A békéscsabai szedres gyümölcsös chilis étcsokoládés igazi nyári frissítő ízű Bíborka lett 2021-ben az Év Fagylaltja, mely kitartó munka és tesztelés után született meg. A békéscsabai alapanyagokból készült kézműves fagylalt már a kiskőrösi Bim-Bam Cukrászdában is kapható.

-Hirdetés-

Németh Nettivel, a Bim-Bam Cukrászda társtulajdonosával beszélgettem.

Hogyan értétek el, hogy nálatok is kapható legyen az Év Fagylaltja?

Már évekkel ezelőtt megfogalmazódott bennünk, hogy szeretnénk csatlakozni a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületéhez, mely idén végre megvalósult. Az elmúlt évek alatt rengeteg képzésen vettünk részt Bolognaban és itthon is. Most éreztük azt, hogy szakmailag is eljutottunk egy olyan szintre, hogy csatlakozni tudjunk hozzájuk. A szerződések aláírását követően leghamarabb augusztus 20-án tudtuk elkezdeni forgalmazni mi is a Bíborkát. Ha valaki az Év Fagylaltját szeretné árusítani és ki szeretné írni annak hivatalosan is a nevét, akkor a megadott receptet tökéletesen kell elkészíteni. Minden alapanyagnak ugyanannak kell lenni, illetve az eljárásmódot is teljes mértékben be kell tartani. A Bíborkához szükséges alapanyagokat sem volt egyszerű beszereznünk itt Bács-Kiskun megyében, hisz Fehér Gergő úgy alkotta meg ezt a fagyit, hogy Békéscsaba környékéről szerezte be hozzá az alapanyagokat. Például ahonnan a chili származik, az egy annyira pici cég, hogy még weboldaluk sincs, így kicsit nehezebben ment a paprika beszerzése is. Ahhoz, hogy ez a fagyi összeálljon, több cégtől kellett alapanyagot rendelnünk, melyek mind Békéscsaba térségéből érkeznek hozzánk.

Az Év Fagylaltja verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.

Milyen konyhatechnológiával készül a Bíborka?

Elég speciális, ami az elkészítését illeti. Például saját magunknak kell paszíroznunk a szedret hozzá. Ez a fagyi elkészítésének az első lépése. Továbbá van benne 72%-os étcsokoládé is. Nagy titkot nem szeretnék elárulni, de tartalmaz néhány olyan alapanyagot is, amire sokan nem is gondolnának, illetve további olyan összetevőket, ami akár egy háztartásban is megtalálható.

Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig a vásárlóktól?  

Úgy gondolom, hogy az embereket két csoportra lehet osztani. Vannak, akik a hagyományos ízeket kedvelik jobban: csoki, citrom, vanília, míg mások nagyon keresik a különleges fagyikat és nyitottak ezekre az ízvilágokra. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak, már az első hétvégén nagy sikert aratott az Év Fagyija nálunk, sőt el is fogyott. Majd közel egy hétig nem tudtuk árusítani, mert nem kaptuk meg a berendelt alapanyagokat, de most újra érkezett -az előzőnél nagyobb mennyiségben-, így biztosan kapható lesz a II. Szüreti Mulatság hétvégéjén is a Bíborka.

A te tetszésedet is elnyerte?

Én egyszerűen zseniálisnak tartom ezt a fagyit. Nagyon jól ki lett balanszírozva a recept. Senki sem mondaná meg, hogy egy sorbetról beszélünk. A sorbetekre jellemzőbb a vizes érzet. Fehér Gergő szerintem amiatt is döntött emellett, mert a tejtől hiába krémesebb a fagyi, azért zamatában tompítják a fagyi ízét a tejszármazékok. Itt viszont nagyon jól kijön minden alapanyag íze. A fagylalt kóstolásánál először a szeder gyümölcsös, savanyú ízét, majd a magas minőségű étcsokoládé kesernyés ízét lehet érezni, míg a chili csak utóízeiben jelenik meg. Nem túl dominánsan, inkább csak pikáns utóízként. 

Meddig lesz kínálaton a Bíborka?

Ha lesz rá igény, akkor mostantól bármeddig forgalmazhatjuk. Sőt szeretnénk, ha az Év Cukormentes Fagylaltját (Beszterce Rózsája) is elkészíthetnénk és árusíthatnánk majd. Terveink szerint, ha jól alakul minden és kicsit lecsendesedik az esküvői szezon, akkor az Ország Tortáját, a Napraforgót is szeretnénk bevenni repertoárunkba. Egyelőre azonban  nem tudják vállalni cukrászaink.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS