Jelentős járdarekonstrukciós munkálatokba kezdett az önkormányzat, melyre belügyminisztériumi pályázat keretében nyert 30 millió forintot a város. A Mészáros Lőrinc utcai járda felújítának első ütemével már végeztek a Kőröskom Kft. szakemberei.

-Hirdetés-

Régi vágya volt már a Mészáros Lőrinc utcában élőknek, hogy megújuljon a sok helyen veszélyessé vált járda, melyet nem csak az ott élők használnak napi szinten, hanem a vasútállomás és a városközpont között gyalogosan közlekedőknek is a fő útvonala. 

A témában Szedmák Tamás alpolgármester, a 7. számú választókerület képviselője nyilatkozott: 

– Most az első szakaszban vagyunk. A vasútállomástól a Damjanich utcáig gyakorlatilag a körzethatárig el is készült az új járdaszakasz. Olyan szempontból új, hogy a régi meglévő hagyományos nagyméretű járdalapokat felszedték, majd egy kis talajigazítás után pedig teljesen új térkövezett járdát építettek itt. Természetesen most már haladnak tovább az 5-ös körzet, a gimnázium irányába. Ott is egy teljesen új járda kerül megépítésre a régi helyett, míg a felszedett régi járdalapokat lehetőségünk van más helyeken új járdaként hasznosítani. 

A vasútállomástól a Damjanich utcáig készült el az új térköves járdaszakasz

A járdafelújítás munkafolyamatainak megtervezésekor a városvezetés az itt élők kérését is igyekezett figyelembe venni és ezen vélemények beépítése alapján került meghatározásra a rekonstrukció nyomvonala. Ilyen volt a Mészáros Lőrinc utca végén található korábban lakossági finanszírozásból megépülő járdaszakasz kiegészítése. 

– Itt elkészült lakossági finanszírozásból egy kis járdaszakasz a körzetben a lépcsőházi bejáratok előtt, azonban a Bajcsy-Zsilinszky utca felé, a vasútállomás felé ezt össze kellett kötni egy körülbelül 20-25 kilométeres szakaszon. Illetve haladni kell majd tovább ezen az oldalon a városközpot felé. Gyakorlatilag ezt is bele tudtuk még építeni a pályázatba, hogy ezek a biztonságot nyújtó kisebb szakaszok is megépüljenek. 

Az utcában nemcsak a régi járda nyomvonala mentén végeztek munkálatokat, hanem az utca másik oldalán is építettek járdát. 

– Azon az oldalon, ahol eddig nem volt járda, ott a lakosok a házaik előtti részt, a kapubejárót már letérkövezték. Ezeket a kis szakaszokat kötöttük mi össze, részben azokkal a felszedett járdalapokból készült járdaszakaszokkal, amelyeket most is láthatnak a lakosok. 

Elkészült a Mészáros Lőrinc utca járdafelújításának első üteme 

A Hunyadi utca házai előtt is van olyan szakasz, ahol még nincs járda. Az önkormányzat tervei közt szerepel, hogy a jövőben ezt a problémát is megoldja. Így a mostani rekonstrukció alatt már a két utca járdával való összekötésének munkálatait is elvégezték. A Mészáros Lőrinc, valamint a Petrovics utca járdaszakaszainak felújítása kapcsán elnyert belügyminisztériumi pályázathoz 5 millió forintos önerőt kellett biztosítani a városnak. A járdafelújításokon túl az utca végén lévő társasházak előtt szeretnének a jövőben parkolót kialakítani, melynek megvalósításához lakossági összefogásra is szükség lesz. 

Kapcsolódó cikk
Megkezdték a járda felbontását a Petrovics utcában
Megkezdték a járda felbontását a Petrovics utcában
Megkezdték a Petrovics utcában található járda felbontását a Kőröskom Nonprofit Kft. szakemberei. Mint megtudtuk, az evangélikus templom és a Bajcsy-Zsilinszky...

– Egyetlen rendezetlen rész van még itt. A társasház és az úttest között van még egy 5-6 méteres szakasz, ahol már most is parkolnak párhuzamosan az aszfaltút mellett. A néhány évvel ezelőtt ide kiültetett fasor nem okoz problémát, azonban ez itt még egy földes rész. Városképi szempontból és a parkolás biztonsága miatt is érdemes lenne elgondolkodni itt egy párhuzamos, akár térkövezett parkolóban is. 

A társasházak előtt parkolót szeretnének kialakítani a jövőben

Ennek megvalósítása kapcsán a körzet képviselője a közös képviselőkkel, és a  lakóközösséggel is szeretne egyeztetéseket folytatni.