Bács-Kiskun megyében elsőként kapták meg a Filadelfia Idősek Otthonának lakói  és munkatársai a második körös védőoltást. Az oltás 103 lakót és több, mint 50 dolgozót érintett.

A mai napon mindenki a második vakcinát kapta meg, mivel többet nem települ ki az intézménybe az oltócsoport, tájékoztatott Opauszki György intézményvezető. Elmondta, hogy az akció rendben zajlott a megelőző gondos előkészületeknek köszönhetően.

-Hirdetés-

Úgy tűnik, hogy a kor előrehaladtával az idősebbek szervezete sokkal jobban tűri a védőoltást, mint a fiatalabbaké. A mai napon megkapta többek között a 102 éves lakónk is a védőoltást, és arról tájékoztatott, hogy szinte meg sem érezte. A munkatársaink közül néhányan pici hőemelkedésre, enyhe diszkomfort érzetre panaszkodtak. Az oltóorvosok felkészítettek bennünket, hogy az ismétlő oltásra a szervezetünk egy picit erősebb reagál, de nem jelentős mértékben” – mondta el az intézményvezető arra a kérdésre, hogy tapasztaltak-e valamilyen negatívumot.

Opauszki György arról tájékoztatott, hogy egyetlen egy olyan lakó volt csak, aki jelezte: úgy döntött, hogy a 2. oltást már nem kéri. Az előzetes „kikérdezés” szóban zajlott, de azon lakók esetében, akik korlátozottak a cselekvőképességükben, ott a gondnok segített a döntésben, az orvossal történt konzultációt követően.

Három csoport érkezett, melyből kettő a cselekvőképes lakókat és munkatársakat, a harmadik csoport tagjai pedig a fekvőbeteget oltották be.

Arra a kérdésre, miszerint adódik-e már lehetőség egyfajta enyhítésre az intézményvezető elmondta: folyamatosan egyeztetnek a járványügyi hatósággal. „Nagyon bízom benne, hogy ezt követően a közösségi programokkal visszatérhetünk a rendes kerékvágásba. Jelenleg nincs közös étkezés, közös program és foglalkoztatás, de például Istentisztelet sem. Minden ilyen programot meg kellett szüntetnünk, mivel 2 héttel ezelőtt új fertőzéseket tapasztaltunk az intézményben. Mára mindenkinek negatív lett a tesztje, és nagyon bizakodó vagyok, hogyha lassan is, de rövidesen visszatérhetünk a közösségi programokhoz.

A mai napon élőben jelentkezett Kiskőrösről az M1, ahol Opauszki György nyilatkozott a mai oltással kapcsolatban.

Opauszki György elmondta, hogy az egyház vezetése az elmúlt napokban kiadott egy központi állásfoglalást a védőoltással kapcsolatosan. Ebben mindenkit kértek, hogy fontolják meg és eszerint döntsenek a 2. oltás beadatásával kapcsolatban.  Ezzel is támogatva azt a törekvést, amivel visszatérhet a normális közösségi élet akár az egyházban, akár az intézményben is.

Képek: Dávid Edit

Kapcsolódó cikk
Második körös védőoltásra várnak a kiskőrösi idősotthonok lakói és munkatársai
Második körös védőoltásra várnak a kiskőrösi idősotthonok lakói és munkatársai
Folyamatosan oltják az idősotthonok lakóit és dolgozóit országosan. Ekkora volumenű program még nem volt Magyarországon. Adódik a kérdés: hogyan állnak...
MEGOSZTÁS