Igazi nyáresti program a hullócsillag figyelés. Kora este még kellő meleg van ahhoz, hogy kifeküdjünk a szabad ég alá, és gyönyörködjünk a csillagokban. A látvány csillaghullás nélkül is bámulatos, de a napokban már nem is kell nagy szerencse, hogy megpillantsunk egy-egy meteort is az égen. A Perseidákat minden évben július közepe és augusztus vége között láthatjuk. A meteorraj idézi elő az egyik legszebb és legismertebb meteorhullást.

Meteorhullások akkor alakulnak ki, amikor a Föld áthalad egy olyan törmeléksávon, amelyet egy aszteroida vagy egy üstökös alakít ki. Az atmoszférát elérő szemcsék felhevülnek és elégnek, amit fényjelenség kísér. A Perseidák a 109P/Swift-Tuttle üstökös törmelékeiből állnak.

A meteorraj érkezésétől kezdődően észlelhető, a legtöbb hullócsillagot viszont augusztus közepén, a meteorhullás csúcsa alatt láthatjuk.

Idén a csúcs augusztus 11. és 13. közé esik, a megfigyelést 12-én, az éjfélt követő órákban, hajnal előtt érdemes elkezdeni, majd 13-án hasonló időpontban folytatni. 
-Hirdetés-

A Perseidákét nem véletlenül tartják az egyik leglátványosabb meteorhullásnak. Megfelelő viszonyok között az ember a maximum alatt óránként akár 60 hullócsillagot is láthat, igaz, a fényszennyezés és az égbolt tisztasága nagyban befolyásolja az észlelést. Nagyvárosokban például óránként csak néhány meteort lehet majd megfigyelni. 

A Perseidák látszólag a Perseus csillagkép felől érkeznek, de az égbolton bárhol feltűnhetnek. Sokszor pedig csoportokban, egymást követően gyorsan jönnek. Szerencse, hogy idén nincs telihold – ellentétben az elmúlt két évvel – mondta el Boldog Ádám csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa az InfoRádióban. Az időjárás is kedvező lehet, a fényszennyezéstől viszont így is érdemes elvonulni. A szemnek nagyjából 20 percre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon a sötéthez. Fontos azonban, hogy a megfigyelés alatt még a telefonunkra se nézzünk rá, a fény ugyanis elvakíthatja az embert.

A hullócsillagokon kívül is bőven lesz látnivaló az égbolton: megfigyelhető lesz majd egyebek mellett a Jupiter, a Szaturnusz, számos csillaghalmaz és galaxis, valamint a Tejút is.

Ez alkalomból a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum dolgozói közös Hullócsillag-eső nézésre invitálják az érdeklődőket. Amint a közösségi médiában írták:

” Szeretettel várunk minden múzeumbarát érdeklődőt a szülőház udvarára péntek este 21 órára hullócsillag-nézésre és egy kis baráti beszélgetésre. “
„Ne válasszunk magunknak csillagot?”
Szólék én ábrándozva Erzsikéhez,
„A csillag vissza fog vezetni majd
A mult időknek boldog emlékéhez,
Ha elszakaszt a sors egymástul minket.”
S választottunk magunknak csillagot.
Az országúton végig a szekérrel
A négy ökör lassacskán ballagott.
 
Petőfi Sándor : A négyökrös szekér (részlet)
 
Forrás: MTI, idokep.hu, 24.hu/tudomany, infostart.hu/inforadio, Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum facebook-oldal
Kiemelt kép: A Perseida-meteorraj képviselői, háttérben a Tejút sávja. (Fotó: Schmall Rafael)
MEGOSZTÁS