Soltvadkerten is megünneplik a nemzetközi férfinapot. Május 19. alkalmából videófelvétellel és emlékműsorral köszöntik a férfiakat a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár munkatársai. 

 

-Hirdetés-

 

A nemzetközi férfinap célja, hogy  a fiúk és férfiak egészségére hívja fel a figyelmet és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget. Ez egy olyan alkalom is, mely elítél minden a férfiak ellen szóló diszkriminációt és hangsúlyozza az elért eredményeiket a férfiak hozzájárulását a közösség, a család, a házasság és a gyerekekkel való törődésben, valamint elismeri a közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket.

A férfiak, akiknek van munkája, a hétköznapokon a munkahelyükön dolgoznak, emellett egyenlően részt vesznek a háztartási munkában, ha van gyermekük, akkor az ő ellátásukban és nevelésükben, és egyenlő társai partnerüknek. Törődnek és odafigyelnek a barátaikra, részt vállalnak szűkebb közösségük és nemzetüket terhelő gondokból. A nemzetközi férfinap ezért lehetőséget teremt arra, hogy jóakaratú emberek a világ minden pontján elismerjék és ünnepeljék a hozzájuk tartozó férfiakat. Az elmúlt tíz évben különféle módon tartottak nemzetközi férfinapot, többek között nyilvános szemináriumok, iskolai rendezvények, rádió- és tévéprogramok formájában. Ünnepelték templomokban, békés kiállításokon, felvonulásokon. Ennek a napnak az évenkénti megtartása jó lehetőség arra, hogy elismerjék a férfiak érdemeit és odafigyeljenek rájuk.

A szervezők minden évben más témát emeltek ki a férfiakat érintő témák közül. Így 2002-ben a béke, 2003-ban a férfiak egészsége, 2008-ban a férfiak által hozott áldozat, és 2009-ben pozitív férfi példaképeket helyezték előtérbe.

Világszerte a nemzetközi férfinap szervezői a következő célokat tűzték ki:

  • Megünnepelni a férfiakat és a fiúkat, hogy elismerésre kerüljön az értékes és pótolhatatlan hozzájárulásuk, melyet a közösségeinkért és a társadalmunkért tesznek.
  • Előtérbe kell helyezni a nemek közötti egyenlőséget és szükséges támogatni a nemek közötti kapcsolatokat.
  • Ki kell emelni az erőt és a bátorságot, amivel a férfiak a jobb és biztonságosabb közösségi élet kialakításában vesznek részt.
  • Pozitív férfi példaképeket kell felmutatni. Itt nem szabad a filmsztárokra és a sportolókra gondolni. Hétköznapi férfipéldák kellenek, akik megtestesítik a mindennapi dolgozó embert, aki egészséges és tisztességes életet él.

A férfiak köszöntésében közreműködtek Bernhardt Alexandra, Csaboda Nikoletta, Franckné Németh Évi, Köhlerné Schiszler Ágnes, Légrády Kata, Nagy Melinda, Pintér Johanna, Dr. Pozsgai Boglárka, Szeg Dorottya, Zsikláné Szarka Judit.

Fontné Dobosi Erzsébettől Aranyos széki népdalt hallhatunk a felvételen, melynek címe
Búzát eszik a vadgalamb, majd a kalotaszegi népdalt, melynek címe Befogom a hatökröm a járomba, illetve a Vénlány siránkozását, melyek címe Elviseltem 33 pártát.

Főszerkesztő, operatőr: Soltvadkerti Televízió, Mátyus Lajos
Hang: Schöffer Beáta
Díszlet: Vadvirágok
A műsort összeállította: Pájer Ildikó és Pintér Johanna

 
A Soltvadkerti Televízióban jövő héttől lesz látható a felvétel.
 

A szervezők felhívása, hogy csatlakozz hozzájuk november 19-én. Ünnepeld velük együtt a férfiakat, akik körülöttünk vannak, értünk és a családjainkért dolgoznak, a munkahelyeken teljesítenek, és a nemzetükért küzdenek szerte a világban.

Képek: Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár
Forrás: https://hu.wikipedia.org/ 

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (11 db kép)
MEGOSZTÁS