Megtörtént a vendéglátóhely típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan korszerű rendszer jött létre, amely lehetővé teszi az ágazat megfelelően szegmentált és átlátható irányítását. Erről adott helyi vonatkozásban tájékoztatást Aszódiné Nedró Éva, Kiskőrös Város Polgármesteri Hivatal közigazgatási osztályvezetője.

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a vendéglátás szakmai szervezetek álláspontja szerint a magyarországi vendéglátás fejlesztéséhez elengedhetetlenné vált a vendéglátóhelyek működését, ellenőrzését és típusát rögzítő jogszabály módosítása.

-Hirdetés-

Az eddig hatályban lévő jogszabályok több szempontból is elavultak. A termékkör szerinti besorolás nem volt egyértelmű, a termékkörök pedig nem voltak összhangban a hatályos Áfa-törvénnyel. A statisztikák a jogszabályban meghatározott típusokon alapultak, azonban az üzemeltetők főtevékenysége, és a fő termékkör nem határozta meg egyértelműen a vendéglátóhely típusát.

Az MTÜ vendéglátás stratégiai céljai között kiemelten szerepelt a vendéglátóhelyek besorolását szabályozó jogszabály előkészítése, valamint az ahhoz szükséges módszertani szakmai útmutató elkészítése. Olyan módszertani szakmai tematika született, mely segítségével pontosan behatárolhatóvá váltak az egyes vendéglátóhely-típusok közti különbségek, ezáltal felállt egy korszerű, a ma piacon lévő üzlettípusokhoz igazodó kategóriába sorolási rendszer. 

A december 22-én megjelent kereskedelmi tevékenység végzésének felvételéről szóló 634/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet, 2021. január első napjával úgy módosult, hogy az egyes vendéglátóhely üzlettípusokat a következők szerint sorolja be:

  • étterem;
  • büfé;
  • cukrászda;
  • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely;
  • italüzlet, bár;
  • zenés-táncos szórakozóhely;
  • munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely;
  • gyorsétterem;
  • rendezvényi étkeztetés;
  • alkalmi vendéglátóhely;
  • mozgó vendéglátóhely.

Természetesen, a jogszabály nem csak az üzlet típusokat, hanem ezeknek jellemzőit is meghatározta. Ez alapján kell a kereskedőknek a vendéglátóhelyet megfelelően besorolni az üzlet típusok közé. Ezt legkésőbb 2021. március 31-ig, a jegyzőnél, adott esetben dr. Turán Csabánál kell bejelenteni. Erre a bejelentésre rendszeresítettünk egy nyomtatványt, amit IDE kattintva, Kiskőrös város honlapjáról tölthető le. 

Ezt a formanyomtatványt letöltve, majd kitöltve, e-papír mellékletként elektronikus formában kell beküldeni a jegyzőnek. A kereskedők bővebb tájékoztatást Varga Anikó, gazdasági igazgatási referenstől kérhetnek telefonon, a 06 78/ 513-120 –as telefonszám, 237-es mellékén.
Kérem az összes kereskedőt, hogy az adott kötelezettségüknek határidőn belül tegyenek eleget, hangsúlyozta Aszódiné Nedró Éva.

Az újonnan létrejött típusok lehetőséget adnak a specifikus szabályozásra, a külön szabályok létrehozásával csökkenhetnek az egyes vendéglátóhelyek adminisztratív és üzemelésre vonatkozó terhei, sokkal egyértelműbb lesz a hatóságok elvárása is az üzemeltetőkkel szemben.

Mindemellett az új rendszer arra is alkalmas, hogy megismerhetővé váljon az ágazat struktúrája és valós teljesítménye, amely megalapoz egy naprakész adatszolgáltatási mechanizmust is a válsághelyzetekben történő gyors reagálás, valamint a stratégiai és tervezési feladatok hatékony elvégzése érdekében.   

Kiemelt kép: pexels.com

MEGOSZTÁS