Szent László, a lovagkirály címmel rockoperát mutat be július 9-én a Nemzeti Lovas Színház – közölte  Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Bács-Kiskun megyei Fülöpszálláson. A darab ősbemutatóját a megyei lovasélet egyik központjában, Izsákon tartják.

A sajtótájékoztatón megjelent és beszédet mondott Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere; dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, dr. Bozóky Imre, Izsák megbízott alpolgármestere és Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója.

-Hirdetés-

Szent László a magyar történelemnek a legemelkedettebb, a magyarságot leginkább megtestesítő személyisége volt – mondta el Kásler Miklós a sajtótájékoztatón. A miniszter idézte Prohászka Ottokár püspököt, aki így fogalmazott a lovagkirályról:

“Szent László hitelesítette Szent István művét, a kereszténységet benne ismerte meg a magyarság, mert ő testesítette meg a magyarság ősi hagyományait, a vitézséget, a nemességet, a szakralitást, amelyet nagy fejedelem ősei képviseltek itt a földön”

A miniszter hangsúlyozta: Szent László nemes lelkű lovag, aki valamennyi csatáját sikerrel vívta meg, aki testileg, lelkileg példakép volt. Szent László apai ősei valóban a magyarság szakrális nagyfejedelmei voltak, akik, Szent István után új szakralitással töltötték meg a magyarság jövőjét, és ez az új magasság a kereszténység volt – tette hozzá Kásler Miklós.

dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója
Dr. Horváth-Lugossy Gábor elmondta, hogy örömmel fogadta a Nemzeti Lovas Színház ajánlását e mű feldolgozására. Egy éve tart a közös szakmai munka, amely grandiózus és feszített, hiszen minden apró részlet gondos kidolgozást és pontos beazonosítást igényel a Kutatóintézet részéről is, a jelmezektől kezdve a korhű használati tárgyakig, szövegkönyvekig. Hozzátette: a darab egyszerre 2-3 különböző korszakban játszódik majd, Szent László, Nagy Lajos király és a jelenkor idősíkjaiban. A főigazgató végezetül elmondta azt is, hogy ez a darab képes lesz átadni Szent László nagyságát, üzenetét és mindazt a kereszténységi töltetet, amellyel ő rendelkezett.
 
Pintér Tibor színház igazgató elmondta, hogy a teátrum célja az, hogy egy minőségi, nagy magyar kosztümös darabot mutassanak be a közönségnek, amelyben 100 színész-szereplő és 60 lovas vesz részt és gondosan kidolgozott csata- és kaszkadőrjelenetek gazdagítják a látványvilágot. Hozzátette: a mű a színészeknek is nehéz feladat, hiszen egy szent királyt életre kelteni hatalmas felelősség, és komoly feladat a fiatalokat megismertetni a történelmi hősökkel. Pintér Tibor a beszéde végén élőben elénekelte Szent László áriáját.
Pintér Tibor a beszéde végén élőben elénekelte Szent László áriáját.
A Szent László, a lovagkirály című népi rockoperát Deák-Lőrincz Andrea és Mészáros László írta.
Az előadás főszereplői: Pintér Tibor, Ilyés Jenifer, Pápai Kíra, Papadimitriu Athina és Mohácsi Márk.
A csatajelenetekkel tűzdelt, látványos darab ősbemutatóját 2021. július 9-én, 20:00 órai kezdettel adják elő.

Szent László, a lovagkirály rockopera előadásra IDE kattintva tudnak online jegyet vásárolni.

Forrás: MTI, Izsáki Táncsics Mihály Művelődési Ház és Sportcsarnok facebook-oldala
Képek: Izsáki Táncsics Mihály Művelődési Ház és Sportcsarnok facebook-oldala

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (16 db kép)
MEGOSZTÁS