen egy rizikófaktorral már nem kell számolni. Az influenzára jellemző legyengülésre, végtagpanaszok fájdalmaira és egyéb jellemző tünetekkel hónapok óta nem találkoztam. Így elmondhatom, hogy jelenleg egyéb járványok nincsenek jelen.

MEGOSZTÁS