Írta: vira

A járványhelyzet idén nem teszi lehetővé, hogy a kiskőrösi körzetek képviselői személyesen, saját körzetükben tájékoztathassák a lakosságot az elmúlt év fontosabb eseményeiről, illetve az idei évre tervezett projektekről. 

Horváth Jánosnak, a 3-as számú választókerület képviselőjének beszámolóját a Kiskőrös TV-n (Tarr 249-es csatornáján) is figyelemmel követhetik.

-Hirdetés-

Horváth Jánossal, a 3. számú választókörzet képviselőjével Dávid Edit beszélgetett. 

Milyen fejlesztések tudtak megvalósulni a 3.számú választókörzetben?

Körzetem a Batthyány, a Klapka és az Arany János utcák közötti terület. Ebben a körzetben olyan alapvetően nagy beruházás nem valósult meg az utóbbi években, de lakossági megkeresések természetesen voltak, melyeket többnyire sikerült a hivatal segítségével orvosolni. Az egyik ilyen lakossági kérés a Batthyány utca járdafelújítása, melynek első szakasza már el is kezdődött. Itt már néhány évvel ezelőtt kivágásra kerültek a fák, sőt azóta már új fákat is telepítettünk ide. Azonban maradt ott néhány gyökér, amiket utólag szedtek ki lakossági kérésre. Bízom abban, hogy a Battyhány utca járdafelújítása itt nem áll meg, hanem folytatódni fog teljes hosszában. Erre van ígéret. Évek óta probléma a  Pozsonyi és a Klapka utcák kereszteződésének beláthatósága. Emiatt többször  kellett már a polgármesteri hivatal segítségét kérnem, hiszen zöld növények zavarták itt a kilátást, különösen személyautóból. Ennek kapcsán kaptam már segítséget Kudron Tamás képviselő társamtól is. Az ő közbenjárásának köszönhetően egy közlekedési tükör lett ide kihelyezve. A Pozsonyi utcából a városközpont felé haladva ez a tükör nagymértékben segíti a biztonságos közlekedést.

Kapcsolódó cikk
Újabb konvex kültéri közlekedési tükör teszi még biztonságosabbá a közlekedést Kiskőrösön
Újabb konvex kültéri közlekedési tükör teszi még biztonságosabbá a közlekedést Kiskőrösön
Ez a konvex kültéri közlekedési tükör biztonsági és munkavédelmi szempontból is egyaránt ideális. Remekül használható útkereszteződésekben, keskeny utakon, éles kanyarokban,...

A Klapka és az Okolicsányi utcák kereszteződése egy különösen forgalmas hely. Nagyon sok gyermek érkezik ezen a vonalon a KEVI általános iskolájához. Itt korábban már próbálkoztunk gyalogátkelőhely létesítésével, de ezt a közútkezelő nem engedélyezte és a rendőrség sem járult hozzá. Ezért itt figyelemfelhívó útburkolati jelekkel és sebességkorlátozással, közlekedési táblák kihelyezésével próbáljuk szabályozni azt az átkelőt. A József Attila út a következő. Itt szintén lakossági kérés volt, hogy járdafelújításra lenne szükség. Ezt a kérést hamarosan tolmácsolni fogom a polgármesteri hivatal felé. Ha nem is egyszerre, de valamilyen módon fel fogjuk újítani ezt a járdát is. További észrevétel volt itt az is, hogy a parkoló autók miatt nagyon nehéz kilátni a József Attila úti gazdaboltnál, ha a Móricz Zsigmond utcából érkezünk, ezért ide is került egy tükör, ami megkönnyíti a kilátást. Szintén lakossági javaslat, hogy az Ifjúság utca végére is érdemes lenne egy tükröt elhelyezni. Tavaly történt, hogy a Bacsó Béla utcában élők megkértek minket arra, hogy helyezzünk ki egy padot a játszótérre. Mivel évek óta az önkormányzat végzi a játszótér fenntartását és kezelését, így a Kőröskom Kft. segítségével kihelyezésre került egy darab pad. Ami azért is jó hír, mert a közelben van a gyermekfogászat, illetve csak az elmúlt évben 16 gyermek született ezen a környéken. Terveink között szerepel az is, hogy a már meglévő játékokat megpróbáljuk felújítani itt is. Aztán vagy egy nagyobb projektünk is, ami a megvalósítás folyamatába kezd lépni, ez pedig a Tüskös park közösségi térré való alakítása. Ungvári Ferenc képviselőtársam kezdeményézése, a lakossággal történő egyeztetések alapján, egy színvonalasabb szabadidőparkot szeretnék ott kialakítani. Már a kivitelezés fázisában vagyunk, csak az a kérdés, hogy az objektumok hogyan legyenek elhelyezve. Két koncepcióterv is készült, melyet feltöltöttünk az erre a célra létrehozott közösségi csoportba. Ide várjuk a lakosok észrevételeit, véleményét is. Szeretnénk majd még egy lakossági fórumot kezdeményezni, ahol döntünk a végleges koncepcióról.

Kapcsolódó cikk
Parkfejlesztési tervek Kiskőrösön: Tüskös Közösségi Tér lesz a terület neve
Parkfejlesztési tervek Kiskőrösön: Tüskös Közösségi Tér lesz a terület neve
Lakossági fórumot tartottak október 15-én Kiskőrösön a Tüskös-Arany-Esze T.-Katona J. utcák által határolt önkormányzati közterületi park fejlesztéseivel kapcsolatban. Az összejövetel...

Nagyon látszik, hogy az önkormányzati képviselők a lakossággal egyeztetve próbálnak dönteni. Mennyire volt nehéz a kapcsolattartás a lakosokkal az elmúlt évben?

Szerintem, aki szeretett volna, az meg is keresett. Telefonon keresztül is sok észrevétel, javaslat érkezett hozzám. A Kiskőrösön hallottam csoportban is gyakran figyelem a lakosok észrevételeit, hozzászólásait. Volt, hogy így tudtam meg a kátyúzási problémákat is, melyben nagyon közreműködő volt az önkormányzat is. Ilyen értelemben nem jelentett számunkra ez nagyobb problémát. Ugyanakkor azt is tudom, hogy a lakosok részéről van, aki szívesen vesz rész ezeken a fórumokon. Vannak nagyon aktív emberek. Az én körzetemben is volt egy utcanév változtatást, ahol a Gorkij utca nevét kellett megváltoztatni, és akkor a lakosok döntöttek arról, hogy Hétház utca legyen a neve. Képviselőjük Bacsa József, most az online lakossági fórum kapcsán is tett fel kérdést. Azt jegyezte meg, hogy az utcanévtábla nincs pontos helyen, illetve a Google térképeken még nem került átírásra az utcanév. És ebben a korlátozott, pandémiás időszakban, amikor sokan rendelnek online, nagyon fontos lenne.

Mennyire ment gördülékenyen az utcanévváltozás, hiszen van olyan utca, ahol még mindig nem sikerült dönteni? Hogyan ment a körzetben az ilyen jellegű problémák kezelése?

Az elmúlt évben nekem többnyire pozitív tapasztalataim voltak. A hivatal együttműködésével jól sikerült orvosolni a problémákat. Néha van olyan -legalábbis úgy érzem-, hogy a lakossági elvárás nagyobb annál, amit teljesíteni tudnánk. Persze volt olyan dolog, amit ennek ellenére is megoldottunk. Csodákat és nagy dolgokat azonban mi sem tudunk tenni, illetve mindenkinek egyforma elbírálás alá kell esnie. Az utcanévváltozás a Gorkij utcában például zökkenőmentes volt.

Elég csendes a 3. számú választókerület, ahol a legnagyobb beruházás a Tüskös park lesz. Van-e bármilyen más fejlesztés, beruházás, amit ebben az évben még szeretnének elindítani?

Más, ilyen nagy volumenű dolog az én körzetemben nem fog történni. Amire a 3. számú választókörzetben számítani lehet, az a járdafelújítás (ami több utcában is indokolt) és minden olyan dolog, ami az itt élők lakókörnyezetét érinti. A körzet elhelyezkedéséből adódóan annyi történik majd még, hogy a Mohácsi úti tagóvoda hamarosan elköltözik, így a korábbi parkolási problémák itt is megoldódnak. 

Kiemelt kép: VIRA.HU – Archív fotó 

MEGOSZTÁS