Együtt a kórházi dolgozókért. Adománygyűjtés – irodalmi barangolás egy nemes cél érdekében.

Turek Miklós VERSSZÍNHÁZA az egészségügyi dolgozók munkáját támogatja. Az előadóművész életét is alapjaiban változtatta meg a Covid-19. Személyes, tragikus vesztesége okán közvetlen közelről tapasztalta meg az orvosok és ápolók heroikus küzdelmét a járványhelyzetben. Elismerése és hálája jeléül a világhálón elérhető egyik előadása májusi bevételeit ajánlja fel az egészségügyi dolgozóknak a „Kórházi szeretetcsomag” Facebook csoporton keresztül. 

-Hirdetés-

Bár az oltás folyamatosan zajlik és a korlátozó intézkedések fokozatosan feloldásra kerülnek, a járványhelyzet az egészségügyben megfeszített erővel dolgozóknak még nem engedi a lazítást. Erre a munkára hívja fel a figyelmet Turek Miklósnak, a VERSSZÍNHÁZ vezetőjének jótékonysági akciója.

A pandémia elején, amikor a színházak és közösségi terek bezártak, a VersszínházTM magyar költőket megelevenítő előadásai fokozatosan átkerültek az online térbe. A VersszínházTM facebook oldalának 23 000 fős közössége által közönségszavazással legnépszerűbbnek választott előadás májusi bevételéből vásárolt adományokat (kávé, tea, cukor, tej, csokoládé, keksz, gyümölcs stb.) a „Kórházi szeretetcsomag” Facebook közösség szervezői juttatják majd el a covid ellátásban feladatot teljesítő egészségügyi dolgozók számára. Ez a Pokolbéli világnéző című előadás, Faludy György kalandos életét és költészetét megelevenítő előadásuk versfilm változata.

Pokolbéli világnéző
A “magyar Odüsszeusz“, a “Költőfejedelem” élete egy különleges 20. századi kalandregény, egybeszövődik benne irodalom és történelem. Turek Miklós monodrámai előadásban beutazzuk Faludyval szinte az egész világot Európától Afrikán át Amerikáig – és vissza. Budapesten, Marokkóban, New Yorkban, Torontóban és Párizsban bolyongunk a történelem útvesztőiben, de a recski munkatábor borzalmai és a párizsi Concorde tér idillje is elénk varázsolódik az előadában, mely több szakmai fesztivál díját is kiérdemelte, s melyet a Költő 2005-ben megtekintve maga is nagyra értékelt!

(Forrás:http://versszinhaz.eu/)

Jelenet a Pokolbéli világnéző című monodráma előadásból
Sok jó előadást láttam 40 éven át, sok Faludy-esten vettem részt 1968 óta, legalább egyet minden esztendőben, de ilyen mélyen megrázó, a költőfejedelem szavaihoz hű, művészi előadást még nem volt alkalmam élvezni.” – Krencsey Marianne a New York-i előadásról.
Mi a Versszínház™

Turek Miklós 2004-ben indult kulturális vállalkozása, mely magyar irodalomra épülő színházi előadások, verszenei előadások és az előadásokhoz is kapcsolható verskép kiállítások alkotásával és forgalmazásával foglalkozik. Jelenlegi együttműködő alkotói Turek Miklós színművész, Nágel Kornél grafikusművész, a MAKÁM és a KOSBOR együttesek, és Gerendás Péter zeneszerző. A Versszínház előadásai az elmúlt több mint másfél évtizedben mintegy 400 alkalommal kerültek már színpadra a magyarországiakon túl pl. Washington és New York, Ottawa és Torontó, London és Frankfurt színpadain.

Turek Miklós színművész 

2000-ben diplomázott a SZFE-n. Játszott többek között a Madách Színház, a Vígszínházban, a Győri Nemzeti színházban, számos hazai és külföldi filmben és sorozatban, a nagyközönség mégis a reklámszerepeiből ismeri. Versszínházi munkáit több szakmai fesztivál díjával jutalmazták. Rendszeres közreműködője a magyar televízió kulturális műsorainak.

Turek Miklós színművész Kiskőrösön, a Petőfi Sándor szülőház megnyitásának 140. évfordulójára rendezett ünnepségen /2020. október 17./

Az előadást IDE kattintva, a Versszínház hivatalos honlapján találják meg.

MEGOSZTÁS