Augusztus 7-én, szombaton rendezte meg a BSI Budapest Sportiroda a 39. Lidl Balaton-átúszást. A komoly járványügyi részvételi szabályozások ellenére közel 7000 induló vágott neki a megmérettetésnek. Az idén eredetileg július 31-re tervezett sportrendezvényt a szeles időjárás miatt egyszer már elhalasztották. A Balaton-átúszás hivatalos Facebook-oldala szerint a népszerű sporteseményt azonban, biztonsággal meg lehetett tartani szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának időjárás-előrejelzése alapján, egyetértésben a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal.

Kapcsolódó cikk
Elhalasztják a Balaton-átúszást
Elhalasztják a Balaton-átúszást
  A kedvezőtlennek tűnő időjárás miatt döntöttek így a szervezők. Szombaton került volna megrendezésre 39. alkalommal a Balaton-átúszás Révfülöp és Balatonboglár között....
A vízhőmérséklet alacsonyabb az elmúlt hetekhez képest. Így 23-24 fokos felszíni vízhőmérséklettel kellett számolniuk az indulóknak. Szemben a tavalyi átúszás közben 28 fokosra is felmelegedő Balatonnal.
Féltáv és Balaton-áthúzás:

A vállalkozó szellemű úszók közül több, mint 6200 fő vágott neki a klasszikus, 5,2 kilométeres távnak. Ezúttal is a révfülöpi labdarúgópályáról indultak, ahonnan a szokásos balatonboglári Platán Strand területén található célba értek be.

-Hirdetés-

 

Második alkalommal került sor a Lidl Balaton-átúszás Féltávra. Az úszók itt a boglári Platán Strandról rajtoltak és ide is érkeztek vissza a 2,6 km-es táv teljesítését követően -itt 500-nál is több résztvevő csobbant vízbe. A féltáv ötlete még tavaly, a koronavírus miatt született meg, miután az uszodák bezárásával jóval kevesebb idő és lehetőség adódott a felkészülésre.

 

2021 újdonsága a Lidl Balaton-áthúzás, a lehetőség, hogy aki szeretné, már SUP-pal is teljesíthette az 5,2 kilométeres távot -ebben a kategóriában több, mint 200 fő szállt vízre. A SUP-osok egy külön folyosón haladtak és a klasszikus táv úszóihoz hasonlóan Révfülöpről indultak és Balatonboglárra érkeztek.

 

Az esemény hivatalos oldalán felhívták az úszók figyelmét, hogy szombaton várható néhány változás a rendezvény lebonyolításában az eredeti kiíráshoz képest, köztük, hogy
  • a szervezők igyekeztek az első úszókat már reggel 8 óra előtt elindítani;
  • a délután várhatóan megélénkülő szél miatt a révfülöpi oldalról a teljes, 5,2 kilométeres távot teljesítők, valamint a SUP-pal Balatont áthúzók legfeljebb 11 óráig ugorhattak vízbe, valamint szállhattak a deszkára.
  • aki Balatonboglárról érkezett úszni, délelőtt 10 óráig tudott hajóval elindulni a boglári oldalról, hogy még 11-ig be tudjon csobbanni Révfülöpön a Balatonba;
  • a szintidő 14:00 órára módosult, tehát eddig az időpontig minden indulónak be kellett érnie.

A rendezvényre az ország közel 800 településéről érkeztek nevezők, a résztvevők 47%-a hölgy volt.

Az 5,2 km-es táv leggyorsabb teljesítője a férfiaknál Dom Attila 1:00:24-es, a nőknél Maisa Andrea 1:14:27-es idővel. A legidősebb résztvevő a 84 esztendős Runtág Tivadar fantasztikus, 2 óra 28 perces időeredménnyel. Patkás Tamás, alias Rocky Tomi, aki egy balesetben veszítette el lábait, hazánk egyetlen igazolt nyíltvízi paraúszója 7. alkalommal, 2 óra 47 perces egyéni csúccsal teljesítette a Balaton-átúszást, amellyel a középmezőnyben végzett. Gurbán Béla az eddigi összes átúszást abszolválta, idén tehát 39. alkalommal úszta le az 5,2 km-es távot.

Térségünkből is jó páran megmérettették magukat a nyári melegben.
Az 5,2 km-es távot úszva teljesítette (akikről eddig információnk van):

Gratulálunk minden résztvevőnek!

Jövőre jubilál a rendezvény; a 2022-es 40. Lidl Balaton-átúszás időpontja július 23. (esőnapok: július 24., 30., 31., augusztus 6., 7., 13., 14.).

Az eredményeket IDE kattintva találják meg.
További részleteket, az eseményen készült fotókat és videókat a www.balaton-atuszas.hu honlapon találják.

Forrás, képek, videók: balaton-atuszas.hu, Balaton-átúszás Facebook-oldal, MTI/Varga György

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (19 db kép)
MEGOSZTÁS