1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. 1989 óta január 22-e a Magyar Kultúra Napja. A jeles dátumhoz köthetően, Kiskőrös város közintézményei évről-évre szerveznek kulturális eseményeket.

Ez évben, a járványhelyzet miatt a korlátozó intézkedések nem teszik lehetővé, hogy a hagyományokat folytatva kiállításokat, koncerteket, mesemondó versenyeket, ünnepi műsorokat rendezzenek országszerte. Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülővárosában különösen nagy felelősség a kulturális értékekkel foglalkozni, azokat őrizni, bemutatni, a hagyományos módszerek mellett a modern technikai lehetőségeket is felhasználva mind többeket ösztönözni arra, hogy a magyar és az egyetemes kultúra iránt fogékonnyá, művészetkedvelő és művészetpártolóvá váljanak, a számos művészi önkifejezési lehetőséggel élve alkotó egyéniségként hozzájáruljanak kultúránkhoz.

-Hirdetés-

Az itt élők, már hozzá szoktak a változatos, színes, pezsgő kulturális élethez. Ezért a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendhagyó televíziós összeállítással jelentkeznek a helyi oktatási és kulturális intézmények a Kiskőrös TV csatornáján keresztül. Mindenki a saját területét, a saját arculatát adta hozzá annak érdekében, hogy minél több művészeti ág bemutatkozhasson. Vezérfonalként egy ókori bölcs gondolatát választották.

„Egy festmény egy vers – szavak nélkül, egy vers egy festmény – szavakban. A Zene mindkettő.” 

Ennek jegyében láthatjuk és hallhatjuk majd a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola növendékeit komolyzenei darabok és egy erdélyi tájegység táncának előadása közben, illetve megcsodálhatjuk a felnőtt grafikustanulók és Kőrösi Tamás festőművész alkotásait, utóbbiakat a Petőfi Sándor Művelődési Központ segítségével.
A Petőfi Sándor Városi Könyvtár összeállításából elénk tárul a magyar kultúra varázslatos sokszínűsége, időtállósága, aktualitása.
A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum legújabb gyűjteményi darabja példaértékűen kapcsolja össze a költészetet és a képzőművészetet, és megtudhatjuk, hogy az alkotó saját személyisége miként tükröződik egy Petőfi-ihlette falikárpiton.
E személyes hitvallást és a Himnusz elszavalását a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium két diákjától hallhatjuk majd.

Kapcsolódó cikk
Felnőtt helyi alkotók munkáiból nyílt tárlat a művészeti iskolában
Felnőtt helyi alkotók munkáiból nyílt tárlat a művészeti iskolában
A SZÓ-LA-M Alapfokú Művészetoktatási Intézménynek már jogelőd iskolájában is működött grafikai tanszék. Két évvel ezelőtt már nemcsak a diákok, hanem...

Álljanak meg néhány percre, merüljenek el a zene hangjaiban, gyönyörködjenek a festményekben, grafikákban, időzzenek el egy-egy versidézet sorainál, a zene harmóniájánál.    

A Kiskőrös televízióban és a televízió internetes csatornáin, felületein január 22-én, pénteken, 18-órakor lesz látható az összeállítás, mely zenei koncertélmény mellett, szavalatokkal, virtuális tárlatokkal és a magyar kultúrához köthető magvas gondolatokkal válik ünnepi műsorrá.

Kapcsolódó cikk
Versszilánkok – ingyenes online esemény a könyvtár munkatársainak szervezésében
Versszilánkok – ingyenes online esemény a könyvtár munkatársainak szervezésében
2021. január 22-én a magyar kultúra napja alkalmából online eseményt hirdet a kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtár, melyet Andrásiné Bali...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (4 db kép)
MEGOSZTÁS