Az elmúlt hétvégén tartotta meg a Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi Horgászegyesület a tisztújító közgyűlését – ahol teljes támogatással – Ungvári Ferenc az egyesület új elnöke. A változások itt nem értek végett: nagy fiatalítási hullám érte el a horgászok egyesületét. A tisztújításról, a jövőbeni tervekről az új elnököt kérdeztem.

Miért volt szükséges a tisztújítás az egyesületük életében?

Az egyesület vezetésének ötéves mandátuma február végén lejárt, de a megújítási terveinket a pandémiás helyzet áthúzta. Ennek köszönhetően a kétlépcsős közgyűlést júliusban tartottuk meg. A korábbi elnök, Szentkúti Gyula visszalépett a javamra, így elmondhatom, hogy 100 százalékos támogatással választottak meg vezetőként. Hogy miért volt szükséges? A nagysebességű arculatépítés, mellyel az 55 éves egyesület le volt maradva, nagy léptéknek számított.

Az egyesület közgyűlése
-Hirdetés-

Ennek megfelelően a vezetést több csere is érintette. Az emlegetett arculatépítés miatt meg kellett fiatalítani azt, mert ugyan a materiális arculat megváltozott, a digitális arculatépítésben teljesen le vagyunk maradva. Ehhez azonban kell az a fiatal gárda, akik már kellő kompatibilitással bírnak a számítógépes programok tekintetében, amibe a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) szabályok már teljes mértékben „belekényszerítettek” bennünket. Mondok egy példát: például a napijegyeket is már online felületen lehet vásárolni.

A horgásztáborok segítségével be tudnak mutatni egy szórakozást, egy szabadidőeltöltést, ami nem a számítógép, a telefon, a laptop mellett történik.

De már a korábbi elnökség szemléletében is benne volt az egyesület fiatalítása. Ennek okán horgásztáborokat szerveztünk, mely által be tudunk mutatni egy szórakozást, egy szabadidőeltöltést, ami nem a számítógép, a telefon, a laptop mellett történik. A másik célja az volt, hogy az elöregedő egyesület fiatalodjon. Most éppen a 9. horgásztáborunkra készülünk, amit augusztus első hetében fogunk megtartani. Azonban ha az egyesület fiatalodik, akkor az elnökségnek is követnie kell ezt a folyamatot. Hisszük, hogy ezekből a fiatalokból egyszer vezetők lesznek.

Kik lettek az új vezetés tagjai?

A jelenleg megválasztott új vezetők: az alelnök a soltvadkerti származású Zsikla Róbert, akinek a nagypapája, Zsikla Zoltán is vezető tisztségviselő volt korábban. Zoltán többször is vizionálta, hogy az unokájából előbb-utóbb elnök lesz. -A titkár Komlósi Gergely lett, aki informatikus és a tóparton nőtt fel: az édesapjával járnak ki horgászni. Bennük is nagy jövőt látunk. A gazdasági vezető maradt Marton György és felesége, akik közösen végzik el a feladatot.

Az elnökség úgy épül fel, hogy van benne négy tag, és van három vezetőségi tag. Ott is megújulásról beszélhetünk: akik bejutottak, Martin László, Balogh Kálmán és Füleki Csaba. Tehát látható, hogy az előző vezetőségből csak hárman maradtunk. Nyilvánvaló, hogy nagy kihívások előtt állunk, hogy betanítsuk őket az adott munkára, hogy a saját területén mindenki profivá váljon. Ezenkívül a Felügyelő Bizottságban helyett kapott Frittmann Zoltán, Tóth Endre és Deli János. A Fegyelmi Bizottságban Kovács Károly, Rakonczai Sándor és Varga Endre foglal helyet.

Tehát új szemlélet mentén halad tovább a több mint fél évszázados egyesület. Milyen tervekkel készülnek a jövőt tekintve?

A digitalizálás az egyik legfontosabb. Az elnökség tagjai társadalmi munkában végzik a munkájukat, így fontos, hogy minél kevesebb munkát kelljen ráfordítani az ilyen fejlődésekre. Elképzelésünk rengeteg van, de azokat mindig a lehetőségek határozzák meg. Hiába tervezünk, de hozzá kell tegyem, hogy nagyban függünk a pályázati kiírásoktól is. A megelőző elnökség első intézkedése volt, hogy az általam kidolgozott stratégia szerint az egyesület gazdálkodását átstrukturálja. Innentől kezdve az egyesület anyagi biztonsága megvan.

Ungvári Ferenc, a horgászegyesület új elnöke

A fejlesztésekbe minél kevesebb saját erőt, annál inkább munkát szeretnénk beletenni. Pontosan erről szól a gyerektáboroztatás is, amit a Kormány folyamatosan támogat is, hiszen ha van társadalmi felelősségvállalás az egyesületeknél,  ha lekötjük a fiatalokat és jó irányba tereljük őket, akkor erre nagy támogatást nyújt az ország vezetése. 

Emellett elmondhatom, hogy a parton van még mit tennünk, annak ellenére, hogy már most is nagyon szép. Tervünk között van a Vadkerti-tó kiskőrösi oldalán lévő partszakaszának a rendbetétele, hogy megfelelő körülményeket biztosítson a horgászathoz. Ide sorolom a csónakkikötőket is: mindegyik rettentően elhanyagolt állapotban van és nincs is jól kezelve. Erre már van egy általam kidolgozott szabály, amit az előző elnökség elfogadott.

Több programot fogunk véghez vinni a Vadkerti-tón, mivel a közösségi terünk, a közösségi házunk elkészült. Tervezzük, hogy egy-két külsős versenyt is tartunk, de nem szeretnénk túlságosan terhelni a helyi horgásztársadalmat sem, hiszen ilyenkor kizáródnak a horgászatból. Tudni kell, hogy a viszonylag kevés horgászhelyre 430 tagunk van. Azt látjuk, hogy a horgászok nem szeretnek hosszú időket kint tölteni: maximum 2-3 óra hosszát. Viszont a napi jegyeseink, akik rettenetesen nagy számban vannak (pontosan az arculatépítés eredményeképp) nagy bevételt jelentenek az egyesületnek. Ők viszont lesátoroznak 2-3 napra, de ilyenkor ők már elfoglalják a helyeket.

A tavalyi évben 165 mázsa ponty, az előző évben 140 mázsa ponty került telepítésre, MOHOSZ támogatásnak köszönhetően. Ez a két év amióta van ez a támogatás, és örömmel elmondhatom, hogy mi mindegyiken nyertünk. Az a célunk, hogy a horgászok minél rövidebb idő alatt, minél több halat tudjanak fogni.

Továbbá elképzelésem, hogy mozgalmasabbá váljon ott az élet, és ehhez ki kell használni a kiülőt, és az adott lehetőségeinket. Tehát sok szép tervem van.

Mint említette, nagy feladat lesz a tudást átadni a fiatal vezetőknek. Miben segítenek nekik?

Annak idején, amikor néhány éve már vállalkozó voltam, beszélgetésbe elegyedtem a keceli Pintér Józsival, aki egyszer mondott nekem egy megjegyzést: azt mondja, az apák vigyáznak arra, hogy a fiaik ne nőjék túl őket. Én a vállalkozásom esetében is vigyázok arra, hogy ez ne következzen be. Hagyom a fiaimat, hadd nőjenek túl. Ugyanez a helyzet az egyesületnél is.

A tapasztalataimat át szeretném adni, hogy legyen nekik mire építkezni, amiből sokkal többet lehet csinálni, mint ami már énbennem van. De emellett tudom, hogy a fiatal elnökség is segíteni fog a jövőbe mutató tervek és intézkedések megvalósításában. 

Képek: vira archív

MEGOSZTÁS