Igazán mozgalmasan telt az elmúlt időszak a Kiskőrösi Óvodáknál, hiszen megépült az új hat csoportszobás Kőrisfa Óvoda, mely a Mohácsi, illetve a Thököly Utcai Tagóvodák öt csoportszobáját váltja ki. Az új intézmény ünnepélyes átadására 2021. augusztus 30-án délután került sor, melyet egy tanévnyitó értekezlet előzött meg, ahol az új óvodapedagógusok, és dajkák is bemutatkoztak.

Bemutatkoztak a Kiskőrösi Óvodák új pedagógusai és dajkái is | Felső sor (b-j): Kovácsné Jarjabka Zsuzsanna, Bobek Brigitta | Középső sor (b-j): Greksa Lilla, Slajkó Anikó, Vlcskóné Csatlós Erzsébet, Ligeti Renáta | Alsó sor (b-j): Horváth Attiláné, Pecznyikné Szabó Anikó, Pék Noémi, Énekes Éva , Ráczné Szabó Gabriella
-Hirdetés-

Beszélgetés Ráczné Szabó Gabriellával, a Kőrisfa Óvoda egyik új dajkájával.

Mivel foglalkoztál, mielőtt a Kőrisfa Óvodában kezdtél el dolgozni?

Eredeti vagy első szakmámat tekintve nőiruha-készítőként végeztem 1995-ben Kiskőrösön a Wattay iskolában, majd a Panoráma Függönyszalonban kezdtem el varrni a szebbnél szebb függönyöket, ágytakarókat, díszpárnákat és mindent, ami lakástextil. 2012-ben ugyanezt folytattam a Méteráru boltban egészen 2021. augusztus 31-ig.

Miért váltottál szakmát, választottad ezt a hivatást?

Nagyon szeretek kreatívkodni, ezt itt az oviban is tudom kamatoztatni. A gyerekek szeretete már kamaszkoromban is megmutatkozott. Az összes utcabeli kicsire szerettem vigyázni. Egyébként felnőttként is rögtön megtalálom velük a közös hangot. A keresztfiam is most kezdi az ovit, így ez a korosztály közel áll hozzám. Jó lesz újra kisgyermekek között lenni, őket nevelgetni, hisz az én lányom már egyetemre jár.

Ráczné Szabó Gabriella

Hol, hogyan értesültél az állásról?

A munkalehetőségről, hogy dadusokat keresnek, az egyik ismerősömtől hallottam. Nyáron elvégeztem a tanfolyamot is. Izgatottan vártam, hogy hívjanak, hogy sikerült bekerülnöm ebbe a csodás közösségbe. Már a gyakorlat alatt tudtam, hogy nekem való “munka” de ez nem is jó szó rá, mert nem munkaként tekintek rá. Gyerekekkel foglalkozni maga a csoda. Látni ahogy hétről hétre fejlődnek, csodálatos. Mellette persze ott van a többi feladat: az étkezés segítése, mosdóztatás, takarítás, stb. De azt is szívesen csinálom, hisz háziasszony vagyok, nem újdonság, nem esik nehezemre.

Milyen feladatokat fogsz ellátni a Kőrisfa Óvodában? Mely csoportban segítesz majd?

Két csoportot segítek, a Bagoly és az Őzike csoport tartozik hozzám. Mivel ezen a területen pályakezdő vagyok, így van még mit tanulnom arról, hogy milyen a jó dadus, de nagyon bízom benne, hogy elmondhatom majd magamról, hogy sikerült ezt megvalósítani. Az ehhez szükséges feltételek adottak, hisz nagyon tapasztalt mentoraim vannak.

Szerinted milyen az ideális dadus, te magad mire próbálsz törekedni?

A gyermek az első és az, hogy jól érezze magát. Ebben igyekszem maximálisan támogatni őket. Izgatott vagyok, akárcsak a kiscsoportosok, hiszen nekem is újdonság itt minden. Egy dolog a könyvből megtanulni mindent a szakmáról, kívülről fújni, és teljesen más benne lenni.

MEGOSZTÁS