2020 a sikeres pályázatok és a sokrétű segítségnyújtás éve volt a polgárőrök számára Kecelen. Szőke Judit, az egyesület titkára számolt be szerkesztőségünknek arról, hogy az elmúlt évben milyen területeken végezte munkáját az önkéntes csapat.

A Keceli Polgárőr Egyesület feladatai közé tartozik a közbiztonság javítása, a személy- és vagyonvédelem, mely tevékenységét 1992 óta végzi, mesélte Szőke Judit. Az egyesület feladatait a 2020-as év során 71 fő szolgálatot teljesítő tag önkéntesen végezte, ebből a lovas polgárőrséget az év során 8 fő egysége alkotta.

-Hirdetés-

A polgárőrök Kecel illetékességi területén, az elmúlt évben több mint 1000 alkalommal teljesítettek szolgálatot, melyből közel 300-at lovas polgárőrök vittek véghez. Munkatársaink a rendőrséggel karöltve éjszakai szolgálatban dolgoztak, továbbá a települési rendezvényeken felügyeltek, vigyáztak a közbiztonságra, és a külterületeken is jelen voltak.

A Keceli Polgárőr Egyesület a járványhelyzet kitörése előtt Kecel Város Önkormányzatával és a keceli rendőrséggel együttműködésben stratégiai célokat tűzött ki.

A pandémia során az egyesület önkéntesei karitatív tevékenységet is elláttak, hiszen a forgalmasabb élelmiszerüzletek előtt felhívták a figyelmet a kötelező távolságtartásra, a védőmaszk, kézfertőtlenítő és a rendszeres kézmosás fontosságára. Ezeken kívül igény esetén idős, rászoruló személyeknek nyújtottak segítséget a mindennapi, otthonukon kívül eső szükségletek elvégzésében.
Mindezek megszervezésében természetesen kiemelt figyelemmel voltak arra, hogy az egyesületen belül, nem a veszélyeztetett korosztályhoz tartozó tagokat vonják be az egyes feladatok elvégzésébe.

Keceli lovas polgárőrök munka közben

Külterületi tevékenységükhöz hozzájárul a lovas polgárőrség. Egyesületük 2014 óta tagja az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának is. Ezen külterületi szolgálatok minőségét növeli 1 db Suzuki Vitara terepjáró is, mely 2015-ben került az egyesület tulajdonába sikeres pályázat útján.

A Keceli Polgárőr Egyesület Kecel Város Önkormányzatával együtt, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság vezetőjének támogató nyilatkozatával támogatási kérelmet nyújtott be az Országos Polgárőr Szövetséghez a Polgárőr Város cím pályázatra. Ezen kitüntető cím átvételére 2020. június 26-án, a lajosmizsei Regionális Polgárőr Napon került sor. Az eseményen Kecel képviseletében Haszilló Ferenc, Kecel polgármestere és Orcsik István, a Keceli Polgárőr Egyesület elnöke volt jelen, akik átvették az elismeréssel járó díszoklevelet. 

Kapcsolódó cikk
Polgárőr Város lett Kecel
Polgárőr Város lett Kecel
A Polgárőr Város című pályázat célja azon települések – és partner polgárőr egyesületek – munkájának elismerése, amelyek vezető szerepet játszanak...
Az Év Polgárőre cím elismerést 2020-ban Szebenyi Ferencné és Zsemberi Ádám vehette át.

Az egyesület együttműködési megállapodásainak köszönhetően a szomszédos középiskoláknál tanulói jogviszonyban lévő diákok részére lehetőség adatik közösségi szolgálatok teljesítésére. Ezen tevékenységük nem titkolt célja, ifjú polgárőrök bevonása az egyesületbe.

A Keceli Polgárőr Egyesület 2020. október 6-án megtartotta a pandémiás helyzet miatt 2020 tavaszára tervezett tisztújító közgyűlését, de ezen időszakban a vezetőség nem hozott olyan intézkedést ,mely döntően befolyásolta volna a további munkát. A vírushelyzet ellenére a tagság döntő részének megjelenésével, az egészségügyi előírások és rendszabályok betartásával került megtartásra az ülés. Az ülés fontosságát indokolta, hogy a vezetőség mandátuma lejárt, s a jelöléseket követően a közgyűlés nyílt szavazással jóváhagyta a korábbi tisztségviselőket.

Az elmúlt időszak pályázati kérelmek esetében is igen sűrű és eredményes volt.

A Vidékfejlesztési Program szerinti LEADER jogcím alapján kiírt „Nonprofit szervezetek ismertségét, céljai elérését szolgáló fejlesztések megvalósítása” című pályázati felhívás szerint kettő darab támogatási kérelem került benyújtásra eltérő célokkal, beszerzésre kerülő eszközökkel. Ezen pályázatok keretében a polgárőr tagok formaruházata újult meg, lovas polgárőrök részére nyeregalátétek, hőkamera, esetfelvételt lehetővé tevő digitális eszközök, számítástechnikai gépek kerültek beszerzésre. A releváns LEADER pályázatokon összesen több mint 5,2 millió Ft vissza nem térítendő támogatást kapott az egyesület.

A keceli Polgárőr Egyesület tulajdonában lévő Suzuki Vitara terepjáró

A Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatához benyújtott támogatási kérelem szerint az Egyesület lovas polgárőrei 335 ezer Ft támogatásban részesültek a 2020-as évben, melyet lótakarmányra, állatorvosi ellátásra fordíthattak. Szintén a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetséghez benyújtott kérelem szerint 350 ezer Ft működési céltámogatásban részesült az egyesület, melyet az alapszabálya szerint végzett tevékenységek végzése során felmerült költségek finanszírozására fordíthatott. A pandémiás helyzetben végzett szolgálatokért az egyesület azon megtiszteltetésben részesült, hogy a korábbi összeghez póttámogatás révén további 90 ezer Ft támogatást kapott.

A Kecel Város Önkormányzata által kiírt civil szervezetek működését célzó pályázati felhívás szerint az egyesület 400 ezer Ft támogatásban részesült 2020 során, melyet szintén működési célú kiadásaira fordíthatott.

A koronívírus járvány okozta nehézségek leküzdésében segítséget nyújtottak az idős, rászoruló keceli lakosoknak az egyesület tagjai

A korábbiakban említett Kecel Polgárőr Város kitüntetés jóvoltából az Egyesület 100 ezer Ft egyszeri, vissza nem térítendő támogatásban részesült, melyből működési költségeit finanszírozhatta.

S végül, de nem utolsó sorban a Nemzeti Együttműködési Alaphoz benyújtott támogatási kérelem szerint 200 ezer Ft vissza nem térítendő támogatást kapott az egyesület, melyet gépjárműveinek fenntartására költött – foglalta össze éves tevékenységük Szőke Judit.

Írta, képek: Csiszér Erika

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (6 db kép)
MEGOSZTÁS