Május 3-án veszi kezdetét az idei érettségi vizsgaidőszak, amely néhány kivétellel csak írásbeli vizsgarészből áll majd. A koronavírus miatt fokozott figyelem övezi a diákok és a pedagógusok biztonságát, valamint a vizsgahelyszínek tisztaságát is a kiskőrösi középiskolákban. A lehetséges fertőzés elkerülése végett idén online ballagással búcsúztatják a végzős tanulókat.

 

-Hirdetés-

A járványhelyzet miatt a tavalyi évhez hasonlóan idén is csak írásbeli érettségi vizsgákat szerveznek a középiskolák, azonban lesznek olyan esetek, amikor szóbelizniük kell a tanulóknak. Azok a diákok, akik az elégséges érdemjegyhez szükséges 25%-ot nem érik el, de a 12%-ot igen, nekik lehetőségük van arra, hogy szóban még feleljenek az elégséges, vagy akár az annál jobb érdemjegyért. Azok a diákok, akik sajátos nevelési igényük miatt mentesülnek az írásbeli vizsgarész alól, szintén szóban vizsgázhatnak. A tantárgyak közt is akadnak azonban olyanok, melyekből nincsen írásbeli vizsgarész.

Szentgyörgyiné Szlovák Mária, a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum intézményvezetője (VIRA.HU – Archív)

„A tavalyi évhez hasonlóan, az idei vizsgaidőszak is más lesz, mint amit az évtizedek alatt megszoktunk. Főszabályként csak írásbeli vizsgák lesznek, szóbelizni egy-két kivétellel az érettségizők idén sem fognak. Azok a diákok, akik az elégségeshez szükséges 25%-ot nem érik el, de a 12%-ot hozzák, nekik lehetőségük lesz arra, hogy szóban még feleljenek. Emellett vannak olyan diákjaink, akik sajátos nevelési igényük miatt mentesülnek az írásbeli alól, így ők szóban adhatnak számot tudásukról, valamint hittanból és testnevelésből is csak szóbelizni lehet, illetve ez utóbbi tantárgynak lesz még egy gyakorlati vizsgarésze is. A többség azonban a május 3-án kezdődő héten vizsgáik többségével – magyarral, matematikával, történelemmel, idegen nyelvvel – végeznek is” – nyilatkozta Szentgyörgyiné Szlovák Mária, a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum intézményvezetője.

A Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Technikum diákjai közül 86 végzős készül idén az érettségi vizsgára, előrehozott érettségi vizsgát pedig 79 diák tesz. A nagy létszám miatt fontos a pedagógusok számára, hogy még az alapvetően előírt járványügyi intézkedéseknél is óvatosabban bonyolítsák le a vizsgákat.

„Ahogyan néztük a rendeletet, úgy látjuk, hogy lényegében a tavalyi mintájára kell szervezni az idei érettségit is. Az épületbe belépéskor – amivel kapcsolatban osztályonként azt is kijelöljük, hogy ki melyik bejáratot használhatja a csoportosulás elkerülése érdekében – mindenkinél ellenőrizzük a kézfertőtlenítést és a testhőmérsékletet. Korábban az érkezést követően mindig egy-egy kijelölt teremben várakoztak a végzősök, most azonban egyenesen a vizsgaterembe kell majd menniük, ahol maximum 8-9 diák fog csak ülni. Nagyon odafigyelünk a szellőztetésre, illetve idén a felügyelőtanárok sem fogják váltani óránként egymást, sőt ők végig kesztyűt és maszkot fognak viselni. Igyekszünk odafigyelni mindenre és a lehető legbiztonságosabban megszervezni az idei érettségi vizsgákat is” – tette hozzá Szentgyörgyiné Szlovák Mária.

Franczia László, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium igazgatója (VIRA.HU – Archív)

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium tanulói közül 63-an érettségiznek idén, ebből 24-en emelt szinten. Tíz szakmacsoportban körülbelül 110 fő pedig szakmai vizsgát tesz.

„Sokáig úgy volt, hogy teljes vizsgákat fogunk szervezni, de a vírushelyzet ezt sajnos idén sem teszi lehetővé, így marad az úgynevezett „csonka érettségi”. Főszabályként csak az írásbeli érettségik lesznek megtartva. Elenyésző annak a néhány tantárgynak a száma, melyekből szóbeli és gyakorlati vizsgát lehet tenni. Ennek ellenére, ha szükséges, természetesen lehetőséget biztosítunk majd javító szóbeli érettségire. A szakmai vizsgákat ugyanúgy szervezzük, ahogy azt az előző tanév végén is tettük. Tehát az interaktív (írásbeli) és a projekt (gyakorlati) feladat elvégzéséből áll majd. Itt is kimarad a szóbeli vizsgarész” – nyilatkozta Franczia László, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium igazgatója.

Április 19-től a végzős tanulók számára újra lehetőség adódott a gyakorlati képzés folytatására kiscsoportos foglalkozások keretében.

„Talán az előző tanévhez képest is nehezebb volt számukra a felkészülés, de sokáig tudtuk biztosítani az egyéni és kiscsoportos foglalkozásokat a gyakorlati képzés során az iskolában és a szórvány gyakorlati képzőhelyeken is. Egy átmeneti időszakban minden foglalkozást csak online módon tartottunk meg, de április 19-től újra javult a helyzet, hiszen a végzős tanulók esetében, a gyakorlati képzés folytatására, szintén kiscsoportosan és a járványügyi előírások szigorú betartásával lehetőségünk volt. Úgy gondolom, hogy se a tanulók, se az oktatók részéről nem lesz gond idén a gyakorlati vizsgáztatás sem. A pandémiás időszakban a gépgyártástechnológiai technikusok részére a vizsgafeltételeket bővítettük. Sikerült vásárolnunk három új CNC marógépet, valamint CNC esztergát is, melyeket most állítunk üzembe. Ezzel a vizsga idejét tudjuk majd csökkenteni, de az új gépeket mindenképpen meg kell ismertetnünk a tanulókkal még a vizsga előtt, hiszen még nem ezekkel a gépekkel történt a képzésük. Kihasználva, hogy sajnos most nincsenek tanulók az iskolában, tanműhelyekben, készül a CNC forgácsoló műhely, oktatói és külső vállalkozói segítséggel, ahol az új gépeket helyezzük üzembe” – tette hozzá az igazgató.

A Wattay tantermeiben fertőtlenítő nagytakarítást végeznek, illetve a műhelyeket is fertőtlenítik, sőt még ózongenerátort is használnak (VIRA.HU – Archív)

A járványhelyzet miatt a tanulók és a pedagógusok biztonsága mellett fontos a vizsgatermek alapos kitakarítása és fertőtlenítése is.

„A vizsgák helyszínéül szolgáló tantermeket és a műhelyeket is fertőtlenítjük. A rendeletben szereplő összes kiírást be fogjuk tartani, hogy tanulóinkat és kollégáinkat is biztonságban tudhassuk. Kézfertőtlenítést és testhőmérsékletmérést követően léphetnek majd be a tanulók az intézménybe. Maszkot eddig is kaptak tőlünk, de most is rendelkezésükre bocsátunk majd egy-egy steril maszkot. A tantermekben fertőtlenítő nagytakarítást végzünk, illetve a műhelyeket is fertőtlenítjük, még ózongenerátort is bevetünk. A rendelet szerint egy tanteremben maximum 10 vizsgázó tartózkodhat egyszerre, ezt mi még csökkenteni fogjuk. Felügyelünk a szünetekben arra is, hogy ne csoportosuljanak a tanulók. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a vizsga teljesen zavartalan legyen” – mondta Franczia László.

A hagyományos ünnepségek ugyan idén is elmaradnak, de mindkét iskola szeretne méltó búcsút venni a végzős diákoktól. Várhatóan az érettségi vizsgahét előtti hétvégén, online ceremónia keretein belül búcsúztatják majd a ballagókat.

Az online ballagás a Kiskőrös TV-ben május 1-jén 9 órától lesz megtekinthető. 

Kiemelt kép: VIRA.HU (Archív fotó)

MEGOSZTÁS