Májusban számoltunk be arról olvasóinknak, hogy megkezdték Kiskőrösön az új piaccsarnok építési munkálatait a szakemberek. Akkor az átalakítás és első ütem tervezetéről tudott még csak nyilatkozni Schäffer Tamás, a Kőröskom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Mostanra már ennek szemmel látható eredménye is lett.

Kapcsolódó cikk
Megkezdődött az új kiskőrösi piaccsarnok kialakítása
Megkezdődött az új kiskőrösi piaccsarnok kialakítása
A helyi piac jelentősége meghatározó a kiskőrösiek mindennapjaiban: a lakosság szereti és elfogadja a jelenlegi piacot, de a városvezetés már...

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere kiemelte, hogy egy Kiskőrös méretű járási székhely mindenképpen megérdemli, hogy olyan helyet biztosítsanak a piaci, őstermelői árusoknak, ami a mai kornak megfelel. Bízok abban, hogy az építkezés első üteme hónapokon belül befejeződik és kezdődhet a második része. Mivel a TOP-1.1.3-16-BK1-2017-00009-es számú sikeres pályázatnak köszönhetően valósulhatnak meg az önkormányzati tervek, ezért Rideg László elnök úrral egyeztettem, hogy Kiskőrös első, és legfontosabb projektje a piac II-es ütem lesz. A piaccsarnok mellé megépítésre kerülnek a szabadtéri árusító helyek is. Ezeket egyben szeretnénk tudni, és majd kezelni is a működés során, mondta a polgármester. 

-Hirdetés-

Schäffer Tamás a helyszínen elmondta, hogy az előkészítő szakasz már a tél vége felé elkezdődött. A tavasz folyamán sűrűsödtek be jobban a munkálatok az új piaccsarnok építésével kapcsolatban. A bontás nagyobb intenzitással márciusban kezdődött. Mondhatjuk, hogy ezzel belendült a kivitelezés látványosabb szakasza. Jelenleg már a bontási fázis vége felé járunk, már csak néhány eltávolítandó szerkezeti elem van hátra. Mindeközben már az új funkciónak megfelelően áttervezett épület szerkezetépítési része is elkezdődött.

A szerkezetépítés az, ami most a leglényegesebb, és ami a legtovább fog tartani a munkafolyamatok közül. Ez adja ugyanis az új piacnak a vázát, ez az alapozás. Ezt követően a szerkezeti megoldásoknak megfelelően, a teljes tartó szerkezeti rendszere fog kiépülni az épületnek. Nagyon nagyarányú átalakításokról beszélünk.
Annak idején ezt az épületet egy bizonyos funkcióval, és annak megfelelően egy alaprajzi kialakítással építették meg. Eddig ez határozta meg a statikai vázát az épületnek. Az új funkciónak egy teljesen más kialakítás kell, más az alaprajzi elrendezése is az épületnek. Azok a szerkezeti megoldások, amikkel ez anno épült, az új funkció mellett, már nem biztosítanák azt a statikai állékonyságot, amit a szabványok és különböző előírások, a biztonság és a funkció megkövetel. Ennek megfelelően, most kevésbé látványos, de minden szempontból talán a legfontosabb szakasza zajlik az építkezésnek. Most alapozzuk meg az elkövetkezendő évtizedeket. Mivel átalakításról van szó, nem pedig egy új épület építéséről – ami mindig sokkal egyszerűbb- több, menet közben felmerülő problémát kell, hogy megoldjunk hétről hétre.
Egyre inkább testet ölt a rajzasztalon megálmodott piaccsarnok. Amint már mondtam, jelenleg mindezt előkészítendő munka zajlik annak érdekében, hogy ezek az építő munkálatok elvégezhetőek legyenek. Ez eltart még az elkövetkezendő hetekben, hónapokban, de közben szépen lassan ki fog alakulni a piaccsarnok végleges formája.

Az első ütemterv lezárultának dátuma 2022 márciusa. Jelenleg úgy látjuk, hogy ezt az időpontot tartani is tudjuk. Nincsen semmilyen csúszás, vagy jelentősebb fennakadás.
Schäffer Tamás, a Kőröskom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

Minden építkezés más. Erre talán az jellemző, hogy az eleje a leglényegesebb, és a leghosszabb ideig is fog tartani, de még nem annyira látványos. Hogyha ezen az építési szakaszon túllendülünk, illetve mindazok a kérdéses technológiai problémák tisztázásra kerülnek, akkor az ősztől tavaszig tartó, második fele az építkezésnek sokkal egyszerűbb, könnyebb, gyorsabb és látványosabb lesz. Holott a nagyobb erőfeszítéseket igazából most, az elején teszik meg a kivitelezők.

Már elég idő eltelt ahhoz, hogy szembetűnő legyen az, hogy itt egy folyamatos problémamegoldást kell elvégeznünk az építkezés folyamán. Ehhez nagyon jó partnerre találtunk a kivitelezőben is. De nem csak a kivitelező támogat minket nagyon rugalmasan, és jó ötletekkel, hanem a tervező gárda is. Mind az építész, mind a statikus oldalon. Folyamatosan jelen vannak, és hozzáteszik a munkájukat ahhoz, hogy a végén ez a piaccsarnok elnyerje a megálmodott formáját. Ezért nagyon hálás vagyok nekik, és ez úton is köszönöm a közreműködésüket.

Domonyi László elmondta, hogy nem titkoltan azt szeretnék, hogyha az új piaccsarnok minden nap nyitva lenne, és a csarnokban helyet kapó üzleteken kívül, az őstermelők is bármelyik nap behozhatnák az árujukat. Szeretnénk, hogyha ez a hely egy nagyobb bevásárlóközponttá válna, és a helyben készített, illetve a kistermelők által előállított élelmiszereknek központja lenne a járásban. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (30 db kép)
MEGOSZTÁS