Az építőipari helyzetjelentés 1. részéből kiderült: tervezői oldalról nézve alig ütött be a koronavírus, és emellett folyamatos érdeklődés jellemzi a szektort. A jelenlegi új lakás árak következtében csökkenő keresletre lehet számítani, viszont növekedni fog a családi ház és lakás felújítások száma. Ahogyan Hajnal László nyilatkozott, a lakásár-növekedés egyik pillére az építőipari alapanyagár emelkedés. 

Hogyan látja ezt az építőanyag kereskedési szektor helyi vezető vállalkozása, az Akker-Plus Kft.? A kérdéseinkre Zsikla Tamás cégvezető válaszolt. 

Milyen évet zárt 2020-ban az építőanyag kereskedési szektor?

A tavalyi esztendőben több váratlan kihívásra kellett választ adni, viszont azok, akik ezeket az akadályokat jól kezelték, jó évet zárhattak. Márciusban jöttek a Coviddal kapcsolatos változások, intézkedések. A vállalkozásokban is a legfontosabb lett az egészség és az élet védelme mellett a munkahelyek védelme. Ekkor gyorsan kellett cselekedni: a működési mód megváltoztatásával, belső szabályzatok kialakításával a munkatársakat meg kellett védeni a fertőzéstől, biztonságot kellett nyújtani a vevőknek is és mindezt a kiszolgálás zökkenőmentes biztosítása mellett. Akik ezeket meg tudták oldani, azok az első félévben növekedést tudtak realizálni. Ez pedig leginkább a felújítási piac gyors emelkedésének volt köszönhető.

A Covid miatt otthoni munkavégzésre, (kényszer)szabadságra vagy karanténra kényszerültek nekifogtak lakásuk/házuk külső-belső felújításához,

-Hirdetés-

amelynek mértéke jelentős forgalomnövekedést okozott és országos szinten volt érzékelhető. Persze itt meg kell jegyezni, hogy ebből azok a cégek tudtak többet profitálni, akik felkészültek voltak és gyorsan tudtak reagálni az új helyzetre. Ennek előfeltétele a szervezet felkészültsége, rugalmassága, a nagy árukészlet, a szortiment és a szolgáltatások széles skálája.

Zsikla Tamás, az Akker-Plus Kft. cégvezetője

Érdekes, hogy mind emellett 2020–ban országos szinten a szerkezeti anyagok (pl. falazóelemek) piaca az előző évhez képest viszont csökkent. Ennek fő oka, hogy az elmúlt évek társasházépítési volumene a lakáspiac pillanatnyi csökkenése miatt lassult. Örömmel mondhatom, hogy az Akker-Plus Kft sikeresen vette ezeket az akadályokat, és 2020-ban is növelni tudtuk árbevételünket.

Hogyan alakultak az építőipari alapanyagok árai? 

A gyártók az idei évre átlag 4-8%-os áremelkedéseket jelentettek be. Mint mindig, most is vannak kirívó termékkörök, ahol ettől magasabb az emelkedés. Az acél világpiaci ára a tavalyi év végére meredeken megemelkedett, ez magával hozza mindazon termékek árának átlagtól eltérő emelkedését, melyeknek acél az alapanyaga. Ilyenek például a gipszkarton profilok, a betonacélok és természetesen minden szálanyag.

Nehéz helyzetben vannak ilyenkor azok a beruházók és kivitelezők, akiknek az idei évben kell elkezdeni olyan projekteket, melyeknek a költségvetése 2020–ban, esetleg 2019-ben készült.

Mit prognosztizál az Akker-Plus Kft. erre az évre? Mi várható idén az építőiparban?

Mint mindig, az idei évre is tudatosan fel kell készülni, viszont a 2021 komoly lehetőségek éve lesz. Sőt, én idesorolom a 2022-t is. A Kormány Covid utáni gazdaságélénkítő programjában az építőipar nagy jelentőséggel bír. Országos szinten a projekt piacon az állami és az önkormányzati beruházások növekedése várható. Ez a növekedés több dolog következménye: az említett beruházók irányából eleve van egy fejlesztési igény illetve lehetőség. Egyik példaként említhetem – maradva Bács megyénél – a Megyei Önkormányzat bölcsőde fejlesztési programja. A másik: a tavalyi évről az idénre elhalasztott konkrét beruházások indítása. Ezek olyan projektek, amelyek már aláírt szerződésekkel bírtak, viszont a Covid megjelenése okozta bizonytalanság miatt az indításuk az idei évre tolódott. Ilyen például a Kecskeméten megvalósuló új tűzoltó laktanya.

Az olvasók bizonyára tudják, hogy 2020-ra készült el Kiskőrösön egy minden igényt kielégítő és szép laktanya, az említett kecskeméti ennek a többszöröse lesz. A földmunkák és az alapozás már el is kezdődött.

Szintén állami támogatásoknak köszönhetően több városban is épülnek a mai kor követelményeinek megfelelő munkásszállók. Ezek mellett tovább folytatódnak az iskola, óvoda és egyéb közintézmények beruházásai.

A magánberuházások terén is növekedés várható: A vállalkozások a megnövekedett pályázati lehetőségeket kihasználva fejlesztenek. Ezekhez a fejlesztésekhez kevés kivétellel építkezés is szükséges. Gyártó csarnokok, raktárak, ezekhez kapcsolódó iroda és szociális épületek, utak, parkolók stb.

Az építőipar másik mozgató rugója a Kormány Otthonfelújítási és az Otthonteremtési Programja. Ezek iránt már most óriási az érdeklődés.

Az Otthonfelújítási Programot 2021 januárjában indította a Kormány. Ennek lényege, hogy maximum 6 millió forint értékű felújítás esetén 3 millió forint támogatás kapható. Ez a rendszer utófinanszírozó, viszont a megvalósításhoz februártól már igényelhető 6 millió forint állami kamattámogatású kölcsön is. Nem kell kapkodnia senkinek, mert a rendszer felülről nyitott, ami azt jelenti hogy a rendelkezésre álló pénzügyi keret mindig az igényekhez igazodik.
Az Otthonteremtési Programban a CSOK igénybevételével egy család több tízmillió forintot is megspórolhat. Fontos tudnivaló, hogy már tetőtérbeépítésre is igénybe vehető. Januártól vásárlás esetén 27%-ról 5%-ra csökkent az új építésű, maximum 150 m2-es lakás és a legfeljebb 300 m2-es ház áfája. Akik maguk építkeznek, azok pedig 5 millió forint erejéig visszaigényelhetik az áfát. Szintén új elem, hogy akik CSOK igénybevételével vásárolnak lakást vagy házat, azok az 5%-os áfát is visszaigényelhetik és az illetéket sem kell megfizetni.

Ezúton is szeretnék ösztönözni mindenkit, aki a feltételeket tudja teljesíteni és van lehetősége illetve terve, hogy használja ezeket a komoly előnyöket. Az Akker-Plus Kft. felkészült az érdeklődők tájékoztatására és az igények lebonyolítására.

Kapcsolódó cikk
Növekedhet a felújítások száma Kiskőrösön – építőipari helyzetjelentés 1.
Növekedhet a felújítások száma Kiskőrösön – építőipari helyzetjelentés 1.
A Központi Statisztikai Hivatal által közölt gyorstájékoztató kimutatta, hogy 2020-ban több, mint 9 százalékkal (egészen pontosan 9,1) csökkent az előző...
MEGOSZTÁS