2021. augusztus 28-án szombaton, már sokadik alkalommal került megrendezésre a kaskantyúi Szüret-elő és Falunap. Évtizedes hagyományra tekint vissza Kaskantyún, hogy az itt élők augusztus utolsó hétvégéjén e rendezvény keretein belül megünneplik a szüreti és a betakarítási munkálatok kezdetét.

 

-Hirdetés-

A falunap reggeltől estig a sokszínűség jegyében telt: süteménysütő-, asztaldíszítő verseny, futball mérkőzés, zenés – táncos bemutatók és animációs lézershow is szerepelt a programok között, míg a gyerekek az óvoda udvarán játszhattak.

4:3-ra nyert Kaskantyú csapata

10 órától a Kaskantyú FSE – Tázlár SE csapata játszott bajnoki mérkőzést a sportpályán, ahol 4:3-ra a hazaiak nyertek.

A délelőtt folyamán lehetőség volt ingyenes vércukorszint és vérnyomás mérésre Kelemen Ferencné Ági jóvoltából.

Deli Pál elmondta, hogy 50 éve gyűjti már ezeket a relikviákat

11 órakor ünnepélyes kiállítás nyílt Honvédelem 100 éve címmel a Művelődési Házban, ahol Deli Pál magánygyűjteményének egy részét csodálhatták meg a látogatók. A megnyitón Újházi Zsolt József polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd Krámer Iván nyugalmazott alezredes tartott történelmi visszatekintést. Az eseményt Farkas Emese könyvtáros szervezte.

Balról jobbra: Krámer Iván, Újházi Zsolt József és Deli Pál

Deli Pál elmondta, hogy 50 éve gyűjti már ezeket a relikviákat. Egész Európát körbejárta, de utazott már Ázsiába is, hogy gyűjteményét bővíthesse. Egyenruhából 3500 öltönye van, kitüntetésből 10 000 darab plusz még a kiegészítők sokasága. A most kiállításra került válogatás a Művelődési Házban, mindössze csak a gyűjtemény 5%-a, míg sok darabot raktárban tud csak tárolni. Az otthonában is volt egy 50 nm2– es kiállítása, de ma már sajnos az is raktár. A vendégeket pedig arra kérte, hogy írjanak az emlékkönyvbe.

Az ebédlőben a terített asztalok arany színben és dekorációkkal pompázva várták az érdeklődőket és a közönség szavazatait. Ugyanitt kerültek kiállításra az ínycsiklandó linzer sütemények gyermek és felnőtt kategóriákban, melyekre szintén szavazhatott a közönség. Mindezt Kiss Jánosné Aranka szervezte meg.

5 asztalt díszítettek fel és 19 süteménnyel neveztek a versenybe a falusiak

Az asztaldíszítő versenyben a zsűri Supka Jázmin dekorációját ítélte a legjobbnak, míg a közönség tetszését Kriskó Sándorné Andrea és Nemesné Ambrus Mónika kompozíciója nyerte el.

A linzersütő verseny gyermek kategóriájában: Demján Dalma első, Szeg Szonja második, Vass Alexa harmadik helyen végzett. A felnőttek között Szeg Imréné Juli első, Kiss Jánosné Aranka második, míg Orosziné Kiss Ildikó harmadik helyezett lett.

Kiss Jánosné Aranka, Kiss Bence János, Kiss Márta Boglárka és Kurucz Pálné fotóiból állítottak ki képeket az ebédlőben

Idén nem volt fotóverseny, azonban a korábbi kiállítások anyagát megtekinthettük az ebédlőben.

A borkuckóban finomabbnál finomabb borokkal, üdítőkkel szeretettel várták egy-egy koccintásra a falu apraját-nagyját. A rendezvény ideje alatt büfé is üzemelt, a Ba Italház széles italkínálattal érkezett a kaskantyúi Falunapra.

A Ba Italház széles italkínálattal érkezett Kaskantyúra 

A fiatalok körében nagy érdeklődés övezte a sodrófa hajító versenyt, melyet férfi és női valamint gyermek kategóriában hirdettek meg. Fenyős Ferencné, Gémes Veronika, Demján Dalma, Demján Dominik, Szamosvölgyi Zoltán és Ötvös Balázs vehetett át egy-egy érmet.

A termékeket a Harmónia Integrált Szociális Otthon ellátottjai készítik 

A nap folyamán lehetőség nyílt a Harmónia Integrált Szociális Otthon ellátottjainak munkájából, és más árusoktól is vásárolni.

Orosziné Szamek Dominika és az óvoda dolgozói az óvoda javára gyűjtöttek

Orosziné Szamek Dominika ötlete volt, hogy jótékonysági sütivásárt tartsanak az óvoda javára a  rendezvény keretén belül. A sós és édes aprósüteményeket, gyümölcspoharakat az óvodások szülei készítették, melyeket adományért cserébe lehetett elvinni.

Mindeközben elstartolt a főzőverseny is, ahol a bográcsokban különböző pörköltek főttek. A zsűrinek Kiss János (tyúkból), Újházi Zsolt (marhából) és Kelemen Krisztián (zúzából és baromfiból) készült pörköltje ízlett a legjobban.

Tegnap este két szlovák táncot mutattak be. Először az isaszegi, majd a kiskőrösi összeállítást

A kulturális műsor délután 17 órakor a kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes fellépésével vette kezdetét. A csoport célja feldolgozni és színpadon bemutatni a szlovák nemzetiség táncait, dalait, hagyományait, immáron négy évtizede. A tánccsoport mindenkori felelősségének érzi az ősök hagyatékának megóvását, átörökítését, a gyönyörű viselet bemutatását. Az együttes több évtizedes munkáját rangos kitüntetésekkel ismerték már el: 2003-ban a Bács-Kiskun Megyei Közgyűléstől Bács-Kiskun megye Nemzeti Kisebbségeiért-díjat, 2010-ben Kiskőrösért-díjat, 2019-ben a „Kiskőrösi viselet méltó megőrzéséért-díjat” vehettek át. Idén országos díjat ítéltek oda az együttesnek. Az Országos Szlovák Önkormányzat „Nemzetiségünkért díj”-at adományozott nekik, ami a legmagasabb kitüntetés ezen a téren. A Szivárvány vezetője Markó Jánosné, művészeti vezetője Kővágó Zsolt. Tegnap este két szlovák táncot mutattak be. Először az isaszegi, majd a kiskőrösi összeállítást.

A csoportban hat kaskantyúi is szerepel: Filus Erika, Kiss Bence és menyasszonya: Lovász Csilla, Kiss Márta, Szujer Klaudia és Kökény Egon.

Az akasztói Vízkereszt Citerazenekar három dalcsokorral örvendeztette meg a közönséget

A táncosok két fellépése között az akasztói Vízkereszt Citerazenekar három dalcsokorral örvendeztette meg a közönséget. A zenekar első próbáját 2014. január 6-án, vízkereszt napján tartotta, innen nevük eredete is. 2018-ban egyesületté alakultak. Taglétszámuk jelenleg 18 fő. Nyilvános próbáikat minden hétfőn este tartják, ahová mindenkit szeretettel várnak és garantált a jó hangulat. Térségünkben rendszeresen fellépnek nagyobb rendezvényeken. Céljuk, hogy minél szélesebb körben megszerettessék a népzenét, népszerűsítsék a citera muzsikát. Ezúttal egykori citerás társuk, Szentesiné Belák Mária kérésére érkeztek Kaskantyúra.

Walter András és a Szabó család nevében Schnürlein József is átvette az emlékplakettet 

Ezúttal sem maradt el a porta-mustra sem, ahol a falu minden udvara és külterületei is versenybe szálltak a legrendezettebb porta címért. A zsűri által legszebbnek választott telkek tulajdonosai: Walter András, Szabó Károly és Supka Sándor emlékplakettet vehettek át Hermanné Németh Andreától, aki egyben a falunap háziasszonya is volt.

Balról jobbra: Újházi Zsolt József, Font Sándor, Mák Kornél

A Falunap keretén belül a Rendezvényterületen került jelképes átadásra az energetikai korszerűsítés pályázatból megvalósított beruházás. A vissza nem térítendő uniós forrás keretében Kaskantyú község óvodájának, konyhájának és orvosi rendelőjének energetikai korszerűsítése valósult meg. A projekt célja Kaskantyú község önkormányzati tulajdonú épületeinek költség és energiahatékony működésének biztosítása. Ebből az alkalomból Font Sándor országgyűlési képviselő, Mák Kornél a Megyei Közgyűlés alelnöke és Újházi Zsolt József polgármester közösen vágták át a nemzeti színű szalagot és fejezték ki örömüket a sikeres megvalósítás kapcsán. A képviselők egy megyezászlóval ajándékozták meg Kaskantyú községet.

Az animációs lézershow – ünnepi hangulatával – mindenki tetszését elnyerte

A falunapi műsor és az eredményhirdetések után a vacsora családias hangulatban telt. Az  est további részében animációs lézershow-val és nosztalgia bállal búcsúztatták a nyarat.

Köszönet az önkormányzat, az óvoda, iskola, konyha dolgozóinak és a segítőknek, valamint mindazoknak, akik felajánlásaikkal, terményeikkel, részvételükkel színesítették az idei falunapot.

Kapcsolódó cikk
Hétgólos mérkőzésen nyertek a kaskantyúiak
Hétgólos mérkőzésen nyertek a kaskantyúiak
A megyei III. osztályú labdarúgó bajnokság második fordulójában nagy érdeklődés mellett rendezték meg a Kaskantyúi FSE – Tázlári FC mérkőzést....

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (242 db kép)
MEGOSZTÁS