Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata (CNÖ) pályázaton nyert forrást arra, hogy az autentikus-tradicionális és a kortárs-populáris roma kultúrát ötvöző programsorozatot hívjon életre. A „cigánykaraván” öt helyszínre szállította a jókedvet, zenét, táncot a múlt hét négy napján. A programsorozat június 6-án, hétfőn Kalocsán ért véget. Az első négy állomás Mélykút, Soltvadkert, Kiskőrös és Solt volt, míg az ötödik eseménynek hétfőn Kalocsán, a Szőlők közi Sporttelep adott helyet.

Ahogy a rendezvény címe is mondja: „romani voja”, azaz „cigány kedv” – és valóban: ide minden résztvevő a jókedvét, vidámságát hozta magával mind az öt helyszínen. A résztvevők este hét órától, szűk két órán át az önfeledt szórakozásnak, táncnak és zenének adták át magukat. A kulturális rendezvényre, egész családok látogattak ki, csatlakozva mindegyik településen a több százas, félezres közönséghez.

-Hirdetés-

A program egy része kötött, és mindenütt azonos volt, amit a helyi szervezők aktualitásokkal egészítettek ki. Például Mélykúton jótékonysági gyűjtést szerveztek egy súlyos daganatos beteg– egyébként nem cigány származású – kisgyermek családjának támogatására, gyógyulásának elősegítésére, amire mintegy 130 ezer forint gyűlt össze.

Solton gyermeknapi programmal toldották meg, illetve készítették elő a kulturális műsort. Első részében az összes helyszínen autentikus cigányzenét és táncot felvonultató programot mutattak be a Kalocsai Fiúk és Sztojka Mariann, akikhez az ötből négy helyszínen a szintén kalocsai Kalányos Elvira társult ének produkciójával.

A programot a Roma Show-ból megismert tehetségek színesítették, településenként változó kínálattal, zenével és tánccal. A műsor koronáját valamennyi helyszínen a roma pop műfaj egyik legnagyobb hazai sztárja, Nótár Mary tette föl a program végén.

Kapcsolódó cikk
Nagy sikerű roma kulturális roadshow volt Kiskőrösön, ahol színpadra lépett Nótár Mary is
Nagy sikerű roma kulturális roadshow volt Kiskőrösön, ahol színpadra lépett Nótár Mary is
A Kalocsai Cigány Önkormányzat pályázati forrásainak felhasználásával június 28. és július 5. között öt helyszínen, Mélykúton, Soltvadkerten, Kiskőrösön, Solton és Kalocsán tartanak autentikus cigány zenét, táncokat és viseleteket...
Font Sándor úgy nyilatkozott portálunknak, hogy nem kellett túl sokat dolgoznia az ügyön, ugyanis remek pályázatot állítottak össze a kalocsaiak, amihez nem volt nehéz elnyerni a kellő támogatást.

Amint Fon Sándor megnyitó beszédében is kiemelte, a pályázati kiírás fontos célja volt az autentikus cigány kultúra megjelenítése ás átadása, az igazi, ősi, hagyományos értékek megjelenítése, összekapcsolva a vidámsággal, mulatsággal és a népszerű kortárs cigányzenével, amelynek Nótár Mary és kiváló zenésztársai méltó letéteményesei voltak.

Az egyes rendezvények létrejöttében az adott település helyi roma önkormányzatának vezetői és képviselői segédkeztek, de jellemzően a települési önkormányzat tagjai és vezetője is megtisztelték a rendezvényt.

A rend fenntartásában a helyi polgárőrség is mindenütt besegített, azonban fellépésükre nem volt szükség. Nem csak azért, mert a rendezvénynek magának is megfelelő biztosítása volt, hanem főleg azért, mert semmilyen atrocitás, rendbontás, fegyelmezetlenség nem történt az öt alkalmon. Még hangos szó sem hangzott el, eltekintve attól, hogy az igen nagy hangerő mellett beszélgetni is csak kiabálva lehetett.

Kalocsán a Roma Show zsűritagját, Kárpáti Róbertet is sikerült rávenni egy színpadi táncra, bár nem volt egyszerű rábeszélni, ugyanis nem volt autentikus tánchoz öltözve. De azt is tudjuk, hogy a cigányok akár népviselet nélkül is remekül ropják, ha mulatni támad kedvük – így volt ez most is! A kalocsai közönség is kitett magáért, ugyanis soraiban minden más helyszínnél többen perdültek táncra – tudtuk meg a stábtól.

Kérésünkre Sztojka István, a CNÖ elnöke értékelte a rendezvénysorozatot. Az elnök – köszönetet mondva Font Sándornak a pályázat sikeréért való lobbi-munkáért – a „Romani voja” programsorozatot igen sikeresnek vélte, és reményét fejezte ki, hogy a mostani sikertől kapott lendülettel a jövőben is eredményes pályázatok és ehhez hasonló rendezvények gazdája lehet a kalocsai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat.

Képek: kalocsai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (25 db kép)
MEGOSZTÁS