Ahogy annyi mindent, a XVII. Petőfi Túra időpontját is a járványügyi helyzet módosította. A szervezők nagy örömére, mégis a hagyományos módon, segítőkkel, ellenőrző állomásokkal valósíthatták meg, így megmaradt a személyes jellege, amely nagyon fontos az ilyen rendezvényeknél. Az esemény a Kiskunsági Barangoló Túrakupa sorozat részeként is teljesíthető volt.

-Hirdetés-

Talán az elnapolásnak köszönhető, hogy a reggeli csípős hideg után igazi túraidő fogadta a nevezőket. A napsütés végigkísérte őket minden távon. Sőt, kellemes menetszél is javította a hőérzetet.

Több, mint 511 ember döntött úgy, hogy ezen a tavaszon is próbára teszi a karanténban jól tartott szervezetét, megküzd-e a 15-20 vagy akár 90 km-es távokkal.

A szervezők idén három helyszínről indították a nevezőket, elkerülvén ezzel a nagy csoportosulást. Így maximálisan be tudták tartani a járványügyi előírásokat. A 15-20-40 km-es távokra buszokkal szállították a túrázókat. Néhány ellenőrző állomáson gimnazista önkéntesek várták az embereket, néhol pedig, az úgynevezett önellenőrző pontokon, a bójákhoz erősített színes zsírkrétákkal kellett jelezniük, hogy valóban ott jártak.

Kizárólag gyalogosan teljesíthetőek voltak a 15 és a 20 km-es szakaszok, kizárólag kerékpárral pedig az 55, a 70 és a 90 km-es szakasz. A 40 km-es útvonalon gyalogosan és kerékpárral is elindulhattak a vállalkozó szelleműek.

Minden évben indulnak fiatalok és nagyon, nagyon fiatalok is. Hiszen semmiképpen nem nevezhetjük idősnek azokat az elszánt túrázókat, akik ekkora távokat bármilyen életkorban is, de bevállalnak. A XVII. Petőfi Túra legfiatalabb nevezője hat, a legidősebb pedig hetvenhét éves.

A Döme Géza által tizenhét évvel ezelőtt megálmodott teljesítménytúra ma már kijelenthetjük, hogy országos jelentőségűvé nőtte ki magát.

Kiskőrösön kívül igazán messziről is érkeztek: Kecskemét, Zsana, Szigetszentmiklós, Helvécia, Soltvadkert, Budaörs, Akasztó, Szabadszállás, Kecel, Budapest, Kiskunhalas, Szentes, Budapest, Szeged, Kalocsa, Tabdi, Gyula, Kapospula, Dunaharaszti, Kaskantyú, Battonya, Martonvásár, Kunadacs, Salgótarján, Baja, Tiszajenő, Csátalja, Ágasegyháza, Tass, Fülöpszállás, Kerekegyháza, Mór, Diós, Páhi, Dombóvár, Székesfehérvár, Harta, Csengőd, Kunszentmiklós, Tázlár, Csengőd, Izsák, Hódmezővásárhely, Nyárlőrinc, Ballószög, Baracska, Gyál, Jakabszállás, Paracska, Ózd, Siófok, Dombegyház, Mezőhegyes, Kunágota, Kisdombegyház, Dombegyház, Végegyháza, Mezőkovácsháza.

Ilyen megdöbbentően hosszú azoknak a településeknek a sora, melyekből vendégségbe érkeztek hozzánk a túra szerelmesei.

A célba a déli harangszóra már szállingózni kezdtek a megfáradt, de mosolygós túrázók. Kitűzővel, emléklappal, Petőfi Túrás logóval ellátott maszkkal, és megannyi szép emlékkel gazdagodott mindenki, aki ezen a napon a sport és a közösség mellett döntött. Kutyifa Anikó és Kutyifa Ágnes, Zuri című mesekönyvét ajánlotta fel a legfiatalabb versenyzőnek, aki Vass Zora volt. 

A szervezők mindenkinek köszönik a részvételt, és jó pihenést kívánnak minden kedves túratársnak!

A 2022. évi Petőfi Túra várható időpontja 2022. május 28.

A Szervezők köszönetet mondanak a támogatóknak:

Bács-Kiskun megyei Szabadidősport Szövetség Egészséges Bács-Kiskunért
Kiskőrösi Önkormányzat
Petőfi Sándor Művelődési Központ
Izsák Művelődési Ház
Garden Food and Drink Kft.
Kiskőrösi Szikvíz
Csengőd Bucka Söröző
Gesztenye Presszó Kaskantyú
Old Pub Páhi
Akasztói Cukrászda
Kiskunsági Nemzeti Park
Kiskunsági Barangoló Túrakupa
Cserni Anetta
Volámácser Pihenő
Kutyifa Anikó és Kutyifa Ágnes

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (94 db kép)
MEGOSZTÁS