A kiskőrösi Szentpéteri Borpince Kft. egy családi vállakozás, mely három generáció tapasztalatát öleli fel. Fiatalos lendülettel bíró, könnyed, üde és kimondottan gyümölcsös, magas minőségű boraikra a szakma is elismeréssel tekint. Misem bizonyítja ezt jobban, mint a kimagasló eredmények, melyeket a borpince magáénak tudhatott a tavalyi, 2020-as évben. Ezekről az eredményekről Szentpéteri Attila, a Szentpéteri Borpince Kft. ügyvezető igazgatója, borásza mesélt. 

 

Szentpéteri Attila
-Hirdetés-

A winelovers szaklap által felállított rangsorban a kiskőrösi Szentpéteri Borpince roséja bekerült az előkelő Top 5-be. Ebbe a kiadványba, az egyik, ha nem a legrangosabb kiadványba, a Kadarka rosénk a legjobb öt rosé között szerepel, mondta Szentpéteri Attila. A másik négy világfajta rosé közé, ez a 2019-es évjáratú Kadarka rosé került be. Ez egy nagyon jó és elismerő eredménynek számít.

A winelovers 2020-as, Top 100-as borok kiadványa

A winelovers szaklapon kívül a BORIGO szakújságban is a legjobbak közé választották a borakadémikusok, sommelierek, illetve különböző, rendkívül sok bort kóstoló borászati szakemberek a kiskőrösi borpince nedűit.

BORIGO szaklap Top 100-as kiadványa
A Top 100-as listán, amin a BORIGO által választott borok találhatóak , a Szentpéteri borászat több bora is előkelő helyen végzett.

Ez az eredmény nagy jelentőségű, nem csak a borászat, hanem a Kunsági borvidék számára is. A 14. helyre rangsorolt Néró rosét, szinte csak az ország legismertebb borvidékén termett Tokaji borok előzték meg. Tizenkettő Tokaji, különböző puttonyszámú borok, egy Etyeki Kúria Pinot Noir-ja és egy balatonfüredi Olaszrizling került be a Top 15-be. Ide bekerülni egy Néró roséval a Kunsági borvidékről, azt hiszem elég beszédes, mondta Szentpéteri Attila.
A BORIGO szakemberei az ország borászatai kapcsán, az egész éves eredményeket vették figyelembe, és az alapján állították fel a szakmai rangsort. Egész évben kell bizonyítani, tematikus teszteken, fajta teszteken, és különböző szakmai megmérettetéseken, szakmai bírálóbizottság előtt. Így, egy bizonyos pontszámmal indulnak el a versenyeztetett borok az év végi Top 100-as versenyen. Tehát ezek többszöri megmérettetés eredményei. Én nagyon örülök neki, hogy a mi pincészetünknek mindhárom roséja ilyen eredményeket ért el, tette hozzá Szentpéteri Attila.

A kiskőrösi Szentpéteri Borpince kínálata

A Szentpéteri Borpince a világgazdaság által összeállított Top 100-as listájába is bekerült, ahol az üzleti fogyások alapján kapnak a borok pontokat, és ezeket a pontokat tovább viszik a végső megmérettetésre, ami után derül ki a végleges rangsor. Itt 36. lett a Generosánk, ami szerintünk a jövő egyik óriási nagy fajtája lesz. Mi nagy meglepetésekkel készülünk a közeljövőben ezzel a fajtával. Többfajta bort is készítünk majd belőle, többféle érlelési és megjelenési móddal, hangsúlyozta Szentpéteri Attila.   

Kapcsolódó cikk
A Szentpéteri Borpince a válsághelyzetben is működik
A Szentpéteri Borpince a válsághelyzetben is működik
Nagyon sok céget soha nem látott kihívások elé állít a most kialakult krízishelyzet. Ahogy a vírusok időről időre mutálódnak a...

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (13 db kép)
MEGOSZTÁS