A KEVI Harangvirág Óvodájának Katica csoportjába egy régi új óvodapedagógus érkezett Kovács Márti személyében, aki a tavalyi nevelési évet pedagógiai asszisztensként töltötte az intézményben.  A gyerekek nagyon megszerették, időközben sikeres államvizsgát tett, így szeptember 1-jétől már óvónőként tért vissza a Harangvirág Óvodába.

-Hirdetés-

Bemutatkozik Kovács Márti, a Katica csoport új óvó nénije.

Mesélj egy kicsit magadról, tanulmányaidról!

2017-ben érettségiztem Kiskőrösön a Petőfi Sándor Gimnáziumban, majd Szegeden a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon tanultam tovább, óvodapedagógusnak. Azonban kisebb akadályok elé néztem ott. Nem tudtam elvégezni az iskolát három év alatt, csak a negyedik évben. Azonban nem szerettem volna azt az egy évet sem haszontalanul tölteni, ezért jelentkeztem a KEVI által meghirdetett pedagógiai asszisztens állásra, ahova felvételt is nyertem. Ennek értelmében 2020 szeptemberében munkához is láthattam a Harangvirág Óvodában. Mivel közben sikerült megszereznem a diplomámat, így idén átkerültem óvodapedagógusi munkakörbe. Már tavaly is a Katica csoportban segítettem be. Ez alatt az egy év alatt sikerült jól megismernem a kicsiket, így idén is ebben a csoportban maradtam.

Miért választottad ezt a szakmát, hivatást?

Pályaválasztás előtt nagyon nagy krízishelyzetben voltam, egyik szakmát sem tudtam elképzelni magamnak. Majd leültem édesanyámmal és a felvételi könyv átlapozgatása után,  beszélgetés közben az óvodapedagógus pálya volt az, ami a leginkább felkeltette az érdeklődésemet. Van három unokatestvérem, rájuk is sokszor vigyáztam. Úgy érzem, hogy nagyon jól kijövök ezzel a korosztállyal, továbbá az is fontos szempont volt számomra, hogy kreatívabb szakmát válasszak, mert nem szeretem a monotonitást. Művészibb lélek vagyok, ez többek között abban is megnyilvánul, hogy a Szilveszter Társulat tagja vagyok közel 10 éve. Gimnazista koromban magán-énekórákra is jártam. Ezen készségeimet óvodapedagógusként is tudom kamatoztatni. Majd főiskolásként, a szakmai gyakorlatok alkalmával mindig azt éreztem, hogy ez lesz az én utam, hiszen ez egy nagyon sokrétű munka. A szegedi és a kiskőrösi mentoraim is nagyon sokat segítettek nekem abban, hogy még inkább megszeressem ezt a hivatást. Őszintén mondom, hogy nagyon szeretek a gyerekekkel foglalkozni.

Fontosnak tartottad, hogy Kiskőrösön helyezkedj el? Meg sem fordult a fejedben, hogy Szegeden maradsz?

Kezdetben nagyon ragaszkodtam Kiskőröshöz, hiszen itt él a családom, és itt van nekem a Szilveszter Társulat is. Lett volna lehetőségem, hogy Szegeden a gyakorlati helyemen folytassam a munkámat diploma után, de nagyon sok szállal kötődöm Kiskőröshöz, szeretek itt élni. Ma azonban nyitott lennék az újra is.

Mire számítasz pályakezdőként?

Sok kihívás vár majd rám. Bár így, hogy első évben pedagógiai asszisztensként dolgoztam, szerintem nagy segítség, hogy a szülők és a gyerekek is meg tudtak ismerni és nem idegenként csöppenek a csoport életébe.

Milyen terveid, céljaid vannak erre a nevelési évre?

Részben izgulok, mert most már teljes mértékben rám hárulnak azok a feladatok, amikben eddig csak segítettem. Szeretném megtartani a csoport hagyományait. Sok-sok bábozást, jelmezes mesélést, énekes foglalkozást tervezek. Célom, hogy sikerüljön érdekes foglalkozásokat tartani a gyerekeknek, illetve, hogy kiélhessem a saját kreativitásomat. Ugyanakkor sok tudást is szeretnék átadni, hiszen ők már nagycsoportosok. Sokuk jövőre már iskolába fog menni, így nem csak a játék lesz prioritás. Szóval már körvonalazódnak bennem a tervek. Engem különösképpen foglalkoztat a környezet ismerete és védelme, ezért ilyen témában is fogunk a gyerekekkel tevékenykedni. Jövőbeli terveim között szerepel, hogy szakmailag tovább képezzem magam, a fenntarthatóságra nevelést mindenképp szeretném elsajátítani.

Kapcsolódó cikk
10 éves a KEVI Harangvirág Óvodája —  megújult környezetben kezdték meg a nevelési évet
10 éves a KEVI Harangvirág Óvodája —  megújult környezetben kezdték meg a nevelési évet
Öt csoportban 127 kisgyermek kezdte meg az idei nevelési évet a 10 éves Harangvirág Evangélikus Óvodában, mely több felújításon is...
MEGOSZTÁS