2021. augusztus 1-jén rendezték meg Bánkon az 55. Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozót és a 25. Magyarországi Szlovákok Folklór Fesztiválját.

Az 55. Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozót és a 25. Magyarországi Szlovákok Folklór Fesztivált augusztus elején rendezték Bánkon

Az ország legjelentősebb szlovák rendezvényének állandó fellépője a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes, a nemrég Nemzetiségünkért-díjjal kitüntetett csoport idén is meghívást kapott.

Kapcsolódó cikk
Országos kitüntetést kapott a kiskőrösi Szivárvány Szlovák Táncegyüttes
Országos kitüntetést kapott a kiskőrösi Szivárvány Szlovák Táncegyüttes
  Az egyik legrangosabb nemzetiségi kitüntetést kapta meg július 3-án a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes. A Tardoson megrendezett Magyarországi Szlovákok Napján...
-Hirdetés-

A fesztivál tematikája a hagyományátadás volt, a résztvevő együttesek a tudás átadásának módját jelenítették meg a színpadon. A Kővágó Zsolt művészeti vezető által erre az alkalomra összeállított koreográfiában a Szivárvány kiegészült a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör néhány tagjával, illetve egy apró lánykával.

A Kiskőrösi Szlovák Népdalkör néhány tagja és a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes

A kiskőrösi szlovákság kultúrájának megtartása és átadása a Szivárvány hittel végzett munkájának alapja. Bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy az együttes két tagja, Szujer Ibolya Klaudia és Burdán Attila hagyományos kiskőrösi viseletben házasodott össze.

Kapcsolódó cikk
Táncból szerelem: már nemcsak a színpadon alkotnak egy párt
Táncból szerelem: már nemcsak a színpadon alkotnak egy párt
A gyakorlással és fellépésekkel eltöltött évek, illetve évtizedek, nemcsak a tánclépések és koreográfiák elsajátításával gazdagítják az embert. A fegyelem, a...

A bánki víziszínpadon kislányuk, a néhány hónapos Anna is „fellépett” szüleivel, és türelmesen hallgatta, ahogy édesanyja szlovák mondókával nyugtatja, majd Dulai Ica néni énekelni kezd neki szintén szlovákul.

Szujer Ibolya Klaudia, Burdán Attila és kislányuk: Anna (családi fotó) 

Néhány dallam után Hlavács Ica néni és lánya, Szedmák Pálné Gyöngyi, valamint a táncos asszonyok és fiatal lányok is bekapcsolódtak az éneklésbe. Az együttes műsora karikázóval majd páros tánccal folytatódott, a legismertebb kiskőrösi dallamok csendültek föl a Kóborzengő Zenekar kíséretében.

A Szivárvány tudatosan ügyel arra, hogy a kiskőrösi viselt bemutatása a lehető legpontosabb és leghitelesebb legyen. Ezen az alkalmon arra is volt lehetőség, hogy a nagylány és fiatalasszony öltözékek mellett a sötét, kendővel viselt időskori öltözékek is megjelenjenek.

Szöveg: Dr. Filus Erika 
Képek: Andrea Kiss 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (19 db kép)
MEGOSZTÁS