Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos 2021. június 19-én (szombat) 00:00 órától június 22 (kedd) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki.

[Forrás: met.hu]
-Hirdetés-

A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, vezessenek óvatosan. A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, ITT elérhető.
Akasztó 6221 Akasztó, Fő  utca 40. Polgármesteri Hivatal Házasságkötő terem
Bócsa   6235 Bócsa, Kecskeméti út 14 Hungarikum és Civil Közösségi Ház
Izsák   6070 Izsák, Szabadság tér 1 Izsák Önkormányzat Házasságkötő terem
Kecel 6237 Kecel, Vasút utca 14. Spar Áruház Kecel
Kiskőrös 6200 Kiskőrös, Kossuth Lajos út 61. Tesco
Soltvadkert 6230 Soltvadkert, Kossuth Lajos utca 19. Coop Soltvadkert 

 

A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet.

Kapcsolódó cikk
Érkezik az év első tartós hőhulláma
Érkezik az év első tartós hőhulláma
A június 12-én éjszaka várható hidegfront elvonultával érkezik az év első tartós hőhulláma – hívta fel a figyelmet az Országos...

Forrás: bacs.katasztrofavedelem.hu
Kiemelt kép: illusztráció

MEGOSZTÁS