Tavasszal a természet ébredése, a nappalok hosszabbodása és az enyhébb időjárás ellenére sokunknál jelentkezik, hogy bágyadtak, aluszékonyabbak és akár ingerlékenyebbek is vagyunk. Ahelyett, hogy a frissességet és megújulást éreznénk, eluralkodik rajtunk a tavaszi fáradtság. A tél végére jelentősen megfogyatkozhat energiaraktárunk, így szervezetünk nem képes megfelelően alkalmazkodni a változásokhoz.

A tavasz közeledtével hormonháztartásunkban más folyamatok zajlanak, mint télen. Az úgynevezett alváshoz kapcsolható hormon, a melatonin és a „boldogsághormon” szerotonin szintje szezonálisan ingadozik. Télen kevesebb napfényhez jut szervezetünk, így fokozódik a melatonin képződés, mely az alvásigény megnövekedését okozza. Azonban tavasszal, ahogy nő a napsütéses órák száma kevesebb melatonin képződik, mely átmeneti zavart okoz. A szerotonin képződés pedig a fényhez köthető és a téli időszak végére pedig jelentős hiány alakul ki, azonban a tavaszi napsütés hatására szervezetünk csak lassan és fokozatosan képes ezt pótolni. Idő kell az alkalmazkodáshoz, mely szervezetünknek egy igen fárasztó folyamat.

-Hirdetés-

Azonban nem csupán a hormonszint változás felelős a tavaszi fáradtságért. Táplálkozásunkkal is nagyban befolyásoljuk a tavaszi kimerültséget. Télen általában kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, így idővel ásványi só és vitaminhiány alakulhat ki szervezetünkben. Azonban a tavaszi fáradtságot némi életmód változtatással mérsékelhetjük és akár meg is előzhetjük.

A rendszeres és egészségi állapotunknak megfelelő testmozgás nem csupán keringési rendszerünkre és testfelépítésünkre van pozitív hatással, hanem a mozgás során felszabaduló hormonok segítik a jó közérzetet fokozását.

Táplálkozásunk során figyeljünk, hogy inkább többször kevesebb mennyiséget fogyasszunk, így energiaellátásunk egyenletes lesz és a táplálék feldolgozása is kevésbé veszi igénybe szervezetünket. A mennyiség mellett a minőségre is fektessünk hangsúlyt! Gyümölcsök, zöldségek és tejtermékek fogyasztásával pótolhatjuk azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, melyek a tél során kiürültek szervezetünkből. Emellett fogyasszunk legalább 1,5-2 liter folyadékot naponta ásványvíz, gyümölcs- vagy zöldséglé formájában, így segíthetjük az anyagcsere során felhalmozódott salakanyagok szervezetünkből való gyorsabb távozását.

Emellett egy reggeli váltózuhany is frissítően hathat szervezetünkre. A váltakozó vízhőmérséklet (hűvös vízzel befejezve) serkenti a vérkeringést.

Végezetül pedig ne feledkezzünk meg fizikális szükségleteink mellett lelkünk szükségleteiről sem. Töltsünk minőségi időt szeretteinkkel, végezzünk olyan tevékenységeket szabadidőnkben, melyek feltöltenek bennünket és menjünk ki a szabad levegőre, vegyük észre a természet és a tavasz szépségét.

Ahhoz, hogy frissnek és energikusnak érezzük magunkat a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is nélkülözhetetlen. A magyar lakosság közel egyharmada alvásproblémákkal küzd, azonban van néhány hasznos tanács, melyet érdemes megfogadni és kipróbálni, hogy az alvás valóban megfelelő legyen.

Mindenkinek más az alvás mennyiségi szükséglete, azonban ennek megfelelően feküdjünk le időben, hagyjunk időt szervezetünknek a pihenésre. Húzzuk be a függönyöket és sötétítsük be a szobát. Érdemes két órával lefekvés előtt az elektromos készülékeket félretenni (mobil, számítógép, TV), hiszen ezeknek a fénye stimulálja az idegrendszert, így nehezebbé válik az elalvás. Ne aludjunk úgy, hogy közben a TV szól a szobában!  Helyette olvassunk inkább lefekvés előtt egy könyvet.

Teremtsünk nyugodt környezetet az alváshoz, ügyeljünk a friss levegőre, és egy picit hűvösebb hőmérséklet is jót tesz az alvás minőségének.

Emellett néhány illóolaj is segítheti a nyugodt alvást, mint például a levendula, citromfű, kamilla vagy narancs illóolaj. Rituálékat is teremthetünk elalvás előtt, egy meleg zuhannyal, koffeinmentes teával, masszázzsal vagy akár meditációval, ezek segítik az ellazulást. Ügyeljünk a rendszerességre, hétvégén se térjünk el jelentős mértékben a megszokott rutinunktól. Kerüljük a nehéz, zsírban és szénhidrátban gazdag ételeket, valamint kerüljük lefekvés előtt legalább 4 órával az élénkítő szerek használatát (dohányzás, alkohol és kávé).

Egy kis odafigyeléssel javíthatjuk az alvásunk minőségét és segíthetjük szervezetünket felkészíteni a pihentető nyugodt alvásra.

Írta: Jaszanovics Dóra-Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda
Képek: pexels.com

MEGOSZTÁS