Porvay György László több mint 20 éve foglalkozik zenéléssel, 2003 óta oktatással is. Jelenleg is aktív zenész, aki a 2021/2022. évi tanévre gyerekbarát gitároktatást vállalt a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában.

Interjú Porvay György László gitártanárral.

-Hirdetés-

 

Mióta van jelen a zene az életedben?

Már a családomban is voltak zenészek, talán emiatt is alakult úgy, hogy a Park Utcai Általános Iskola ének-zene tagozatára jártam Mohácson, ahol az elsők között jutottunk el az énekkórussal külföldre. Ez egy óriási dolog volt. Általános iskolás koromban furulyázni tanultam, utána klarinéton és szaxofonon is játszottam. A családomban is van egy híres szaxofon művész, talán ezért is volt bennem ilyenfajta indíttatás. Felnőtt fejjel ma már úgy gondolom, hogy több olyan tanár is oktatott minket, akik kevésbé voltak alkalmasak a tanításra. A pályától többen is eltávolodtunk emiatt, majd 20 éves koromban elkezdtem basszusgitározni és gitározni, nagyjából egyszerre. Egészen addig, mintha csak kerestem volna az utamat, de ahogyan megismerkedtem ezekkel a hangszerekkel, úgy hivatásomra leltem. Gyakorlatilag azóta is zenélek. Elvégeztem a Dr Lausmann Gyula Jazz-zenei Művészeti Szakképző Iskolát is Székesfehérváron. Ott tanítottam még négy évet. 2003-ban bejutottam a Dandó Péterről elnevezett basszusgitár verseny döntőjébe. Ez egy közép-európai, viszonylag nívósabb verseny volt, ahol bekerültem az első 10-be. Aztán játszottam több vidéki zenekarban is, például: a bajai Bad Times zenekarban, a Fehérvár Big Band-ban is zenéltem öt évet, majd a Kodolányi János Egyetem Művészeti csoportjában tamburáztam. Velük gyakran jártam külföldre, így sok helyre eljutottam. Aztán 11 évig voltam a Dolly Roll kísérő zenekarának basszusgitárosa, de a Pedrofon zenekarban is zenéltem. Általuk Fenyő Miklóssal, Takács Tamással, de Baby Gabival is együtt zenélhettem. A pandémia időszaka alatt át kellett gondolnom a zenei szakmát, azonban magánoktatást is vállalok mind a mai napig. Egy egyesület elnöke is vagyok, amellyel kulturális fesztiválokat szervezünk, leginkább Budapesten és környékén. Drámapedagógiai órákat is szoktam tartani egy drámapedagógus segítségével, ahol én gitározok. Jelenleg pedig Kalocsán a Felezhetetlen alternatív rock zenekarban basszusgitározok.

A Zeneovi táborban már bemutatót is tartott a gyerekeknek

Honnan értesültél a kiskőrösi állásról?

Ide úgy kerültem, hogy gitárost keresett Markóné Csányi Gabriella igazgató Kalocsán is, ahol engem már jól ismernek, így engem ajánlott a hangszerboltos. Tartottam is már gitárbemutatót gyerekeknek itt, ami nagyon jól sikerült. Úgy gondolom, hogy a gitár egy igen népszerű hangszer.

Milyen célokat tűztél ki erre a tanévre?

14 diákot fogok tanítani szeptembertől Kiskőrösön heti két alkalommal, kedden és csütörtökön. Saját példámból is okulva, szeretném a gyerekekkel megszerettetni a hangszert (gitár), emellett egy jól működő kapcsolatot kialakítani a kollégákkal és a tanárokkal. Zene nélkül üres lenne az élet. Ha valami számít, akkor a művészetek mindenképpen, hiszen értéket képviselnek. Ha valaki zenével foglalkozik, az nagyon sokat segít az egyén fejlődésében, életének több területére is hatással lehet. Továbbá célom az is, hogy jól működjön a gitár tanszak Kiskőrösön, hiszen hosszú évek óta szünetelni kényszerült tanárhiány miatt.

Kapcsolódó cikk
Képes beszámoló a Zeneovi táborról, ahol ritmuséneklés, dallamfejlesztés és hangszerbemutató is volt
Képes beszámoló a Zeneovi táborról, ahol ritmuséneklés, dallamfejlesztés és hangszerbemutató is volt
Intenzíven, játékos formában találkozhattak a gyerekek a zenélés csínjával-bínjával augusztus utolsó hetében a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol Zeneovis tábort...
MEGOSZTÁS