A Kossuth Lajos-Sárkány József utcák városképi szempontból is meghatározóvá váltak, hiszen nagy forgalmat bonyolítanak le: sokan haladnak ezen a szakaszon keresztül a városon. Ezért a városvezetés felújításba kezdett,  amivel szorosan összefügg a nyárfák kivágása a Kossuth  utcában. A területrendezésről és a további tervekről Szedmák Tamás alpolgármestert, a választókerület önkormányzati képviselőjét kérdeztem.

Miért vált fontossá a nyárfák kivágása?

A lakótömbök előtti 8 nyárfával kapcsolatban folyamatosan egyeztettem a közös képviselővel, aki jelezte, hogy szükségessé vált a fák kivágása. Egyrészt az áramszolgáltató rendszeresen vagdosta, így már nem egy túl esztétikus látványt nyújtottak.  A másik probléma pedig az, hogy a vihar esetén mindig imádkoztak a lakók, hogy ne dőljenek ki a nyárfák. Szerencsénkre az uralkodó északi szelet leárnyékolják az épületek.

A 130 méteres szakaszon összekötik a kerékpárutakat és új járda is kialakításra kerül.
-Hirdetés-

A kivágásuk harmadik oka a fák tövénél futó járdával kapcsolatos: a 80-as években épült iparterület irányába sokan gyalogolnak, például a diákok a Wattay középiskola tanműhelye felé. Rendkívül rossz állapotú és balesetveszélyes lett a járda: van olyan szakasz, ahol 10-15 centiméterre is felnyomták már a gyökerek.

Ennek orvoslására is kerestünk megoldást: rövidesen megépül a kerékpárút a vasúti átjárótól Tabdi irányába. Így kézenfekvő, hogy az átjáró valamint a Sárkány József utca közötti, mintegy 130 méteres szakaszon összekötjük a kerékpárutakat, valamint egy teljesen új járdát is kialakítunk a közeljövőben.

Mit szólnak a fűrészeléshez a lakók?

Ez a lépés a területrendezésnek az 5. szakasza. Így mint eddig, a terveket most is megbeszéltük a lakóközösséggel, ami jogilag 4 társasházi közösséget jelent. Most hivatalosan nincs lehetőségünk lakógyűléseket tartani, pedig sok egyéb teendő mellett szerencsésebb lett volna, ha előzetesen erről is tudunk egyeztetni. Erre gondolva, korábban készítettem a Facebookon egy zárt csoportot, ami kizárólag a 4 tömb lakosainak (akik fent vannak a közösségi média felületén) tartunk fent, hogy tudjunk egymással kommunikálni.

Személy szerint már nagyon várom, hogy elinduljon a személyes megbeszélés lehetősége, mivel már Domonyi László polgármesterrel, valamint Schäffer Tamással, a Kőröskom Nonprofit Kft. ügyvezetőjével is egyeztetések történtek a további lehetőségeinkről. 

Ilyenkor rögtön adódik a kérdés: fognak-e helyettük új fákat ültetni?

Javasoltam, hogy érdemes lenne egy teljesen új zöldterület kialakítása a Kossuth utcai tömbök előtt. Véleményem szerint jó lenne átgondolni azt a lehetőséget is, miszerint az árkok „becsövezésével” és lefedésével egy egységes, sík és rendezettebb zöldfelület is megvalósulhatna.

Filus Tibor, az Ültess Fát Mozgalom nevében felajánlotta, hogy egy új, egységes fasor ültetésében a segítségünkre lesz.

Kapcsolódó cikk
Megkezdték a platánsor kivágását a Liget utcában
Megkezdték a platánsor kivágását a Liget utcában
Tönkretett, púpos járdák, gyökerek a lakásban, eldugult csatornák: évtizedes problémát old meg a városvezetés a Liget utcában azzal, hogy kivágja...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS