Csontváry Kostka László egykori birtokán állítatott emléktáblát Izsák Város, a Gedeon Birtok Kft, a Royalsekt Zrt és a Karol Wojtyla Barátság Központ, ezzel is tisztelegve az izsáki sárfehér szőlőfajta nemesítője előtt.

-Hirdetés-

Az ünnepi eseményen dr. Bozóky Imre, Izsák megbízott polgármestere beszédében méltatta a Csontváry Kostka László munkásságát.

Elmondta, hogy Izsák életében tulajdonképpen ez egy ünnepnap, hiszen egy olyan embernek állítanak emléktáblát, akire méltón büszke a város.

Hozzátette, hogy a gazdálkodó munkássága nagyban öregbítette Izsák hírnevét, és összeért a neve a Sárfehér szőlővel.

Elhangzott, hogy Csontváry Kostka László termesztési módszerét ezrek tanulmányozták szerte az országból: így például a peronoszpóra elleni rendszeres védekezést, a 120-szor 80-as sor- és tőtávolságot, vagy éppen a tőkefejek állandó homok alatt tartását. A polgármester elmondta, hogy Kostka hasznos szolgálatot tett a hazai szőlőtermelésnek, mivel mindig is praktikus szemmel figyelte a szőlő fejlődését, és abból építette fel különleges szőlőtermesztési és kezelési módjának szerkezetét.

Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke szintén méltatta a Csontváry gazdálkodását. Elmondta, hogy csodát művelt a maga korában, így nem ok nélkül jártak ide százak megcsodálni a szőlősorokat, és a ma is világrekordnak számító terméshozamot.

Nagy dolog, hogy egy-egy településen ezeket a személyiségeket föl tudjuk emelni és az emléktáblára tudjuk írni a nevüket. A telep munkatársaival együtt tisztelettel hajtom meg a fejemet

– zárta méltató gondolatait Lezsák Sándor.

A beszédeket követően dr. Bozóky Imre és Lezsák Sándor megkoszorúzta az emléktáblát.

Az eseményen részt vett még dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Balogh Károly, Helvécia polgármestere és Farkas P. József, a Karol Wojtyla Barátság Központ alapítója.

MEGOSZTÁS