-Hirdetés-

A NEA-MA-20-O-V-0241 kódszámú „Szabadidő park kialakítása a kiskőrösi záportározónál” elnevezésű projekt pozitív elbírálásának köszönhetően a Nemzeti Együttműködési Alapot kezelő Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán 3,2 millió forint támogatást nyert el nemrégiben a Filus Tibor elnökletével működő Ültess Fát Mozgalom Egyesület. Április 23-án, pénteken az egyesület vezetője hivatalosan is átadta a városnak az általuk végbevitt fejlesztést. A városvezetés részéről Szedmák Tamás alpolgármester, dr. Turán Csaba jegyző, valamint dr. Nagy Gabriella aljegyző asszony vettek részt a projektzárón.

dr. Nagy Gabriella aljegyző, Filus Tibor elnök, Szedmák Tamás alpolgármester, dr. Turán Csaba jegyző

Mint azt Filus Tibor elmondta, a projekttel elnyert támogatásnak köszönhetően négy ülőpadot tudtak vásárolni, valamint ugyanennyi szeméttárolót és mintegy 152 darab fát, amiket már kihelyeztek, illetve elültettek a záportározó tónál. A fákat a nedvességtűrő fajtákból választották: szil, fűz és magyar kőris. Kisebb mennyiségben fűmagot is vetettek.

A projekttel elnyert támogatásnak köszönhetően négy ülőpadot tudtak vásárolni

Filus Tibor: „Nagy segítségünkre volt a megvalósításban a Kőrösszolg Nonprofit Kft. A Kft. munkatársai helyezték ki a padokat, szeméttárolókat, illetve az egyesület aktivistái mellett kivették részüket a fák ültetéséből, illetve a fűmag elvetéséből is. Minden megmozdulásunkkor természetesen a járványügyi előírásoknak megfelelően jártunk el. Sajnos már második éve, hogy a nagyobb tömegeket megmozdító eseményeinket el kell halasztanunk a pandémiás helyzet miatt. Remélem, hogy a közeljövőben a többi betervezett faültetésünk nem marad el. 2021-re is van már egy sikeres pályázatunk, a Tesco előtti szakaszon a vasúti átjárótól a Sárkány József utcáig végezhetünk majd teljes zöldnövényzet fejlesztést. Ennek részeként új fákat ültetünk, füvesítünk, itt is helyezünk ki padokat. Bízom benne, hogy elképzelésünket az ősz folyamán meg tudjuk valósítani. Azt azonban nagy sajnálattal tapasztaltam, hogy a záportározónál nemrégiben kihelyezett padokon már rongálások nyoma látható. A léceket, könyöktámaszokat összekaristolták és valamilyen éles szerszámmal, vagy késsel néhol a lécek éleit levágták. Döbbenten látom, hogy vannak olyanok, akik így becsülik meg mások önzetlen munkáját. Arra kérek mindenkit, hogy ha ilyen cselekedetet látnak, jó szóval próbáljanak meg hatni a rongálókra. Ugyancsak még mindig probléma a záportározónál, hogy némely kutyatartók nem takarítják el a kutyáik által hátrahagyott ürüléket. A kihelyezett szeméttárolókban ezeket a kupacokat el lehet helyezni, mint ahogyan tapasztalataink szerint ezt többen meg is teszik. Ugyancsak gond, hogy vannak, akik szájkosár, illetve póráz nélkül sétáltatják a kutyájukat. Sok kisgyermekes család, valamint sportoló jelezte felém, hogy ez ellen is tenni kellene valamit. A közeljövőben a két bejáratnál elhelyezünk egy-egy nagyméretű táblát, amin felhívjuk a kutyatartók figyelmét arra, hogy a területet hogyan használhatják a közösségi együttélés szabályainak megfelelően.”

Szedmák Tamás alpolgármester elmondta, lassan egy esztendeje, hogy befejeződött a záportározó kialakítása és nagy örömmel nyugtázta a városvezetés, hogy a kiskőrösi lakosok birtokba is vették az alternatív kikapcsolódást biztosító területet.

A záportározó napjainkban

Szedmák Tamás: „Esténként, de különösen a hétvégeken családok, fiatalok és idősebbek sétálnak, futnak a záportározó körül kialakított murvás sétányon. Mint azt Domonyi László polgármester is már többször kiemelte, a záportározó igazi szabadidős tevékenységeket rejtő kincsesládánk. A Filus Tibor vezette Ültess Fát Mozgalom Egyesület is hozzájárult ezzel a projektjével a víz körüli szabadidőpark kialakításához. Megszüntettek egy hiányosságot, kihelyeztek szemétgyűjtőket, így remélhetőleg a jövőben már nem látunk eldobott szemetet a vízben, illetve a parton. Aki pedig futás, vagy séta közben szeretne pihenni egyet, megteheti most már a kihelyezett ülőpadok egyikén. A lakosok között egyre népszerűbb a záportározó, egyre több itt készült fotót látunk a közösségi médiafelületeken, ami bizonyítja, hogy a már meglévő szabadidősport eltöltésére szolgáló területek közé már a tó környéke is beletartozik. Ennek jelentőségét felismerve több pályázatot is beadtunk, ami a további fejlesztést szolgálja. Ezúton is szeretném tolmácsolni a városvezetés köszönetét az egyesület és vezetője felé, hogy ismét hozzájárultak a város infrastrukturális fejlesztéséhez, segítő aktív és kreatív közreműködésükre a jövőben is számítunk. Jómagam is megerősítem Tibort, rendkívül fontos, hogy vigyázzunk is ezekre az értékekre. A szemét kulturált elhelyezésére is már lehetőség van. Mindezzel hozzájárulunk, hogy az itt eltöltött időt tiszta környezetben tehessük kellemessé, komfortérzetünk pedig a fejlesztéseknek köszönhetően egyre teljesebb lesz.”

Írta és a képeket készítette: Boda Zsuzsa

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (10 db kép)
MEGOSZTÁS