Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke március utolsó napján, szerdán este 20:30-kor exkluzív interjút adott, amit az M1 televízió csatornáján közvetítettek.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy egyetlen orvosság van a vírus ellen, az oltás.Arról is beszélt, hogy mos minden erőt az oltásra kell összpontosítani. Várhatóan húsvét után meglesz a 2,5 millió beoltott, ami lehetővé teszi, hogy elinduljon egy lépcsőzetes újraindítás.

-Hirdetés-

Átlépte a 2 milliót a beoltottak száma. Miért éppen 2,5 milliónál húzták meg azt a határt, amikor nyitni lehet, és az oltások mostani ütemében vajon, április közepére elérjük ezt a számot?- kérdezte az M1 riportere a miniszterelnököt.

A nyitás egy csalóka kifejezés, mondta a miniszterelnök. Nyitni lépcsőzetesen lehet, ezért mi az újraindítás szót használjuk. Lépcsőzetesen lehet újraindítani majd az országot és a gazdaságot. Ez volt egyébként a nemzeti konzultációban részt vevő több százezer magyarnak is az álláspontja. A két és fél milliót, pedig egy erkölcsi törvény jelölte ki a számunkra. Ugyanis nem szabad addig újraindítani az országot, amíg a leginkább életveszélyben lévők nem kapták meg az oltást. Vagyis nem kerültek ki a közvetlen életveszélyes helyzetből. Ez a 65 év fölöttieket jelenti. Az idősekre kell a legjobban figyelni. Velük kevesebbet szoktak törődni. Szerintem a kormánynak az a dolga, hogy velük különösen is törődjön, rájuk erősen összpontosítson. Hozzátette, hogy külön szabályrendszert állítottunk föl, amivel az időseket védjük. Amíg nincs minden 65 év fölötti regisztrál embere beoltva, addig semmilyen kockázatot nem vállalhatunk. Úgy számolunk, hogy a regisztrált 65 év fölöttiek beoltása akkor történik meg, akkor fejeződik be, amikor körülbelül 2,5 millió embert már beoltottunk.

A WHO “karanténfáradtságnak” nevezi azt a jelenséget, hogy egyre nehezebb az embereket rávenni arra, hogy betartsák a szabályokat. Talán ezért is van, hogy a harmadik hullámban nem elég az embereknek a jóérzésére, vagy a belátására apellálni. Nem lett volna-e okosabb, taktikusabb egy rövid, és kivételek nélküli zárás?

Először is mindenkit arra szeretnék kérni, hogy tartsa be a szabályokat! Nem sok szabály van, de azok egyszerűek, világosak és érthetők. Érdemes, és be is lehet őket tartani. Ha kimegyünk egy épületből, vagy sokan vagyunk bent, hordjunk maszkot, és tartsuk be azt a távolságot, ami megvéd bennünket. A harmadik hullám, a brit vírusnak a hulláma. Ez sokkal agresszívabb, mint a korábbi volt. Gyorsabban is terjed. Amíg a fertőzések elszigeteltek voltak, addig a zárás, az otthon maradás az segített. Most azonban tömeges a fertőzés. Ezt már bizony a zárások, és a korlátozások csak lassítani tudják. Megállítani már nem. Tavasszal elég volt a korlátozásokat bevezetni, és azzal meg lehetett állítani a fertőzést. Ez nem olyan vírus. Itt most már csak lassítani tudunk, ha korlátozunk. Egyetlen orvosság van, egyetlen módon tudjuk megállítani, vagy megölni ezt a vírust, ez pedig az oltás. Ezért most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani.

A harmadik hullámban élik meg sokan, hogy a közvetlen környezetükben sokan megbetegednek, illetve a családjukból, barátaik közül sokan meghalnak. Fiatalok is. Ezért nem rossz optikájú, hogy a kormány ebben a pillanatban már a nyitás stratégiájáról beszél? 

Valóban nagyon sokunknak van komoly vesztesége. Barátok, munkatársak, családtagok. Ez meg is viseli az embereket, mindnyájunkat megvisel. Majd amikor eljutunk oda, hogy túl vagyunk az oltáson, és megfékeztük a járványt, akkor nem csak gazdasági értelemben kell újraindítani az országot, hanem a közösségi életet is újra kell indítani. Utakat kell találnunk egymáshoz. Most mindenki elvesztette a derűt meg a jókedvet, tán a boldogságot is. Egész Európa elég boldogtalan képet mutat. Ezért amikor újraindításról beszélek akkor a közösségi élet újraindításáról is szólok. Itt a kultúrának, a művészetnek, a lelki embereknek különösen kiemelt szerepe lesz, többről van szó tehát mint a boltok vagy cégek újraindításáról. Azonban azt is tudnunk kell, hogy a vírus nem csak az emberi életben tesz kárt, meg betegít meg bennünket, hanem tönkreteszi a munkahelyeket és megtámadja a gazdaságot is. És újraindítani üzemeket, boltokat, szállodákat, éttermeket az nem megy egyik napról a másikra. Ezért fontos, hogy az emberek tudják, hogy mire számíthatnak. Hogy el tudják tervezni a saját újraindításukat. A szülőknek is tudniuk kell, hogy körülbelül mire számíthatnak. Meddig kell otthon maradni, mikor vihetik megint óvodába vagy iskolába a gyereket. Ezért nekünk egyszerre kell védekezni, oltani, és közben segíteni az embereknek abban, hogy megszervezhessék a saját személyes életük újraindítását. 

A keleti vakcinák beszerzésének köszönhetően Magyarországon az átoltottság lényegesen magasabb, mint az Európai Unióban. Amíg az Unióban 12,5%, addig Magyarországon már meghaladta a 20%-ot. Vajon mikor billenhet el a halálozási statisztika jobb irányba?  

Az egész helyzet, amiben vagyunk, nélkülöz mindenféle romantikát és boldogságot – fejtette ki kérdésre válaszolva. – Ebben a helyzetben az oltás segít egyedül. Minél gyorsabban oltunk, annál kevesebben fognak meghalni, ezért nagyon fontos hogy az oltásellenes hangoknak ne adjunk teret – hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve, az oltás ellen beszélni akár bűnnek is nevezhető. – Megértem, hogyha valaki nem oltatja be magát, vagy kétségei vannak, de mindenkit arra kérek, hogy ne beszéljen le másokat arról, hogy felvegyék az oltást, mert az súlyos felelőtlenség. Továbbá azt kérem mindenkitől, hogy hagyják dolgozni az orvosokat és ápolókat, és ne vezessék félre az embereket kamu videókkal, álhírekkel – mondta Orbán Viktor. Jó indulattal, jó akarattal viszonyuljunk egymás iránt.

Az oltáshoz képest a betegség sokkal-sokkal több rizikóval jár. Azt mondta múlt pénteken, hogy van elég ágy, és van elég lélegeztetőgép. Közben pedig már több intézmény arra panaszkodott, hogy már-már elérik a teljesítőképességük határát. Hiszen önmagában az ágy és a lélegeztető gép még nem intenzív orvoslás. És azt érzik, hogy nem tudják már lassan olyan szakmai színvonalon ellátni a betegeket, ahogy kellene.

Először is emeljük meg a kalapunkat az orvosaink, az ápolónőink, a háziorvosaink előtt. Emberfeletti munkát végeznek, a kórházakban különösen. Márciusban többször is konzultáltam az ország összes megyei szintű kórháza igazgatójával, és én azt láttam, hogy jó lelkű, elszánt, felkészült emberek, és odateszik magukat 100%-ig. Én azt gondolom, hogy az orvosainkon, a kórház igazgatóinkon, az ápolóinkon nem fog múlni egyetlen emberélet sem. Mert szívvel-lélekkel végzik a munkájukat. Egyébként a koronavírus miatt elkülönített ágyaknak a fele az még szabad, és körülbelül kétszer annyi lélegeztető gépünk van azonnal bevethető állapotban, mint amennyi ágyon most fekszenek. Az egészségügyi tartalékokról szólva kiemelte: „Köszönet, hála, elismerés és támogatás. Minden támogatást megérdemelnek az egészségügyben dolgozók.” Hozzátette: nem most van itt az ideje, hogy bemenjenek a kórházakba kamuvideókat, álhíreket gyártani. Rémhírekkel ne nehezítsük a munkájukat – utalt a kormányfő egy mai petícióra, amelyben a baloldali sajtó arra kérte a kormányt, hogy hadd menjenek be a kórházak Covid-osztályaira forgatni. Jóindulat, jóakarat, segítés- hangsúlyozta a kormányfő.

Az egészségügy kapcsán azt is elmondta, hogy az orvosok és az ápolók úgy állnak helyt ebben a nehéz helyzetben, hogy kettős nyomás nehezedik rájuk: a fertőzöttek mellett azokat is el kell látniuk, akiknek komoly betegségük van.

Holnaptól elkezdik a regisztrált köznevelésben dolgozók oltását is. Ha április 19-én kinyitnak az iskolák, akkor ők csak az első oltást kaphatják meg addigra. Ez elegendő védelmet nyújt már nekik, vagy ezt az időpontot lehet még tovább halasztani?

Az első oltás jelent védettséget. A tanárok oltásával kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte: teljesítették a szakszervezet kérését, hogy vegyék előre a tanárokat az oltási sorrendben. Mire elkezdődik az iskola, addigra a pedagógusok már megkapják az első oltásukat és a szakemberek szerint már ez is komoly védettséget ad. A tanároktól azt kérte, hogy áprilisban kezdjék meg a munkát, „vegyék tekintetbe a szülők érdekeit is, akiknek dolgozni kellene.”

A riporter felvetette a vakcinairigység témáját, vagyis azt, hogy egyes fiatalok akár hamarabb is megkapják a vakcinát, mint egyes idősebbek.

A kormányfő kiemelte, hogy komoly viták voltak az operatív törzsön belül, hogy bevonják-e a háziorvosokat az oltásba és végül emellett döntöttek. – Nagyon sok olyan apró, személyre szóló mérlegelést kell elvégezni az oltás előtt, amelyhez nekik megvannak az információik, ismerik a pácienseiket – mondta a miniszterelnök. Mi megadunk általános szempontokat, de fölhatalmazzuk a háziorvosokat arra, hogy ők a betegek személyes ismerete alapján különbséget tegyenek, és eltérés jöjjön létre. Ezért ők is vállalják a felelősséget. Nem csak azért, ha valakit előre vesznek, de azért is, mert nem vettek előre. Én bízok, és szerintem jól tesszük, ha bízunk a háziorvosainkban, hogy ezeket a mérlegeléseket el tudják végezni. Itt is arra kérek mindenkit, hogy inkább jóindulattal viszonyuljunk a orvosainkhoz, és inkább jó szándékot föltételezzünk róluk. Higgyük el, hogy valóban egy orvosszakmai mérlegelést hajtanak végre.

Kismamák is fekszenek az intenzív osztályon, és lélegeztető gépen. Nem sokat vártak a döntéssel, a kismamákat is elkezdték oltani. Ez most hol tart?   

A kismamák oltása kapcsán elmondta, hogy sokáig tudományos körökben vita volt arról, hogy szabad-e oltani a várandósokat, ám amint bebizonyosodott, hogy ez nem okoz gondot, előre vették őket az oltási sorrendben, mivel egyszerre két életért is felelősek. – 42 ezer olyan kismamánk van, akik a várandósság azon szakaszában vannak, hogy megkaphatják az oltást – ismertette Orbán Viktor.

A riporter azon felvetésére, hogy már az osztrákok is Oroszországból vennének vakcinát, a kormányfő elmondta: november táján lehetett látni, hogy az Európai Bizottság által nyugatról megrendelt vakcinák nem fognak időben megérkezni. – Azt a döntést kellett meghozni, hogy miután jogunk van vészhelyzeti engedélyezéssel vakcinát behozatni, ezért megtesszük-e. A lényeg nem az, hogy nyugati vagy keleti, hanem, hogy biztonságos-e vagy sem. Ha mi nem rendeltünk volna kínai vagy orosz vakcinákat, akkor fele ennyi embert tudtunk volna beoltani – mondta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy ez történik Nyugat-Európában. Szerintem jól döntöttünk. Nem volt kockázatmentes döntés, a nemzetközi sajtóban sok támadást kellett elszenvednünk, de sok ezer ember életét meg, és fogjuk még megmenteni Magyarországon azért, mert nekünk vannak vakcináink, nemcsak nyugatról, hanem keletről is.

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy április végére, május elejére mindenki be lesz oltva, aki regisztrált. Ezt alátámasztandó, bemutatott egy papírt is a stúdióban, amelyen fel volt tüntetve, hogy mikor, mennyi vakcina érkezik az országba. – Május elején több vakcinánk lesz, mint ahány ember regisztrált – ismertette a kormányfő.

Ahogy az oltásnak köszönhetően javulnak a fertőzési adatok, úgy lesz összhang abban is, hogy mikor és hogyan lehet az újraindítás következő lépését megtenni – világított rá Orbán Viktor. A kormányfő felidézte, hogy az újraindítással kapcsolatos nemzeti konzultáció alkalmával nagyjából 600 ezer ember mondta el a véleményét, amelynek megfelelően egyértelművé vált, hogy lépcsőzetesen kell nyitni: első helyen az iskolákat kell kinyitni, utána pedig munkalehetőséget kell biztosítani a szállodákban meg az éttermekben dolgozóknak, és ezután jöhet a többi lépés. Ezekről viszont egyelőre nem akart beszélni a miniszterelnök, mondván, jelenleg túlságosan szemben áll egymással az elérhető vakcinák és a napi fertőzöttek száma, de ahogy a vakcinák száma nő, ez meg fogja változtatni a fertőzések számát, a hangulatunkat és a viszonyunkat a problémához és akkor racionálisabban lehet majd beszélni az újraindítás soron következő lépéséről. Én mindig a soron következő lépés előtt egy héttel tájékoztatni fogom a nyilvánosságot arról, hogy az operatív törzs milyen újraindítási következő lépést határozott el.

Azt mondta korábban, hogy “ahány munkahelyet tönkretesz, megszűntet a járvány, annyit fognak újrateremteni“. Ha mai munkanélküliségi, illetve egyéb gazdasági számokat, mutatókat nézzük, akkor ez tartható ígéret? 

A gazdaság újraindítása kapcsán elmondta: a tények azt mutatják – a tavalyi és az idén februári adatokat összevetve –, hogy 100 ezer emberrel dolgoznak kevesebben most, mint egy évvel ezelőtt. Tehát – folytatta –, ha tartani akarjuk a vállalásunkat, hogy annyi munkahelyet teremtünk, mint amennyit a vírus tönkretesz, akkor legalább százezer munkahelyet létre kell hozni, hangsúlyozva, hogy ez sikerülni is fog, hiszen vele együtt a kormány is betartja ezt a vállalását.

Orbán Viktor leszögezte: „minden megszűnt munkahely helyett létre fogunk hozni egy újat, sőt, én azt remélem, hogy egy olyan gazdasági megindulás lesz majd a járvány után, amely több munkahelyet hoz létre, mint amennyit a vírus elvett tőlünk.”

A Matteo Salvinivel és Mateus Morawieckivel tartandó csütörtöki találkozóról szólva kiemelte: azáltal, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt közötti kapcsolat megszűnt, tiszta helyzet jött létre Európában, így most már jól látható, hogy nagyon sok olyan választó van Európában, akik bár számos témában hasonlóan gondolkodnak, nincs, vagy csak széttöredezett képviseletük van az európai politikában. – Sokan vagyunk – talán sok tíz- vagy százmillióan is –, akik nem akarunk migrációt, de fontos a hagyományos család, nem akarunk multikulturalizmust, meg akarjuk védeni a nemzetünket, fönn akarjuk tartani a nemzeti identitásunkat, nem akarunk egy brüsszeli központú európai birodalomban élni, hanem a megszokott nemzeti keretekben szeretnénk folytatni az életünket – sorolta. Hozzátette: „ezen próbálunk segíteni holnap, és megindítunk majd egy olyan szerveződést, egy olyan folyamatot, amelynek eredményeképpen a hagyományos európai értékekben hívő polgároknak is meglesz a megfelelő súlyú képviseletük Európában” – magyarázta Orbán Viktor.


Milyen nyarunk lesz? Vajon, hogyan fog sikerülni ez a nyitás? Mikor kaphatjuk vissza a régi életünket? Mi adhat nekünk reményt ebben a nehéz helyzetben?

A győzelem kapujában állunk. Azt gondolom, hogy lesz még két-három nehéz hetünk, de utána a támadó vagy bizonytalan hangok egyre inkább elhalkulnak majd, és egyre több energiát fordítunk az ország tényleges újraindítására, a nyarunk pedig szép napos és vidám lesz, most azonban még a szívünk inkább azokkal van, akik veszteséget szenvedtek el – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta, hogy mindent összevetve még két-három lépést kell tenni a győzelemhez, valamint ahhoz, hogy visszakapjuk a régi életünket. Megjegyezte, ez egyelőre nem lesz azonnal olyan, mint amikor elvette tőlünk a vírus, de meggyőződése szerint a nyár végére már vissza fogunk találni oda, ahonnan a járvány megszakította az életünket.

MEGOSZTÁS