A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kiskőrösi üzemmérnökség a térségben mintegy 400 km-nyi úthálózatot felügyel. A téli útviszonyokat a géppark és a só mennyiségének tekintetében is felkészülten várják. A cég átlagos télre számít és normál üzemmódban várják a hideget, a havazásokat, a utak lejegesedését.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kiskőrösi üzemmérnökség vezetője Liszkai Pál elmondta, hogy már novemberben felkészültek a téli időszakra egy gépszemle tekintetében. Szigorú előírások mellett átvizsgálták az összes gépet, és minden jármű megfelelő minősítést kapott, amelyek már az utakon is jártak.

Liszkai Pál
-Hirdetés-

Terület tekintetében, a volt kiskőrösi és kalocsai járás úthálózatai tartoznak hozzájuk. A 400 km-es úthálózat feladatait a kiskőrösi és a kalocsai telephelyekről látják el, ahol a sót és az eszközöket tárolják. A gépek az elmúlt időszakban is végezték már a sószórásokat, és a téli időszakra 1800 tonna só áll jelenleg a rendelkezésükre. Ebből a mennyiségből az elmúlt időszakban 400 tonna sót szórtak el az előírásoknak megfelelően.

A gépek, körökben végzik a feladataikat, a menetutasításban szereplők szerint.

Liszkai Pál megemlítette, hogy az utak téli üzemeltetése a forgalomnak megfelelően kialakított sorrend alapján történik. Első körben a főútvonalakon végzik a síktalanítási munkálatokat. Az észleléstől számított 2-3 órán belül ki kell érjenek az adott területre a járművek, és 4-8 óra alatt be kell fejezniük az őrjáratos kiemelt főutakon a sószórási munkálatokat.

A telephely hat kombinált sószóró géppel rendelkezik, melyek között vannak újabbak és régebbiek, Renault, Mercedes és Tátra típusok.

Maguk a sószóró berendezések 5-7 köbméteresek, melyek GPS eszközökkel vannak ellátva, és nagyon komoly számítógépes irányító pultjaik vannak. Szabályozható a kiszórandó só mennyisége 5-40 grammig, illetve az út szélességének megfelelő szórási hatósugár is beállítható. Jelenleg 5 cm hóig számolva II. készenléti fokozatban van az üzemmérnökség. A III. készenléti fokozat lép érvénybe 5 cm felett. Amennyiben rendkívüli időjárási körülmények lennének, akkor a IV. fokozatban dolgoznak.

A téli üzemmódban, most a nap 24 órájában látják el a szolgálatot, amely során 12 órás időtartamban, három váltás dolgozik. Ahhoz, hogy a munkálatokat a megfelelő időben és jól el tudják végezni, részletes időjárás jelentést és további információkat az Országos Meteorológia Szolgálattól kapnak, valamit saját útmeteorológiai állomásokkal is rendelkeznek. Ezek az állomások Bócsán, Akasztón, Kalocsán és Hajóson vannak. Az úttest aszfalt burkolatába helyezett szondák olyan adatokat szolgáltatnak, mint a sótartalom, lefagyásveszély. Mindezek mellett útellenőrzést végeznek folyamatosan a járműveikkel, hogy megfelelő időben tudják elvégezni a szükséges feladatokat.

Az útfenntartási munkálatokkal kapcsolatosan vannak külsős munkatársaik is, akikkel szerződést kötöttek rendkívüli időjárás esetére. Ilyen külsős munkatársuk van Csengődön, Páhin, Öregcsertőn, Szakmáron és Bócsán, melyek különböző erőgépek, mint traktorok, rakodógépek, hóekével felszerelt terepjárművek.

A kerékpárutak járhatóságát szintén külsős munkatársakkal végeztetik, így Kiskőrösön a Kőrösszolg Kft., Kecelen az önkormányzat, valamint olyan géppel is rendelkeznek a kiskunhalasi üzemmérnökséggel közösen, amellyel a sószórási, ekézési munkálatokat el tudják végezni.

Liszkai Pál az interjú során kiemelte, hogy csak az országos szilárd burkolatú úthálózaton végeznek munkálatokat, a külterületi vagy egyéb részeken nem hajtanak végre ilyen feladatokat.

Az idei téllel kapcsolatban megemlítette, hogy mint általában, most is a Magyar Közút Nonprofit Zrt. egy átlagos hidegre és hóra készült fel. Az extrém helyzetekre a géppark és a személyi állomány sem megfelelő, de amennyiben nagy a baj, akkor azért tudnak még néhány komolyabb gépet lehívni az országos rendszerből.

Az átlagos, normál téli fokozat az elmúlt időszakban tapasztalt téli időjárási viszonyok miatt került meghatározásra.
Kapcsolódó cikk
Hol, kinek van felelőssége a téli síkosság-mentesítésben, hó eltakarításban?  A Kőrösszolg Nonprofit Kft. felkészült a zordabb télre
Hol, kinek van felelőssége a téli síkosság-mentesítésben, hó eltakarításban? A Kőrösszolg Nonprofit Kft. felkészült a zordabb télre
A város közútjainak járhatóságát a téli időszakban is biztosítani kell. Az önkormányzat és a Kőrösszolg Nonprofit Kft. munkatársainak feladata a...
MEGOSZTÁS