„Hull a szilva a fáról, most jövök a tanyáról,
Ej, haj, ruca-ruca kukorica derce….”

A Kőrös-Körül Nők Egyesület és a Kiskőrös Rózsája Horgolókör tagjai szorgalmasan, hónapról-hónapra jeleskednek nagyanyáink, dédanyáink receptjeinek felkutatásában, hogy aztán azoknak a leírása szerint valami finomságot készítsenek a Hagyományok Házában.

“Süssünk-főzzünk közösen hagyományos módon” elnevezést adták projektjüknek. Augusztus utolsó napján, 31-én szilvalekvár főzés volt a feladat…de nem is feladat, hiszen mindenki jókedvűen, szívvel-lélekkel, apait-anyait beleadva nyújtotta tudása legjavát.
A végére még egy közösségösszekovácsoló lecsóvacsora is elkészült, s míg hűltek a szilkében (*Kívül és belül mázas cserépedény. Egyéb elnevezései: rátó, röstölő, sirány.
A régi időkben szilvalekvárt tettek el benne télire.) a lekvárok, egy jó beszélgetés közben a lecsó is elfogyott.
A lekvárhoz csipetnyi fahéjat is tettek, így pikánsabb lett az ízhatás, és alma is került a szilva mellé a pektintartalom növelése érdekében.
 
Egy hónap múlva a savanyúságkészítés lesz porondon, de a taktikai megbeszélésen a lányok-asszonyok kitalálták, hogy sok-sok féle savanyúságot készítenek, nem csak csalamádét, hanem céklát, marinált paprikát, káposztával töltött cseresznye paprikát… addig még van idő, gyűjtik az ötleteket.
Előzetes bejelentkezés után lehet csatlakozni hozzájuk még az elkövetkezendő alkalmakra.
 
 
Írta, képek: Boda Zsuzsa, Kiskőrös város facebook-oldal, Kiskőrös TV facebook-oldal
*= Forrás: mek.oszk.hu
 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (37 db kép)
-Hirdetés-
MEGOSZTÁS