A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum nagy, nyilvános ünnepség helyett több kisebb mozzanattal emlékezett meg 1848. március 15-ről.

Hírportálunknak Dr. Filus Erika, múzeumigazgató nyilatkozott. 

-Hirdetés-

„Munkatársaink – Kontra Beáta, Kissné Vári Dóra, Szarka Ágnes – játékos, mozgásos és ritmusgyakorlatokkal tarkított múzeumpedagógiai foglalkozást állított össze az óvodás korosztály számára. A tervek szerint Kiskőrös valamennyi óvodájának összesen 13 csoportja készíthette volna el a nemzetiszín dobot, guriga és papírzacskó huszárt. Az élet úgy hozta, hogy erre nem nyílt lehetőség, de a Kiskőrös Tv összeállítása alapján az óvónők segítségével minden kisgyermek el tudta ezeket készíteni otthon vagy az óvodában.

Hagyomány szerint megkoszorúztuk Petőfi Sándor szülőházát, és a Szilveszter Társulat kezdeményezéséhez csatlakozva 50 nemzetiszín tulipánt helyeztünk el a Városháza előtti Petőfi-szobornál.

A múzeum online szavalóversenyt is hirdetett. A felhívás szerint a résztvevőknek a Nemzeti dal című verset kellet előadni, majd a versvideót feltölteni a múzeum facebook oldalára. A győztes az lett, aki az eredeti videóra a legtöbb szavazatot kapta.

Összesen 32 felvétel érkezett, többségében a kisgyermekek vállalkoztak a versmondásra, de felnőttek is részt vettek Magyarország minden területéről, sőt, a határon túlról is. Általában egyéni szavalatot hallhattunk, de voltak csoportos részvételek is. A versmondók az alkalomhoz méltó öltözékben, kokárdával, többnyire a vers szelleméhez kapcsolódó helyszínen szerepeltek, így háttérként megjelent a költő szülőháza, a kiskőrösi Petőfi-szobor, a műfordítói szoborpark vagy a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsője.

A legtöbb szavazatot a szatmárnémeti Lihet Stoisin Yanara kapta az eredeti videójára, a csoportos versmondók közül az Erdőtelki Óvoda lett a győztes. Yanara Petőfi Sándor összes költeményei című kötetet és a múzeum más kiadványait kapja ajándékba, a verselő-éneklő óvodásokat pedig múzeumpedagógiai foglalkozásra várjuk a későbbiekben. Két különdíj is született, Gábornyik Mira Bella és Rafai Ervin az Ország Nagymamája, a kiskőrösi Szűcsné Hajdu Mária ajándékcsomagját kapják. Szintén értékeltük a dunaharaszti Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola diákjainak közös szavalatát, ők a múzeum minden egységére vonatkozó ingyenes múzeumlátogatást kapnak, valamint egy-egy különleges kokárdát Kiskőrös Város Önkormányzatától. Ezeken kívül minden verselőnek családi belépőt biztosítunk és szeretettel várjuk őket a múzeumok megnyitása után.

Külön köszönjük Szászi Andrásnak, az Úttörténeti Múzeum igazgatójának gitárkísérettel előadott, valamint a Szilveszter Társulat szépen megkomponált videóját.

Minden szavalónak köszönjük, hogy nem hagyta, hogy ebben a nehéz helyzetben vers és kultúra nélkül maradjunk és bizonyította, hogy Petőfi Sándor költészete és eszméi a mai napig aktuálisak.”

Kiemelt kép: VIRA.HU (Archív) 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (6 db kép)
MEGOSZTÁS