A platánfák erős agresszív gyökérzettel rendelkeznek, melyek ha túl nagyra nőnek, az épített környezetben károkat képesek okozni. Ez nemcsak a Liget utcában jelentett gondot.

Kapcsolódó cikk
Megkezdték a platánsor kivágását a Liget utcában
Megkezdték a platánsor kivágását a Liget utcában
Tönkretett, púpos járdák, gyökerek a lakásban, eldugult csatornák: évtizedes problémát old meg a városvezetés a Liget utcában azzal, hogy kivágja...
-Hirdetés-

„Sok probléma volt a platánfákkal, nemcsak a  Liget utcában, hanem a város más területein is. Ilyen esetekben általában a lakosok azok, akik segítséget kérnek az önkormányzattól, hogy vágja ki a város. A platánfákról érdemes tudni azt is, hogy azok nem szűk térbe, belvárosi környezetbe való fafajták, hiszen nagyon terebélyes a koronájuk, illetve olyan gyökérzettel rendelkeznek, ami szintén nagy területet igényel. Ezeknek a fafajtáknak -miután megnőnek-, olyan agresszív gyökérzetük lesz, hogy bármely betonépítménybe, ház, – vagy útalapba nagyon nagy károkat tudnak okozni, hiszen megemelik, illetve megrongálják azokat” – nyilatkozta Filus Tibor, az Ültess Fát Mozgalom Egyesület elnöke. 

Az Ültess Fát Mozgalom Egyesület segítségével 130 facsemete kerül hamarosan a régi fák helyére.

„Egyeztettünk a városvezetéssel, és abban maradtunk, hogy amint a fák kivágásra kerülnek az egyesület segíti a projekt megvalósulását új facsemeték felajánlásával. Egyesületünk az ehhez szükséges 130 darab fát már megvásárolta, melyek le vannak vermelve. Amint megérkezik a jó idő elültetésre kerülnek a fák” – tette hozzá.

Az egyesület szakemberekkel is egyeztetett arról, hogy mely fafajták tűrik jól az urbanizált környezetet. Így az egyesület 65 darab magyar kőrist, és 65 darab hársfát vásárolt 1,5 millió forint értékben.

„Az önkormányzattal közösen azért választottuk ezeket a fafajtákat, mert ezek gyökérzete nem olyan agresszív, nem tud akkora károkat okozni, mint a platánfáké. Japánban a nagyvárosokban előszeretettel ültetnek kőrisfákat, mert a szmogot nagyon hatékonyan kezelik, valamint jól igazodnak a szűk környezethez is. Mindemellett nagyon szép a koronájuk és semmilyen allergént vagy pollent nem terjesztenek. Ugyanez vonatkozik a hársfára is”- mesélte Filus Tibor.

A leültetésre váró facsemeték 3 méteresek, így pár éven belül ismét látványos, és nagy árnyékot adó fasor lesz a Liget utcában.

Kiemelt kép: VIRA Archív fotó 

MEGOSZTÁS