Az év végéhez közeledve mindannyian számot vetünk az elmúlt esztendő történéseiről. Ahogy egyéni életünket átgondoljuk, úgy a szűkebb környezetünk problémái, közös sikerei is eszünkbe jutnak. 

Jaszanovics Dóra és Gulics Valentina az EFI munkatársai is meséltek nekünk a 2020-as esztendő eseményeiről. 

-Hirdetés-

A Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda már 2014 óta áll a kiskőrösi járás lakosságának szolgálatában. Tevékenységünk célja az itt élők egészségfejlesztése, egészség-tudatosságának növelése, egészségmagatartásának formálása az egészség holisztikus – testi, lelki és szociális – értelmében.

Irodánk jelenleg a „Nem központi fenntartású egészségfejlesztési irodák támogatása” című pályázat keretében végzi tevékenységét, Kiskőrös Város Önkormányzata fenntartásában. Számos helyi és a járásban tevékenykedő önkormányzattal, iskolával, művelődési központtal, könyvtárral, egészségügyi- és szociális intézménnyel, alapítvánnyal, civil szervezettel és magánszeméllyel állunk szoros együttműködésben. Elmondhatjuk, hogy az évek során partnereinkkel igazán jó, személyes kapcsolatot sikerült kiépítenünk, ezúton is hálásak vagyunk kitartó munkájukért, önzetlenségükért és lelkesedésükért.

Azonban az idei év rendhagyó volt az iroda életében, épp úgy, mint sokak számára. A járványhelyzet többször is jelentősen átalakította a tevékenységünket. Egyik pillanatról a másikra a személyes jelenlétet igénylő programjainkat fel kellett függesztenünk, köztük olyanokat is, melyek már javában zajlottak. A nehézségek ellenére lehetőségünkhöz mérten továbbra is igyekeztünk az itt élők egészségét szolgálni, így a tavaszi és az év végi hónapokban online tartottuk meg programjainkat az országos járványügyi korlátozások betartása és a biztonság fenntartása érdekében.

Az elmúlt időszak különösen nagy kockázatot jelentett mindannyiunk számára fizikálisan, valamint érzelmileg és szociálisan is. Az személyes találkozásokat, tornákat és előadásokat az online térbe helyeztük át és nap, mint nap azon dolgoztunk, hogy minél változatosabb otthoni programokat kínáljunk követőinknek.

Kapcsolódó cikk
Újra megkezdődtek az ingyenes EFI-s tornák
Újra megkezdődtek az ingyenes EFI-s tornák
Újra megkezdődtek az ingyenes EFI–s tornák, Sárosi Marika a Fritti Sport-ba, Strum Ferenc pedig a Szabadidő Parkba várja az érdeklődőket....

A Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda Facebook oldalán – 4 csoportot hoztunk létre, melyekben a testmozgással, lelki egészségfejlesztéssel, táplálkozással és aktív szabadidő eltöltéssel foglalkoztunk. Amellett, hogy népszerűsítettük az országos megmozdulásokat, a helyi partnereink is rengeteget tettek azért, hogy fittek és egészségesek maradjunk, mind testileg, mind mentálisan. Az év során több alkalommal is együtt tornázhattunk Frittmann Évával, Szabó Gabriellával és Tagai Tímeával, melyek közül mindenki megtalálhatta az egészségi állapotához mérten a megfelelőt. Ezek a tornák továbbra is elérhetőek az alábbi Facebook csoportokban:

Kapcsolódó cikk
Új Facebook oldallal és csoportokkal várja követőit az EFI
Új Facebook oldallal és csoportokkal várja követőit az EFI
A Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda új Facebook oldallal rukkolt elő, ahol napi szinten ingyenes tornákkal, táplálkozási tanácsokkal, lelki egészségfejlesztéssel és aktív...

A kiegyensúlyozott táplálkozásra is nagy hangsúlyt fektettünk az év során. Tavasszal dietetikusunk rövid, de tartalmas videós tanácsokkal látott el bennünket a Táplálkozási tanácsok – Kiskőrösi EFI Facebook csoportban, valamint a Kiskőrösi Hírek című folyóirat decemberi számában egy melléklettel találkozhattak, melyben rengeteg hasznos ismeretet, érdekességet és receptet olvashatnak.

További érdekességgel és hasznos videóval találkozhatnak a Lelki egészségfejlesztés – Kiskőrösi EFI és az Aktív szabadidő – Kiskőrösi EFI Facebook csoportokban.

Kapcsolódó cikk
Ússz és evezz, ússz és evezz!  – Felnőtt úszásoktatás a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdőben
Ússz és evezz, ússz és evezz! – Felnőtt úszásoktatás a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdőben
A Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda minden évben kettő, ingyenes úszásoktatást szervez felnőtteknek. A 15 alkalmas, kétórás edzés alatt a résztvevők megismerkedhetnek...

A két korlátozás közötti időszakban partnereinkkel együttműködve igyekeztünk rengeteg változatos, személyes jelenlétet igénylő programlehetőséget biztosítani. Különböző tornákon, úszótanfolyamon, szabadtéri sportrendezvényeken, települési egészségnapokon, elsősegélynyújtó tanfolyamon, valamint pszichológiai, gyógypedagógiai és dietetikai előadásokon vehettek részt az érdeklődők. Emellett az éves gyermektáborainkat is sikerült megvalósítanunk, melyet olyan nagy érdeklődés övezett, hogy az idei évben rendhagyó módon a két turnus helyett egy 3. csoportnak is lehetőséget biztosítottunk az élményekben gazdag fejlődésre. Ugyan az év végén volt néhány előadás, melyet személyesen már nem tudtunk megtartani, azonban az informatikai fejődésnek köszönhetően, ezeket a hasznos ismereteket az online téren keresztül meg tudtuk osztani az érdeklődőkkel. Természetesen ez meg sem közelítheti a személyes részvételen alapuló élmény szintjét, de átmenetileg jó megoldást nyújt az ismeretek átadására.

Kapcsolódó cikk
Rekord gyorsasággal teltek be a kiskőrösi EFI nyári táborai
Rekord gyorsasággal teltek be a kiskőrösi EFI nyári táborai
Öt éve töretlen sikerrel zajlanak a kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda által meghirdetett ingyenes táborok. Az idei évben olyan nagy volt a...

A jövő évre partnereinkkel együttműködve már számos programötletünk van, azonban egyelőre úgy gondoljuk, hogy év elején még nagy valószínűséggel az online térben kell terveznünk. Azonban bízunk benne, hogy hamarosan személyesen is biztonságban találkozhatunk Önökkel rendezvényeinken.

Jó egészséget kívánunk az új esztendőben! 

Képek: Kiskőrösi EFI 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (31 db kép)
MEGOSZTÁS